COROPISNITA

Nade si momeli
Share
img

Raspandire  Aceasta insecta este ruda cu greierele si cosasul,fiind una dintre cele mai cautate insecte de catre cei din tagma pescareasca.Are o insemnatate cu atat mai mare,cu cat, odata pusa in carlig reprezinta deliciul celui mai mare peste al apelor noastre, somnul.

Aceasta insecta este ruda cu greierele si cosasul,fiind una dintre cele mai cautate insecte de catre cei din tagma pescareasca.Are o insemnatate cu atat mai mare,cu cat, odata pusa in carlig reprezinta deliciul celui mai mare peste al apelor noastre, somnul.

Corpul galben-maroniu catifelat poate fi lesne deosebit de al celorlalte insecte prin cele doua "sapaligi" din varful capului.Aceste arme sunt adevarate instrumente de sapat,cu ajutorul carora inainteaza si se hraneste in pamant.

Face parte din insectele daunatoare deoarece se hraneste cu tulpinile plantelor
tinere,spre disperarea agricultorilor.

Ne dam seama usor de prezenta coropisnitelor,prin simplul fapt ca rasadurile sunt ofilite pe suprafete mai intinse.In terenurile pe care sunt imprastiate ingrasamante naturale,aceste insecte i-si fac simtita prezenta mai ales primavara,fiind foarte usor de gasit. Tocmai de aceea le gasim in mediul lor
propice,adica in mormanele de ingrasamant vechi de cel putin 2-3 ani,deoarece
aciditatea solului aici nu mai este atat de ridicata.

Este bine de stiut atat de catre pescari dar mai ales de catre agricultori,ca aceste insecte daunatoare nu agreeaza pamantul cu ingrasamant de bovine,pe cand in cel de porcine sau cabaline este omniprezenta.

Colectarea

Inarmati cu o furca zdravana si dispusi a face putin efort, vom incepe sa cautam aceasta insecta mult ravnita sapand in mormanele de balegar vechi.O metoda mai putin lipsita de efort si mai moderna de colectare a coropisnitei se poate face astfel : Vom lua o sticla de plastic(PET)la care i-i vom taia prima parte de sus,aproximativ o treime.Aceasta bucata taiata care va fi lipsita
bine-nteles de dop,se va intoarce si o vom introduce in bucata de sticla mai
mare.Acum in sticla noastra vom turna putina bere,si o vom ingropa intr-o
gropita de pamant.Trebuie avuta  grija ca pamantul sa nu depaseasca buza sticlei,si sa nu intre pamant in interiorulsticlei. O data prinse coropisnitele, trebuie sa le separam sau sa le rupem cate un clestisor, fiind cunoscute actele lor de canibalism.Pentru pastrarea acestor insecte vom folosi niste cutii(penare)care vor fi prevazute cu niste compartimente separate. Pentru a le pastra o perioada mai mare de timp ,pescarul trebuie sa le hraneasca cu coji de cartofi.

Asa cum am mai spus,aceasta insecta se face raspunzatoare pentru capturarea somnilor,dar si pentru frumoasele mrene aceasta reprezinta o delicatesa.O alta victima a acestei insecte mai este si cleanul,care prefera coropisnitele de dimensiuni mai mici,plesnite pe suprafata apei.Nici crapul pare sa nu fie indiferent la aceasta momeala atat de ispititoare.

Fixarea coropisnitei in carlig

Coropisnita se fixeaza in carlig prin introducerea varfului carligului in gatul insectei,prin abdomen,pana la tepii dinspre coada. Pe carligele de dimensiuni mai mari pot fi puse chiar si cate doua exemplare. Este cazul monturilor pentru somn,la pescuitul mrenei carligele ideale sunt cele Nr.1.

Se mai poate pune pe fir sub carlig.

Pescuitul cu coropisnita.

Pescuitul se va face cu lanseta pe fundul apei,echipati cu o montura grea,de curent,cu o lanseta puternica echipata cu o mulineta mare pe care sa fie infasurat un fir mai gros(0.35-0.45). Vom intepenii bine lanseta in suportul de pe mal deoarece pescuind cu aceasta momeala putem avea intotdeauna surprize destul de mari.

 

Va doresc FIR INTINS !

COROPISNITA : 0 comentarii

Nu exista comentarii