Legarea mustelor artificiale - Materiale necesare

Scule de pescuit
Share
img


Legarea mustelor artificiale - Materiale necesare


In articolul anterior am prezentat cu ce vom lega mustele artificiale. Acum sa vedem si din ce vom lega aceste inaripate din pene, par si alte cele.

In primul rand carligul:

Tipul acestuia se va determina in functie de ce vom lega si anume: daca  vrem sa legam muste ude vom folosi carlige mai grele in schimb pentru cele “uscate” vom folosi carlige mai subtiri si usoare.

Putem da o raita in magazinele de prin oras sa vedem ce anume avem pe rafturi.

Pentru cele uscate folosesc mustad si pentru celelalte cam ce gasesc, in principiu Kamasan are o gama destul de acoperitoare.

Un alt factor decizional in legarea mustelor artificiale este si tipul mustei legate, in functie de formatul corpului vom alege lungimea si curbura tijei carligului.

Se folosesc in anumite situatii si ancore sau carlige duble in special pt. streamere si mustele pt mare.

Ata de lega teste un alt factor care se decide in functie de tipul artificialei costruite:

daca avem nevoie de una uscata vom folosi o ata cerata si subtire pt a reduce din greutate si invers pentru cea uda; putem folosi insa si cealalta ata si sa folosim fir de plumb sau cupru pt a castiga greutatea necesara.

Pentru corp vom folosi o gama larga de materiale:

Exista corpuri prefabbricate din material siliconic:

Putem folosi ata portanta sau nu:

Dubbingul: este practic un par de iepure, caprioara, etc care putem sa il cumparam sau sa il gasim pe acasa sau de ce nu sa barberim un animal de la zoo… J)

Acest material il vom alege iar in functie de flotabilitatea/sau nu a mustei realizate si de corpul ei ( la o musca mai durdulie vom folosi in cazul flotabilitatii un dubbing mai pufos si usor iar in cazul uneia cu un corp subtire gen libelula vom folosi un dubbing mai fin si usor – par de iepure fin ).

Penele: se folosesc pene de cocos sau de paun. Se gasesc in comert gat complet de cocos sau pene de paun. Daca aveti un prieten care face wagglere va poate da ce ramane de pe cotorul penelor de paun este mai mult decat suficient pentru acest scop.

Unele corpuri se vor face din “quill” de paun. Acesta este nimic mai mult decat o parte laterala din pana de paun curatata de puful care il acopera cu o guma de sters sau chimic rezultand un tronson cu un colorit apropiat de corpul multor muste reale. Aceasta se infasoara pe corp spira langa spira obrinandu-se o musca cu trasaturi mult apropiate de segmentale abdominale ale unei muste reale. Daca va apropiati de ochiul penei de paun veti obtine tronsoane mai late dar mai scurte.

Uneori pentru a mari atractivitatea se vor folosi acele fire holografice (tinsel in engleza… nu stiu echivalentul romanesc) care isi schimba culoarea in functie de unghiul in care pica razele luminoase.

Bilele si ochii de musca: sunt realizate din materiale in functie de flotabilitatea dorita: tungsten pt cele ude si alte materiale pt cele uscate. Exista tipuri de “ochi” care se leaga de carlig si ofera ele in sine flotabilitate mustei.

Mai trebuie sa amintim si lacul, care se picura pe nodul de finalizzare, ceara sau silicon pentru a conferi flotabilitate, lipici epoxy pentru finalizzare tot pe nodul final sau fixare de componente, etc.


Cu siguranta am uitat multe dar pe parcurs sper sa mai adaog.

Sa vedem si cum se realizeaza una cap coada in art urmator.

Pana atunci fire intinse ;)

Legarea mustelor artificiale - Materiale necesare : 3 comentarii

  • nu este asa de greu cum pare la prima vedere, trebe doar rabdare si exercitiu :)

  • este o arta la care toti se pricep dar putini o fac bine :))

  • cred ca cei ce isi fac propriile muste sunt adevarati pescari, este greu sa faci ceva care sa imite perfect comportamnetul unei muste folosind din materiale sintetice. deci cred ca legarea mustelor este destul de complexa.

    fire intinse si spor la legat :)