Lestarea monturilor Sheffield. Simboluri folosite la montaje.

Tehnici de pescuit
Share
img

Acest articol este dedicat celor care se afla la ABC-ul tehnicii. Cunosc din proprie experienta ce inseamna sa te pasioneze un anume lucru, sa-ti pui fel de fel de intrebari si de cele mai multe ori sa nu poti gasi raspuns. Sper sa vin in intampinarea celor care au unele nedumeriri in ceea ce presupune lestarea liniei de sheffield si notatiile care se folosesc in schemele care prezinta asezarea plumbilor pe linie. Am sa incep cu...  plutele (sau wagglere in original). In comparatie cu plutele folosite in celelalte tehnici de pescuit, plutele destinate sheffield-ului se deosebesc prin faptul ca sunt mult mai lungi (intre 20 – 40 cm chiar si mai mari),  pot suporta pentru echilibrare o greutate care in mod obisnuit ajunge pana la 25 – 30gr., pot fi lestate sau nelestate, cele lestate  avand la baza plutei o piesa din plumb sau din alama a carei greutate este inscrisa pe corpul acesteia, restul lestului necesar pentru o echilibrare completa, trebuind sa fie realizat grupat sau etalat pe linie de catre noi.     


Plutele pot fi de tipul  drept  (stick) sau cu un bulb la partea inferioara pentru marirea flotabilitatii. La capatul de jos plutele sunt prevazute cu un ochet cu ajutorul caruia se prind pe fir, prin intermediul unui conector (care poate fi si un vartej cu o agrafa de dimensiuni cat mai mici). Se pot prinde si direct pe fir dar va fi nevoie sa stricam montura atunci cand conditiile de pescuit vor cere acest lucru (vant, valuri, distanta etc) 

 In magazinele in care se comercializeaza materiale pentru pescuit se gasesc mai multe categorii de plute destinate acestui stil de pescuit: plute lestate, care au inscrisa portanta lor in grame de tipul: 4+0,5gr, 3+1gr, 4+2gr,  5+3gr, , 10+3gr, 20+5gr etc. Primul numar reprezinta greutatea plutei din fabricatie (in grame) iar cel de-al doilea ne arata ce greutate mai trebuie sa adaugam noi pe linie pentru o echilibrare perfecta a acesteia. Se recomanda ca la achizitionarea acestor plute sa avem in atentie  ca in cazul in care conditiile de pescuit numai corespund cu cele de la inceputul partidei si vrem sa schimbam pluta cu una mai grea sau mai usoara, sa nu fie nevoie sa schimbam si lestarea liniei, sau aceasta sa fie minima. Aceasta se pot face prin achizitia de plute  de genul 3+2gr, 5+2 gr, 8+2gr sau 5+3gr, 8+3gr, 10+3gr. Cu alte cuvinte, trebuie sa urmarim ca cifra care reprezinta greutatea plumbilor ce trebuie adaugati pe linie sa fie aceeasi, numai  greutatea din fabricatie a plutei va fi diferita. Cateva avantaje ale plutei lestate din fabricatie (loaded waggler): lanseuri lungi si precise (cu conditia ca lestul liniei sa fie mult mai usor decat greutatea plutei); realizarea unei linii deosebit de sensibile datorita faptului ca cea mai mare parte a lestului se afla in baza plutei, pe linie aflandu-se un minim de plumbaj; la impactul cu apa, zgomotul facut este mai redus decat in cazul montajelor clasice.


O alta categorie de plute sunt cele nelestate, cu prindere pe fir fie intr-un punct, fie in doua puncte (acestea din urma fiind destinate in special pentru pescuitul pe ape curgatoare. Tehnica poate fi folosita si pe ape curgatoare cu adaptarea corespunzatoare a plumbajului). Pe aceste plute notarea care o gasim este de tipul 2gr, 3gr, 5gr, 10gr, 15gr etc si ne arata de cat plumb avem nevoie pentru a o echilibra. 

 In functie de adancimea la care pescuim, plutele vor putea culisa pe fir  pana la un nod opritor care le va limita culisarea si le vor face sa intre in pozitie de pescuit sau, vor fi fixate pe linie fie cu noduri opritoare fie cu alice de plumb.   

Mai intalnim plute care sunt notate 3AAA, 2AAA, 3BB, 2BB, 5BB etc. Aceste combinatii de litere codeaza standardizarea britanica a alicelor de pescuit. Este un sistem de clasificare care se foloseste in Anglia si a fost preluat odata cu tehnica. Pentru a putea intelege sistemul engezesc de notare  folosit in lestarea liniilor de sheffield, am sa incep mai intai prin a spune ca in aceasta tehnica, greutatea plumbilor este standardizata si simbolizata prin grupuri de litere , cifre sau combinatii de cifre si litere.

Am sa prezint in continuare o serie de combinatii si simboluri utilizate in lestarea liniilor de sheffield:
Simbolul englezesc 

Echivalentul in grame Simbolul englezesc Echivalentul in grame
LG 4,7 BBB 0,47
MG 4 BB 0,4
SG 3,5 2BB 0,8
2SG 7 B 0,35
SSG 2 Nr.1 0,3
SSSG 1,4 Nr.3  0,2
AAAA 0,94 Nr.4 0,17
AAA 0,8 Nr.6 0,1
AA 0,7 Nr.8 0,06
2AAA 1,6 Nr.10 0,03
 

Acestea sunt cele mai uzuale simboluri si cunoscand valoarea lor, puteti oricand sa descifrati ceea ce la prima vedere va pare de neinteles. Intotdeauna insa, se va avea in vedere faptul ca greutatea plumbilor difera intr-o oarecare masura de la un fabricant la altul, chiar daca pe acestia sunt inscrise simboluri  sau cifre identice. De  aceea, este posibil ca la echilibrarea liniei sa fie nevoie de unele mici retusuri chiar daca ati respectat indicatiile mentionate pe pluta pe care o folositi, retusuri pe care le efectuati cel mai bine chiar pe malul apei si nu acasa (densitatea apei de la robinet nu este de obicei la fel cu  densitatea apei in care pescuim).

Va urez succes in confectionarea propriilor monturi si... fir intins cand le veti folosi.
In imaginile de mai jos va prezint cateva monturi orientative, in care se foloseste sistemul englezesc de notare: 

Lestarea monturilor Sheffield. Simboluri folosite la montaje. : 0 comentarii

Nu exista comentarii