Raul Jijia

Iasi / iasi
Share

Descriere - Raul Jijia

Râul Jijia izvorăşte din regiunea Cernăuţi a Ucrainei, în apropiere de frontiera cu România, la o altitudine de 410 metri şi curge spre sud-est în judeţul Botoşani prin oraşul Dorohoi, vărsându-se în Prut pe teritoriul judeţului Iaşi.
Are o lungime de 275 km şi un bazin hidrografic de 5.757 km². Printre afluenţii cei mai importanţi se numără râurile Sitna, Miletin şi Bahlui. Iniţial, Jijia se vărsa în Prut în dreptul localităţii Gura Bohotin (comuna Gorban, judeţul Iaşi), într-o regiune mlăştinoasă cu statut de rezervaţie, numită "Delta Jijiei".
Pentru reducerea efectului inundaţiilor şi extinderea suprafeţelor agricole, au fost efectuate mai multe lucrări de regularizare a cursului râului Jijia. Astfel, în aval de localitatea Chipereşti, apare o bifurcaţie (nod hidrotehnic) a Jijiei, o parte din debite (aşa-numita "Jijia veche") pornind spre Gorban şi altele ("Jijia nouă") - pe albia nouă - spre Moreni.
Începând din dreptul localităţii Chipereşti, a fost deviat cursul râului Jijia prin executarea unui canal, care are rolul de a dirija Jijia (inclusiv Bahluiul) direct spre Prut în amonte de Moreni. Aici a fost amenajată o albie nouă, cuprinsă între două diguri.
Cursul vechi al Jijiei, foarte meandrat de la Chipereşti în aval, are o lungime de 56 km şi este cursul natural al râului. Cursul inferior a fost modificat, tăindu-se diferite coturi ale râului şi efectuându-se lucrări de regularizare mai importante în zona Costuleni. Partea inferioară a cursului vechii Jijii a fost şi ea îndiguită. Jijia veche nu mai pare a fi legată astăzi de cursul superior al Jijiei, având exclusiv rolul de a colecta debitele a patru afluenţi mai mici ai Jijiei de pe cursul inferior şi de a le conduce în Prut la Gorban.

Traseul pana la Raul Jijia

iasi- tomesti- tutora

Nu exista regulement pentru

Raul Jijia

Taxe 2024 Raul Jijia

    Cititi regulamentul balti pentru optiunile de retinere aferente categoriilor de taxe
    Nu exista informatii despre taxe si tarife

Dotari - Raul Jijia

Poze Raul Jijia

    Nu exista imagini asociate

Capturi Raul Jijia

    Nu exista capturi asociate

Raul Jijia : 0 comentarii

Nu exista comentarii