despre permisele anpa-sant pescari care nu stiu

Permise pescuit
Share

Buna ziua,



Conform noii Legi 317/2009 care aproba si completeaza OUG 23/2008 privind pescuitul si acvacultura permisele de pescuit sportiv sunt emise de catre ANPA si distribuite de asociatiile de pescari sportivi. Asadar ANPA nu mai poate sa distribuie permise direct pescarilor, ca anul trecut. Legea nu prevede expres obligativitatea pescarilor de a se inscrie in asociatii pentru a-si procura permis dar cum asociatiile sunt ONG-uri nici administratia nu poate obliga aceste asociatii sa distribuie gratuit permisele de pescuit sportiv.



Asadar nu puteti sa va procurati permise decat de la sediile asociatiilor. Si nu este decizia ANPA ci lege votata in Parlament, iar ANPA nu poate decat sa se conformeze.



Recent s-a aprobat ordinul privind reglementarea pescuitului sportiv, care nu specifica faptul ca asociatiile vor primi autorizatie de pescuit sportiv si implicit drept de gestionare a pescuitului sportiv pe anumite zone. Urmeaza tiparirea permiselor pentru 2010. La momentul actual nici o asociatie nu a primit de la administratie drept de a organiza practicarea pescuitului sportiv pe anumite zone.



Legea stipuleaza totodata reciprocitate obligatorie intre asociatii, asadar indiferent de la ce asociatie, din ce judet cumparati permisul emis de ANPA el este valabil in toate bazinele piscicole naturale din tara.



Pretul permiselor este acelasi cu cel de anul trecut, conform HG 1016/2008, respectiv 30, 10 si 0 lei pentru pensionari.



Asadar aveti interes sa cautati asociatiile cu taxa de membru cea mai mica, indiferent ca este de la dvs din judet sau nu. Atata timp cat sociatiile de pescari sportivi nu primesc autorizatie de pescuit sportiv ei nu pot avea pretentia de a gestiona pescuitul sportiv in anumite zone.



Permisul e unic emis de ANPA si eliberat de asociatii. Indiferent de la ce asociatie il procurati (ca este din AGVPS sau ca e vorba de o asociatie mai nou infiintata) va confera dreptul de a pescui pe toate bazinele piscicole naturale, cu exceptia concesiunilor din delta.



ARBDD ca administrator poate stabili regulament pentru pescuitul sportiv, poate delimita zone de protectie, poate cere taxe de intrare in rezervatie dar nu poate taxa accesul la resursa piscicola.



16.03.2010



Cu stima



Adrian Ionascu, consilier ANPA

despre permisele anpa-sant pescari care nu stiu : 7 comentarii

  • salutare nu anteleg pentru ce platim ce se face de bani respectivi sunt mai multi braconieri si pescari fara permise decat pesti din rauri lacurile se concesioneaza patroni x scot cu plasa pesti de bagat nu taxa platim peste acasa nu prea ai ce sa aduci acum nu ma refer ca an toata tara este la fel sunt si lacuri care se respecta stau pe ganduri daca. sa mai vizez permisul pe anul acesta fire antinse sa aveti

  • nu-ti ascund ca accesul este destul de dificil in respectiva zona datorita drumurilor destul de proaste , se ajunge mult mai usor pe apa , cu salupa tulcea - canal 35 - canal 36 - pardina , dar costa!

  • incearca in delta dunarii , bratul chilia granita cu ucraina - zona pardina - tatamir!

  • daca cunoaste cineva un loc in romania unde nu se braconeaza va rog sa mi-l prezentati sa pescuiesc si eu acolo sa vad diferenta intre o apa greblata 24 din 24 ore si o apa linistita nederanjata .rog seriozitate si celui care ma informeaza ofer recompensa pe masura.sanatate multa .

  • ai perfecta dreptate.pina cind nu se vor reglementa treburile cu seriozitate si nu se aplica legea cu strictete,pestii si pescarii vor avea de suferit.din pacate in tara asta,asa ceva este imposibil.pe timp de iarna se pescuieste la grebla din greu,iar iubitorii acestui sport nu sunt controlati nici de anpa si nici de altcineva.unde sunt asa numitii *oamenii legii*?hiberneaza???

  • in aceste ape,autorizatia de pescuit industrial se elibereaza de anpa pe bani la anumite persoane .dar pe langa acestea braconeaza si altii cu plase monofilament cu niste barci din camera de masina si nimeni nu-i controleaza pentru ca asa este in romania.nu mai functioneaza nici o institutie a statului cum trebuie ,de aceia suntem pe un loc fruntas la coruptie .altceva nu mai zic de scarba ce vad eu in aceasta tara.sa auzim numai de bine.

  • auzim frecvent despre braconajul care se face in apele aflate in administrarea anpa,insa in anul 2011 nu am vazut sau auzit sa se fi facut controale care sa descurajeze si sa penalizeze acest fenomen.
    ne lamentam ca apele nu mai au peste.nu e oare rezultatul datorat si braconajului?