Arome la crap cum le folosim

Nade si momeli
Share
img
Am intalnit pescari de crap, care inca traiesc cu impresia ca adaugand cantitati mari de arome in nade si momeli , vor avea capturi mai multe si mai mari.
Adevaratii crapari stiu insa ca aceasta ipoteza nu se adevereste in practica, ba dimpotriva de fiecare data cand s-a exagerat cu aromele, rezultatele au fost negative.


Daca veti cauta in literatura de specilaitate,veti gasii cu siguranta,ca,crapul este un peste cu simturile,(deci inclusiv gustul si mirosul) foarte dezvoltate, asadar cantitatile mari  de arome in loc sa,, gadile'' intr-un mod placut simtul olfactiv  al crapului,vor traumatiza pur si simplu ,,mucoasa nasala'' a acestuia alungandu-l la mare distanta de locul nadit.

Nu sunt chimist de meserie,dar daca am analiza cat de cat componenta chimica a unei arome, oarecare,am constata ca ea se compune din ami multe elemente de baza.

Gustul de banana de exemplu se compune din propilenglicol, vanilin si eugenol.


Simturile crapului pot fi sensibilizate numai de una, de doua sau chiar de toate elemente componente ale acestei arome,cred ca  stiti si voi ca toate aceste arome sunt create artificial, fiind de fapt niste compusi chimici, ale caror amestec dau diferite arome.


Crapul de exemplu nu va simti niciodata gust de banane sau capsuni natural,,ci va percepe aroma data de un compus chimic format din diferitele elemente chimice.


Un experminent arata ca daca crapilor le ve-ti da  fructe cu arome naturale acestia nici macar nu vor trece pe langa ea,dar daca aruncati ceva boilesuri,boabe de porumb sau altceva,care in prealabil au fost trecute prin diferite arome artificiale,v eti obserca ca acestia se vor ingramadii efectiv pe momeala.


In lume exista cateva sute de arome descoperite de omenire,dupa ce am ami citit ,m-am documentat am observat ca defapt aceste toate arome,sute,sunt defapt compusii chimici, formate din uleiuri volatile, alcooli, diacetin-ul, triacetin-ul,etc.




Asadar de retinut este faptul ca nu neeaparat unele arome pot fi mai de efect deact altele,puteti observa si voi,arome care pe o balta dau rezultate foarte bune iar pe alta ioc.

Aceiasi situatie se poate constata si daca ne referim la anotimpuri diferite,unele arome merg de minune vara  dar iarna dau rezultate slabe,putem banuii  ca o influenta oarecare pot avea si valorile diferite ale PH-ului apelor din diferite arii geografice,precum si modificarile acestor valori in functie de anotimp,acestea raman insa doar niste banuieli,atata timp cat nu avem efectuate studii care sa le confirme sau sa le infirme.


Ceea ce stim insa cu siguanta este faptul ca sansele de a ademenii crapul prin adaugarea unor arome  in nada  depind  intr-un mod hotarator de cantitatea de arome pe care o utilizam.

Majoritatea producatorilor recomanda folosirea  a 10 ml de aroma la un kg de nada, de exemplu nu va putea nimeni sa demonstreze ca nada mea este ocolita de crapii, fiinca folosesc cantitati mai mici de 10 ml de aroma, iar excesul de arome va asigur eu ca poate sa strice si cele mai bune nade.

Daca vreti sa faceti un expermiment simplu si eficace,la prima utilizare a aromei folositi cantiatea  recomandata de producator apoi la fiecare partida reduceti pana veti ramane cu 1 ml,atunci vedeti   paradoxal ca rezulattele vor creste pana la un anumit punct apoi pauza. Majoritatea pescarilor procedeaza exact invers , cum vad ca nu au rezultate cum mai adauga cateva picaturi de aroma si mai mult uneori pana la gradul de insuportabilitate al crapului diminuandu-si considerabil sansele.

Asadar ganditi-va bine inainte de a picura aroma in nada sau chiar pe momeli, o picatura poate face diferenta intre voi si vecinul de vis-a -vis.


Arome la crap cum le folosim : 15 comentarii

  • aroma de scoica merge acum vara in nada??

  • eu pescuiesc de 3 ani numai la dunare si nu folosesc decat mixtura pe baza de betaina amestecata cu porumb uscat pe momitor ,iar in carlig doar porumb uscat pe silicoane!recunosc ca am cel mult 2,3 trasaturi pe zi,dar sunt multumit!
    bafta la peste!:)

  • aromele naturale sunt cele mai bune!ex:boabe crude de porumb tinute in dulceata de capsuni.

