Cu musca dupa oblete

Despre pesti
  • PEPY
  • 27-04-2010
  • 10084
  • 4
Share
img

Iata ca nu numai pescarii din zonele de munte folosesc mustele artificilale pentru a prinde pastravi,lipani si alte specii .Pescarul din zona de ses s-a adaptat si el destul de repede conditiilor si a cautat  cu musca pe apa pana a gasit ,ce credeti ca sare mai repede la musca decat obletele.


Vara trecuta am pescuit aproape numai la musca in proportie de 40 %,am cautat  zone cu apa mica si curata si am gasit destule,mai ales  prin canale repezi unde adancimea nu sare de 1 m,prin gurile baltilor unde mai gasim cate un pod si apa terece pe sub el,sunt locuri ideale pentru oblete,important este sa fi prudent , fiecare miscare sa fie bine gandita inainte si sa nu fi agresiv ,adica sa nu arunci tare  buldo-ul sau ce folositi incat apa sa faca valuri si zgomot.



 Am pescuit cu:

  1. un bat foarte finut din toate punctele de vedere de 3 m
  2. mulineta mica ,finuta cu cat are mai multi rulmenti cu atat mai bine si o greutate medie
  3. fir de 0,14-albastru
  4. linia pe acre este legata mustele 0,12
  5. muste cumparate direct la set de obicei rosii sau negre, cu buldo dupa.


Nota: pe fir folositi maxim 2 carlige, exemplu arata pozitia unde se poate pune al doilea carlig inainte de buldo.

Perioada cea mai buna cand aveam rezultate era dimineata pe la 7  cand obletele se lasa la apa mica din balta, unde apa este mai calda dar mai ales seara dupa ce copii aceau baie, pe la 8 apa se linistea si pestele se lasa  avand rezultate foarte bune,pescuiam si in aval dar si in amonte cu 5 muste legate la 10 cm intre ele.

Captura a fost un clean la 1,200 kg si 40 cm, prins tot seara, dar si oblete numai peste 14 cm, am avut ocazia sa pescuiesc si avat , de cateva ori , si ceva mreana (rar).


Nici n-a durat 2 saptamani ca pescarii locali au si inceput sa-mi urmeza tactica, ajungand la un moment dat sa nu mai avem loc sa dam, bineinteles ca unii dintre ei cum e romanul, s-au apucat si la cearta, un lucru obisnuit pe baltile din Romania.


Alegeti bine mustele sa nu va pomeniti apoi pe balta ca dupa ce  ati intepat primul a,al doilea peste vi s-a desfacut,am avut de multe ori ocazia sa  raman doar cu acul , restul s-au rupt la atacurile agresiva ale pestilor,dar nu numai si atunci cand ii aduceti la mal sunt in stare sa sara cu tot cu musca in sus.


Deasemenea firul il alegeti cu atentie  daca este de alta culoare rosu, galben, mai ales verde sau maro,nu aveti nicio sansa,folositi un fir albastru cat mai subtire ca sa poata taia apa la intepare, mai ales ca , cateodata si bibanul nu se lasa mai prejos si ataca iar atunci e grav daca struna nu este pusa la punct, sa nu aveti nici un nod,in caz ca vi se rupe firul schimbati toata struna nu legati sigur se va rupe.

Nu incercati pe mari intinderi de apa, nu aveti nici o sansa cautati ape mici, curate, limpezi acolo isi fac veacul pestii. Mai ales clenii si mrenele.


Ca bat va recomand un bat de firma nu cumaprati orice bat, important este sa aiba varful cat mai subtire,asta conteaza cand intepati primul peste sa simta ,la al doilea din mers si asa mai departe,deci varful cat mai subtire si cu inelul mare sa duca firul cat mai departe cu cat se duce ami departe cu atat puteti prinde peste mai frumos.


Mulineta sa  fie usoara, de firma, micuta, de preferat cu peste 5 rulmenti, tambur din aluminiu, frana pe spate este mai eficienta decat cea de sub, si sa fie placuta la mana.


Lunile perfecte sunt primavara in mai si iunie dar si toamna din august pana in octombrie.


Cam asa arata montura, cateodata si clenii isi mai fac numarul...




Cu musca dupa oblete : 4 comentarii

  • este ne-maipomenit de usor,frumos,eficient.

  • arunci si recuperezi usor ,e o adecarata placere sa vezi cu ochii tai ami ales seara cand obletii,clenii etc se reped la suprafata apei..

  • care este tehnica de pescuit ,arunci si recuperezi?

  • frumos pescuiesc si eu asa dar folosesc un pestisor facut din pluta in loc de buldo si am prins si avat frumos