Mulinete clasificare si utilizare

Scule de pescuit
Share
img

In ultimi ani, odata cu evoluarea procedeelor de fabricatie si patrunderea din ce in ce mai multe produse  si la un pret accesibil pe piata, s-a observat o tendinta de a oferi mulinete dedicate pentru diferite stiluri  de pescuit, avand fiecare facilitati aparte pentru a oferi o mai buna potrivire la metoda de pescuit.
Ca si peste tot in articolele de specialitate (vezi si alte site-uri) incadrarea se face pe diferite facilitati oferite, pe metode de pescuit, pestii vizati, pe materialele folosite, dar principalele 2 categorii cu subcategoriile de vigoare raman:


1. Mulinetele cu tambur fix (acestea sunt utilizate in cele mai multe situatii si sunt cele mai accesibile ca si pret)
2. Mulinetele cu tambur rotativ (acestea au o utilizare limitata, dat fiind faptul ca sunt pretabile doar anumitor metode de pescuit)


In prima categorie se situeaza majoritatea mulinetelor cunoscute: cele de spinning, mulinetele long cast, etc.


in a doua categorie sunt mulinete care se folosesc cu precadere in anumite situati cum ar fi cele pentru musca, baitcasting, sau mulinetele multiplicatoare(folosite cu precadere la pescuitul in mare).


Mulineta are doua ansamble bine definite: o parte care este in miscare si o parte care este statica; partea in miscare: angrenaje, manivela, infasuratorul de fir, tamburul in cazul mulinetelor multiplicatoare sau baitcasting; imobile: carcasa, piciorul, tamburul (in cazul mulinetelor cu tambur fix).


Ca si sisteme mecanice folsite pentru constructia lor la depanarea une mulinete gasim  lagare, bucse, semeringuri, roti dintate pentru angrenaje melcate, conice, rulmenti.

Unii spun ca cele mai bune sunt cele cu cei mai multi rulmenti, insa eu tind sa va spun ca cele mai bune sunt cele ale caror materiale de constructie sunt materiale care au un grad ridicat de rezistenta la uzura. Degeaba avem 12-13 rulmenti inghesuiti intr-o mulineta de proasta calitate, necapsulati (cele la care vedem bilele sau rolele - cu ace in aceste cazuri se folosesc doar in putine mulinete), carcase etansate prost, deoarece in acest caz toti rulmentii vor avea o durata de viata scazuta, o uzura prematura daca le vom folosi in conditii grele(praf, umiditate ridicata, ploaie).


Mai bine ne alegem o mulineta care are in constructie niste rulmenti capsulati, deoarece in acest caz in momentul intretnerii vom gresa(unge cu vaselina sau ulei) doar angrenajele, acesti rulmenti avand inglobati in constructia lor sisteme de ungere
si o cantitate optima de lubrifiant necesara bunei functionari.




Rulmenti capsulati (dr) si rulmenti normali axiali sau radiali aziali in stanga

Un alt aspect este acela al materialului din care este realizat corpul mulinetei. Acesta se va alege un material usor in cazul unei mulinete case se va folosi la un pescuit activ (care cere multe lansari sau necesita tinerea batului in mana tot timpul partidei) si devine putin important in cazul in care se doreste utilizarea la un pescuit stationar, cu betele asezate pe suporti sau pe un rod-pod.
Tamburul este o  componenta importanta datorita faptului ca acesta contribuie inpreuna cu lanseta, la distanta de lansare.


Ne vom alege un tambur „long cast” (-en- aruncari lungi) in cazul unui pescuit peste 100 de metrii sau un tambur normal in cazul in care nu vom dori lansari prea lungi. Aveti in vedere si faptul ca in cazul in care doriti o memorie mai mica a unui fir x ne vom alege intotdeauna un tambur mai larg 60-80 minim.


Tamburul „long cast” este un tambur special conceput pentru aruncari la distanta, avand forma conica, alungita, ceeace permite o rezistenta mult mai mica in timpul lansarii, reducand semnificativ frecarile dintre fir si buza tamburului.
Un alt aspect de luat in vedere este acela ca in cazul cand pescuim cu fire textile sa folosim tamburi cu buza titanizata, deoarece firul textil avand o suprafata (camasa) exterioara uneori teflonata, sau in orice caz neregulata, distruge buza tamburului, polizand suprafata respectiva pana se uzeaza in asa fel incat ne vom distruge si firul si ziua de pescuit, facand imposibila lansarea din cauza marginii care ne va agata constant firul.


 


Tamburi long cast vs. tambur normal

Frana mulinetei: acesta este un ansamblu de mecanisme, discuri, suruburi, clicketi si parghii din interiorul mulinetei care permit mentinerea contactului cu pestele fara a fi nevoie sa solicitam manivela mulinetei tot timpul drilului – adica daca nu am avea frana cand am elibera manivela aceasta s-ar invarti eliberand firul de pe tambur – sau mentinerea unui maxim de tensiune din fir in timpul drilului.


Frana poate fi frontala sau pe spate. In engleza se traduce front drag si rear drag.


Frana frontala: este aceea frana care actioneaza franarea tamburului.
Frana e spate: actioneaza pe axul tamburului, fiind mult mai eficienta decat prima permitand o reglare mai precisa dar si necesita un mecanism usor mai complicat.


 



mulinete cu Frana frontala


 




mulineta cu frana pe spate


 


Pe mulinetele de crap si in special la mulinetele de stationar vom gasi inca un tip de frana, mai precis un mecanism, care in cazul in care avem la capatul opus al firului un exemplar maricel de peste, permite batului sa ramana pe suporti si sa nu plece la plimbare. Nu o data am constatat acest lucru pe balta in timpul partidelor de pescuit ca un peste mai mare in cel mai fericit caz in lipsa acestui mecanism tranteste batul jos din suporti atragand privirea mirata si invidioasa a celorlalti din preajma.



 


Mulinetele multiplicatoare si cele de baitcasting sunt un tip aparte de mulinete, folosite in special la anumite tipuri de pescuit (de ex cea multiplicatoare se fol. La pecuit marin avand materiale care rezista la actiunea coroziva a apei marii).


Aceste mulinete su avantajele de a nu rasuci firul, rezistenta superioara la drill cu exemplare capitale dar sunt nepotrivite pentru lansari lungi, mai ales in cazul unor naluci sau linguri usoare.


Totusi la pescuitul in mare prin metoda dragging – tragere, sau la exemplarele mari se recomanda folosirea acestor mulinete.
Uneori ele dispun de 2 rapoarte de multiplicare – cele multiplicatoare.
Tamburul acestor mulinete este cel care se roteste, acest lucru punand probleme in constructia lor deoarece rulmentii trebuie sa fie de calitate, sa se reduca jocurile si vibratiile, deoarece acestea distrug mulineta.


Acestui fapt i se datoreaza si pretul piperat la care le gasim.
Aceste mulinete se monteaza deasupra batului, care poate fi un inconvenient.



Mulineta multiplicatoare


 


Mulinetele de musca sunt mulinete ale caror tambur este rotativ, dar ele avand rolul de a tine firul sa nu se incalceasca au o constructie simpla, bucsa sau 1-2 rulmenti, raport de 1:1. Capacitatea difera de un mdel la altul, dar in afara de acest lucru constructia este similara.





 

Mulinete clasificare si utilizare : 1 comentarii

  • stie cineva cat de bune sunt mulinetele endura pro 6500?