Crap la feeder

Despre pesti
  • PEPY
  • 03-06-2010
  • 25751
  • 5
Share
img

Tehnica feeder este una  dintre cele mai prolofice in pescuit,lucru stiut de toti crapistii. Chiar si asa stand lucrurile alegerea celor mai potrivite nade in functie de anotimp,temperatura apei etc,nu de putine ori constituie problema numarul 1 a oricarui pescar. In ceea ce urmeaza vreau sa arunc o raza de lumina asupra acestei probleme din cunostintele mele ,ce am mai citit si eu pe ici pe colo ,,literatura de specialitate, emisiuni televizate, cu  speranta ca informatiile vor fi utile tuturor.


Inainte de a enunta componenta unor retete as vrea sa pun accentul pe cateva aspecte mai importante privind calitatea nadei pentru pescuitul la feeder.

Primul lucru pe care l-as amintii aici este ca
  1. o nada buna pentru feeder trebuie sa fie ceva mai lipicioasa decat in mod normal, avand in vedere ca trebuie sa  faca fata lansarii si aterizarii pe suprafetei apei.
  2. Apoi apa este suficient de compacta pentru a putea retine in propria masa diferite adaosuri sub forma de boabe sau nada vie (viermusi,rame), fara ca incarcatura naditorului, feeder, sa se destrame de la socurile lansarii si aterizarii.
  3. In continuare ajunsa sub apa la locul pentru nadit  sa se dizolve progresiv si uniform dar si suficient de repede pentru a-si putea pune cat mai eficient in valoare calitatile atractive.


La prepararea nadei pentru feeder se utilizeaza de obicei materiale mai compacte, iar cantitatea de atractanti  care se adauga depaseste si ea cu mult valorile obisnuite, tocmai in ideea  ca nada fiind mult mai putina concentractia atractantilor trebuie sa compeseze lipsa de  cantitate.

O nada de feeder cu adevarat prinzatoare trebuie sa mai contina si  particule usoare care in momentul inceperii dizolvarii,se ridica plutind usor spre straturile superioare ale apei, atragand astfel pestii de la mare distanta.

Iata cateva retete pe diferite anotimpuri, astfel  
 
Pentru  primavara- toamna avem urmatorul mix pentru crap.
Este foarte eficient in perioada schimbarilor de anotimp, cand temperatura apei scade sub 15 grade, este un amestec simplu bazat pe  nada cu aroma de fragi,1 kg,la care ianinte de umificare se mai adauga 50-100 ml  bioaroma  lichida de migdale. Daca nada nu e suficient de lipicioasa  o putem ajuta cu putin liant, daca dorim sa o facem si mai prinzatoare adaugam un pumn de boabe de porumb rosii  cu aroma de capsuni si 100 grame de viermusi.
 
Mixtura cu faina de peste si pelete pentru vara.

Se preteaza pentru pescuitul crapului in apele calde, peste 22 grade, in special acolo unde pe langa crapi  ne dau batai de cap s carasii,platicile etc,care in cazul nadelor obisnuite,devoreaza tot pana cand crapii capitali ar ajunge la locul nadit. Daca folosim insa  mixtura recomandata,mirosul relativ urat pe care il da faina de peste     indeparteaza musafirii nepo ftiti si chiar daca unele exemplare  se mai apropie si gusta putin, tot mai ramane ceva si pentu capturile noastre mult visate.

Nada de fata se prepara in cantitate mult mai mare avand urmatoarea componenta:
-3 kg de mix
-3 kg de liant pentru nada cu boabe
-3 kg de pelete cu faina de peste alb
-1 kg pelete  gaurite.





Mixtura pentru verile caniculare si crapi capitali.