  • sall,am fost pe dunare cu tot felul de arome ex capsuni,porumb,scoici etc etc si nu mai spun boilesurile ca ne-au rupt la bani si nici un rezultat. cu ce credeti ca am avut rezultate bune....................??????? cu traditionala mamaliga simpla facuta la tuci in curte
    asta e cu crapul...................fir intins

  • cred ca,tocmai an asta consta frumusetea pescuitului!inca nu se stie bine cand mananca si ce mananca pestele.unde al gsesti dimineata si unde este in timpul zilei.modul de viata total diferit fata de cel al oamenilor ai aduce un ,,avantaj" cand este vorba de pescuit sportiv.dar,crapul fiind un peste care ajunge la greutati considerabile are nevoie de multe proteine si calorii.eu,de aici am plecat cu rationamentul an momentul an care am anceput sa fac nada.caci nada al aduce pe crap an zona carligului si unul dintre cei mai buni atractanti
    (considerati de mine)este halvaua.am folosit-o si ca momeala si am avut rezultate atunci cand soarta parea potrivnica..

  • aromele folosite in exces bineinteles ca dauneaza,mai ales cele obtinute chimic.
    in privinta aromelor naturale am o cu totul alta parere-sunt infinit mai bune decat cele artificiale si nu cred ca poate exista o concentratie peste care dauneaza.problema este ca nu putem avea asa ceva in concentratiile pe care ni le dorim.
    aromele sintetice sunt in marea lor majoritate esteri (subst.chimice cu miros in general placut).sunt f. greu solubile in apa,de aceia se foloseste alcool pentru "solubilizarea" lor.
    personal am experimentat porumbul "murat" in palinca.am facut acelasi lucru folosind esenta de prune englezeasca si alcool alimentar.rezultatul a fost net in favoarea palincii.
    pentru pescuitul adevarat insa ...tot porumbul uscat si mamaliga simpla sunt cele mai bune.
    parerea mea.

  • aici are dreptete in ceea ce priveste felul in care iti prepari momeala,dar eu am facut aproape o luna, zi de zi probe cu tot felul de nutreturi ,combinate intre ele cu anumite cantitati si tipuri de arome,vreau sa va spun ca in acele lacuri unde pestele nu a fost invatat cu aceste arome iar pescarii localnici care nu au cunostinte decat cum se prepara mamaliga,sau boabele de porumb,rame sau viermusi,nu pune gura decat pe acea momeala cu care a fost invatat ani de-a randul.am schimbat aceste momeli aromate cu mamaliga ,cu porumb si au si inceput sa apara crapii,si nu putini,asa ca eu am invatat aceasta lectie facandu-mi temele zi de zi timp de o luna si l-e dau dreptate localnicilor.pana veti da si voi de astfel de locuri va zic fire intinse fratilor

  • pentru toti pescarii: sant foarte multi factori importanti la capitolul hranirea craplui! 1-perioada anlui, 2-zona,are sa-u nu balta peste ,.. 3-montura, foarte important..ex: la o partida de pescuit am mers toti pasii perfect ca la carte si nimic, un prieten prindea crap dupa crap, eu nu!,. am studiat atent montura lui, era idantica cu a mea doar ca forfacul era mai scurt, am modificat repede o montura si am avut rezultate, deci totul conteaza, absolut totul, nu mai ziceti ca daca mananca, mananca ca nu sant porci, sant mai isteti decat noi uneori!,. respct pentru toata lumea,. fir intins pescarilor!

  • la dunare,astfel de momeli nu prea au valoare.in sforul apei,nu reuseste sa se depuna.am pus in mamaliga sau am folosit cuburi de mamaliga din comert(dif.arome)nicio trasatura.am folosit mamaliga simpla,si am luat 2 crapi la4-4.5 kg fiecare.

  • iti recomand sa folosesti o aroma asemanatoare cu ce s-a hranit pestele atata timp,dar incearca si cu scoica-,,hrana de baza'' a crapului pot spune-eu unul prima data nu as folosii deloc aroma ,daca vad ca nu merge apoi adaug cate putin de ex.1 ml,2 ml,4 ml,etc,si vezi la ce gramaj obtii cele mai bune rezultate.