Alegerea lansetei in pescuitul la rapitor - spinning

Scule de pescuit
Share
img

Cum alegem lanseta potrivita in pescuitul la rapitori spinning


Fie ca vorbim de lansetele de pe piata europeana, americana sau japoneza,  lanseta ideala este aceea care ii face pe plac pescarului si in care acesta are incredere deplina.


Voi face in acest articol un scurt rezumat, din putina mea experienta in alegerea lansetelor de pescuit la rapitor cu naluci, care sper ca va v-a ajuta pe viitor in alegerea lansetei mult visate.


 


actiunile lansetelor:
alegere lansete


Pescuitul cu plastice moi(jigging)



Am vorbit in articolul precendent de aceasta tehnica de pescuit fara a pune mare accent pe echipament, acum a venit si randul lui.


Lansetele ce le prefer in abordarea acestui stil sunt cele cu actiuni fast sau x-fast(rapide, sau extra rapide). Aceste lansete au propietatea unui varf extrem de rigid ceea ce ajuta la o intepare corecta, ferma si rapida ! De asemenea atentie la reglarea franei in cazul in care pescuiti cu astfel de bete, mai ales daca pescuiti cu fir multifilament ; intrucat firele multifilament au o elongatie redusa, actiunea betelor ce nu le permite « sa se indoaie », iar in caz de agatatura acesti factori pot duce la ruperea lansetei.





In alegerea unei lansete depinde si stilul si locul unde pescuim :
-pentru lacuri si rauri mici prefer betele cu puterea de lansare(casting weight) de pana in 17,5g(5/8oz) sau maxim 30g. De asemenea prefer betele scurte de 1,86-2,28m indiferent daca pescuiesc de pe mal sau din barca. Pentru pescuitul de pe mal majoritatea pescarilor prefera bete de 2,7-3m.
          Cu astfel de bete puteti acoperi o plaja destul de mare de naluci suple(plasticele moi).
In multe teste pe care le-am facut in 3 ani cu diferite lansete atat de pe piata din Romania cat si cu cele de pe piata Americana, cele de peste ocean s-au dovedit a fi net superioare.
          Totusi de pe piata romaneasca as vrea sa pun un plus betelor Cormoran Black Star care dupa parerea mea sunt printre cele mai bune si la indemana, in plus au si un prêt relativ mic in comparatie cu alte lansete de rapitor.
          Am pescuit cu lansetele de la BassPro Shops, aici remarcandu-se BassPro Outdoor Im7, un bat fantastic cu putere de aruncare 7-28g(1/4-1oz) si actiune x-fast. Pretul nu era mare la vremea la care a fost achizitionat-in jur de 120$ cu toate taxele incluse.(acum este in posesia unui prieten-se poate vedea la galerie un crap de 6,8kg scos absolut fara nici cea mai mica problema)
          Apoi la indemnul unui prieten mi-am indreptat atentia catre blancurile produse in America de firma ALL STAR. Si astfel a inceput o noua era pentru mine. Blancul prezinta pereti foarte solizi, actiuni uimitor de rapide, si calitatea modulelor de carbon iti dau senzatia ca pescuiesti cu adevarat ! Tot cu achizitionarea acestui blanc au inceput cateva notiuni pentru mine in domeniul rod-buildingului(constructia de lansete).  Blancurile pe piata americana valoreaza intre 100-120$, dar merita fiecare cent !
          Pentru pescuitul pe rauri mari este recomandata o plaja de putere mai mare 20-50g sau 30-60g.


 


Pescuitul cu naluci reactive(voblere, linguri)


          Pescuitului cu astfel de naluci i se preteaza lansetele ce au actiuni moderate sau moderat-rapide(progresive). De ce aceste actiuni ? Pentru ca, sa nu uitam, pescuim cu naluci reactive asta presupunand recuperare continua, cu oarecare viteze, iar o lanseta rigida poate duce la « rateu » : naluca pur si simplu zboara din gura pestelui sau il raneste rupandu-i pur si simplu gura in cazul in care vorbim de avat sau biban.
          Am pescuit destul de mult cu un Cormoran Carb-o-star deluxe im8 care si-a facut datoria pe parcursul a 2 ani ramanand un bat de suflet cu valoare sentimentala. Puterea de aruncare era de 10-30g, dar la 30g cam « scartia » iar actiunea moderat rapida. Pretul este destul de mic pentru un astfel de bat : in jur de 100-130ron. Prefer de asemenea si aici betele cu putere de aruncare de 7-28g(1/4-1oz) sau 10-30g.


          Din betele de pe piata americana as putea mentiona seria Tourney Trail de la Cabelas, bete excelente pentru pretul lor(aproximativ 210ron). Recomand de aici seriile cu puteri de lansare 3/8-3/4oz(10,5-21g). Ramanand la piata americana tot Cabelas mai detine niste bete uimitoare pentru lingura si vobler . Betele se numesc Cabelas Fish Eagle II, si din aceasta gama recomand tot cele cu puteri de lansare 3/8-3/4oz(10,5-21g). Am testat un astfel de bat prêt de cateva partide in care am pescuit exclusiv as putea spune la voblere si linguri de pana in 14g. Desi lungimea lui este de 8’6 (2,59m) am pescuit cu el fara probleme atat din barca cat si de pe mal. De pe mal am prins foarte bine biban, iar din barca stiuci ;se descurca excellent cu nalucile reactive, iar masa nalucilor la care exceleaza este de 5-12g. Pot spune ca are un raport calitate prêt excelent ~280ron. Poate reprezenta un bat indispensabil celor care pescuiesc la stiuca, avat, biban, salau cu voblere si linguri.



          Pentru pescuitul pe rauri mari recomand plaje de puteri 10-40g. Personal sunt adeptul betelor rapide, iar cand pescuiesc cu voblere si linguri folosesc firul monofilament in locul celui multifilament, intrucat primul are o elongatie mai mare si permite pestelui sa « inhate » naluca.


Referitor la lungimea batului acum fiecare dupa bunul plac. Spre exemplu pescarii nordici folosesc pentru pescuitul din barca bete de 3-3.30m. Asta din cauza ca in nord, apele sunt foarte limpezi, ei avand nevoie de lanseuri foarte lungi pentru a fi depistati mai greu de catre pesti. Asa ca nu conteaza daca pescuim din barca sau de pe mal, important este sa ne potrivim cu lanseta ce o folosim si sa stim exact ce vrem de la aceasta.


Postat de Ionut the carp in tehnici de pescuit mutat de admin.

Alegerea lansetei in pescuitul la rapitor - spinning : 0 comentarii

Nu exista comentarii