Pe marile noastre lacuri, Sarulesti, Tancabesti, Darvari, Hobaia, unde se pescuieste in mod curent la boiles iar crapii prinsi trebuie eliberati, se zice ca  la fiecare eliberare acestia devin mai,,invatati'' si ca atare mult mai mofturosi fata de nadele si momelile clasice.
Asadar trebuie sa cautam ceva aparte,care sa-i scoata din starea asta de amorteala,solutia se bazeaza iarasi pe faina de peste,dar in proporite ceva mai mare:
- 1 kg  faina la un pachet de mix  de 0,4 kg de pelete, cu aroma de capsuni
Aceasta mixtura este foarte simpla,dar cu atat mai prinzatoare,adevaratii camponi nici nu intra in concurs fara ea. Nu am dorit in niciun caz sa fac publicitate,dupa cum s-ar putea crede sa fac publicitate gratuita anumitelor produse,ci sa dezvalui cele mai bune retete de care am citit si am auzit  cu convingerea ca poate vor venii si alti crapisti  cu completarile sile de rigoare ,lucru din care am avea toti de invatat.
Pescuitul la crap cu tehnica feeder are inca multe dedesubturi pe care insa adevaratii campioni le tin ferecate cu zece lacate, credeti ca vom devenii cu toti campioni daca vom afla secretele lor, niciodata, o diferentiere va fi intotdeauna si asta o va face valoarea intriseca a fiecaruia, nascuta din experienta, perseverenta, noroc si multe altele. Nu ramane decat sa experimentati este cheie unui succesului.
Fir intins.

Crap la feeder : 5 comentarii

  • amestecul de nada propus de pepy,cel cu faina de peste,mix,pelete cu aroma de capsuni da rezultate foarte bune.eu am adaugat 200gr pelete din peste.in carlig boabe porumb uscate pe care le-am fiert,le-am tinut in zeama rezultata din fierbere indulcita cu miere,am adaugat atractant.boabele puse pe fir de par + saculet solubil.

  • pescuitul devine sau nu "stiintific" in functie de pescar, sunt cei care incearca tot si sunt cei care merg cu o felie de paine in buzunar. depinde de fiecare ce vrea si cat de dedicat este. consider ca nu trebuie neglijat/dat la o parte nici un atuu pe care il putem avea daca consideram ca ne poate avantaja.

  • zi mie un pescar care ajuns la balta se gandeste la ph-ul apei , lasa-ne nu mai filozofa atata ca ti se incurca firele,....sory

  • unul din secrete ...care cred eu tine si de o mai buna cunoastere este legat de ph-ul apei...am citit la italieni de importanta cunoasterii aciditatii apei...de ex nu v ati intrebat de ce un pescar prinde la mamaliga simpla...deaia de casa iar noi cu tot felul de preparate din comert ....nimic...explicatia e simpla...apa din balta respectiva avand o anumita aciditate...un anumit amestec de nada ce se gaseste in magazinele de profil....cu gust de gapsuni...vanilie..fiind acida la randul ei nu trezeste interesul ciprinidelor...pe cand mamaliga fiinda o baza ...adica nefiind acida are efect...apoi si invers...intr o apa cu ph-ul scazut trebuie pus accentul pe aceste adausuri pentru nada ce cresc aciditatea apei...pe moment si trezesc interesul ...pestilor...pai da intrebati voi...trebuie sa masor aciditatea apei?...eu zic ca da...daca vreti sa prindeti la sigur...desi niciodata nu e sigur ceva...si sa nu uit...pescarul respectiv masura aciditatea apei in locul in care pescuia...pentru ca apa are un alt ph la mal si un alt ph in larg...stiu ca deja se intra in alta dimensiune si pescuitul devine prea stintific...dar am vrut sa subliniez cum se pescuieste prin alte parti...si nu m as mira ca acei campioni sa cunoasca legatura intre ph-ul apei si nada...
    si inca ceva...parerea mea este ca trebuie variata nada...de ex am fost la o balta..la iernut...judetul mures...colegul de pescuit s a pus pe un loc momit de altii tocmai plecau...eu langa el...el a momit cu nada gasita in comert pentru ciprinde ...eu mamaliga cu usturoi...el nu a prins nimic...eu 6 carasi la kil ...am uitat sa mentionez ca pescuiam noaptea...sper ca v am ajutat cu ceva...multumesc

  • de obicei pescuiesc la fantanele in dolj si o sa incerc cu retetele tale data viitoare,sper sa mearga ,cu toate ca mai bine trage carasul....si mai toti se reorienteaza decat sa plece cu mana goala,suntem romani ce naiba....