Titlu reteta: | mancare rece de peste |
Porti: | 6 |
Timp: | 60 |
Ingrediente: | |
peste | 1000 grame |
ceapa mare | 4 bucati |
ulei | 200 ml |
foi de dafin | 3 bucati |
masline | 20 bucati |
boabe de piper | 20 bucati |
bulion | 4 linguri |
vin | 250 ml |
zahar cub | 2 bucati |
marar tocat | 1 linguri |
E preferabil sã se foloseascã peºte mare, fãrã oase, cum este somnul. Când se pregãteºte mâncarea cu ºalãu, ºtiucã, crap, peºtii se fierb pe jumãtate în apã clocotitã ºi sãratã, se despicã în douã, se scot oasele, se taie în bucãþi potrivite ºi se sãreazã. In celelalte cazuri, peºtele curãþat, spãlat, tãiat în bucãþi potrivite se sãreazã, iar dupã 10 minute se usucã pe un ºervet. Bucãþile de peºte trecute prin fãinã se prãjesc bine în ulei. în acelaºi timp, ceapa data prin rãzãtoarea mare, clãtitã bine cu apã rece ºi scursã de apã se cãleºte în ulei, pânã capãtã o culoare aurie. Când ceapa este moale, se trece prin sitã, apoi se amestecã cu vinul, bulionul, foile de dafin, mãslinele si piperul. Se potriveºte la gust cu sarea necesarã ºi zahãr. Se aºazã bucãþile de peºte, printre ele feliile de lãmâie, mãrarul tocat, ºi se dã la cuptor, sã scadã putin sosul. La servit, se toarnã sosul peste bucãþile de peºte, se garnisesc cu mãslinele ºi lãmâia tãiatã felii (fãrã coajã ºi sâmburi). Se consuma rece.