Pescuitul crapului la distante mari

Tehnici de pescuit
Share

Pescuitul crapului la distante mari

 

De foarte multe ori in pescuitul dumneavoastra la crap cred ca v-ati intrebat cum sa faceti sa lansati mai departe pentru a avea rezultate mai deosebite cum poate aveau alti pescari. Exista cateva posibilitati care va pot ajuta sa pescuiti mai departe decat o faceti de obicei.


Una dintre ele este plasarea momelii si a firului cu ajutorul unei barci cu vasle sau cu motor care va poate ajuta sa lasati momeala exact in locul in care doriti. Este unul din cele mai bune metode de pescuit multi pescari din motive financiare sau chiar din lipsa de spatiu in propria masina nu isi pot permite a avea o barca.


Alt mod ar fi barcutele telecomandate care poate lasa la fel momeala in locul preferat.Acestea prezinta unele dezavantaje ca nu pot fi folosite in mod perfect in cazul in care vantul provoaca valuri mari si sunt destul de scumpe.


O alta modalitate si la care ma voi opri astazi este acela de a folosi material cat mai indicat si mai bun de pescuit pentru a putea lansa cat mai departe posibil si cand spun asta ma refer la bete ,mulinete si fire putin mai speciale care ne pot ajuta sa obtineti lansari la distante apreciabile.


Daca locurile in care pescuiti in larg nu depasesc 100-120 m eu cred ca cel mai bine este ca sa va perfectionati la maxim posibil tehnica de lansare si cu echipamentul adecvat puteti ajunge in putin timp sa lansati la aceste distante de mai bine de 100m.


Betele folosite pentru a realiza o astfel de aruncare trebuie sa fie lungi iar dupa parerea mea dupa folosirea unor bete de mai multe lungimi cele mai bune performante le-am realizat cu niste bete cu o lungime de 3.90 m. insa trebuie sa recunosc ca intre pescarii de crap acest punct de vedere este destul de impartit.De aceea cred ca in alegerea lungimii batului trebuie sa aveti in vedere mai multi factori cum ar fi puterea ce o aveti ,inaltimea si greutatea .In orice caz un singur lucru este clar ca daca un bat este mai lung atunci si unghiul de lansare este mai mare iar lungimea lansarii mai mare insa pentru asta aveti nevoie de o anumita forta.


Puterea batului este relationata si de marca fabricantului.Cu cat actiunea batului este mai mare ca atat grosimea acestuia va fi mai mare.Cu cat acesta va fi mai gros cu atat acesta va fi mai rigid. Aceasta rigiditate poate fi poate fi foarte bine folosita de o persoana puternica pentru al ajuta a arunca la distante foarte mari. Insa o persoana ce nu dispune de o forta deosebita va fi ajutat mai mult de un bat mai putin rigid.


       (sursa internet)

Eu unul prefer un bat de actiune medie. Desi cu acest bat se arunca ceva mai putin in momentul capturarii poti simti mult mai bine puterea pestelui.

Insa in legatura cu actiunea batului am vorbit mai multe lucruri intr-un articol anterior (Alegerea betelor in pescuitul la crap) si de aceea sa vorbim mai mult doar de propietatiile legate de lansare.


Inelele betelor la fel sunt foarte importante pentru ca forta in timpul lansarii si capturii sa se repartizeze mai bine pe intreaga lungime a batului.Materialul este la fel de important pentru ca preia toata forta de frecare cu firul.Pentru ca aceasta forta de frecare sa fie cat mai mica materialul trebuie sa fie cat mai dur si lucios posibil iar cele mai importante marci folosesc pentru constructia inelelor carbonat de siliciu.


Numarul inelelor pe un bat de 3.90m sunt in jur de 6-7 tocmai pentru ca forta exercitata asupra batului sa se repartizeze pe toata lungimea batului iar pericolul de rupere sa fie cat mai mic.


Mulinetele folosite pentru aceste lansari sunt si ele mai deosebite.In primul rand trebuie sa aiba o mare capacitate de inmagazinare de fir de ce putin 300m-De obicei bobinele sunt mai mari si mai late tocmai pentru a avea o mare capacitate de fir.Pentru a castiga multi metri in plus la o lansare trebuie sa umplem aceste bobine cu un fir de buna calitate.



Alegerea unui bun fir se face dupa mai multe criterii.Pentru o buna lansare grosimea firului este foarte importanta. Cu cat firul este mai subtire cu atat lansarea va fi mai lunga. Insa un fir excesiv de subtire se poate rupe destul de usor la lansare, in momentul capturarii pestelui.

Alegerea grosimii va avea in calcul aceste lucruri dar normal este un fir intre 0.25-0.40 mm.

Pentru a ajuta in desfacerea firului fara mare frecare este recomandabila folosire unui unui spray lubricant utilizat in pescuit. Firul folosit trebuie sa aiba anumite calitati indispensabile pentru lansarea la mari distante cum ar fi:


  • Elasticitate cat mai mica. Cu cat este mai elastic cu atat forta exercitata asupra batului in momentul lansarii va fi mai mica ceea ce va reduce lungimea lansarii.
  • Multa rezistenta de frictiune. este supus la o forta de frecare destul de mare cu inelele iar acest lucru face ca firul sa se incalzeasca deteriorandu-l constant pana la rupere.
  • Sa nu aiba memorie. Firul dupa lansare nu trebuie sa lase bucle de forma bobinei. Firul cu multa memorie poate iesi mai usor de pe tmbur se poate incurca si rupe. Se poate incurca in jurul unui inel si il poate rupe sau poate sa rupa batul.

De aceea recomand firele mai scumpe ale marcilor cunoscute care pe langa toate aceste avantaje mai are unul care este foarte important cel de a rezista la mai multe kg la grosimi mai mici.


Un alt lucru important in lansarea la mare distanta este aceea de a folosi dupa montura un fir mai gros decat acel folosit pe mulineta tocmai pentru a putea forta mai mult lansarea.

Eu de obicei folosesc un fir textil cu 10-15 mm mai gros decat cel de pe mulineta iar rezistenta crescuta a acestuia ma ajuta sa lansez mai departe fara riscul unei ruperi. Foarte important este nodul facut intre firul de pe mulineta in cazul meu un monofilament de 0.30mm si firul textil de 0.40 mm cel folosesc in fata.


Eu folosesc un nod numit dublu grinner sau dublu duncan ce este foarte simplu de facut si foarte eficient. Acesta bine facut va depune putina rezistenta prin inele la lansare.


detalii despre Noduri pescaresti

 

Montura este si ea foarte importanta  pentru a obtine o buna lansare. Plumbul trebuie sa fie de forma cilindrica pentru a a obtine o rezistenta minima in aer.


Cred ca ati vazut de multe ori ca atunci cand faceti lansari doar cu plumbul reusiti lansari mult mai lungi decat atunci cand adaugati si montura cu boillies.

In unele cazui folosirea firului PVA poate aduce imbunatatiri serioasa in castigarea distentei de aruncare. Practic se lega rigul de plumb cu fir solubil. Dupa ce montura ajunge in apa in funtie de timpul de dizolvare al firului PVA, mai mulinati 1-2 ture pt a indrepta montura si rigul.

 

Incercati sa respectati datele indicate pe batul de pescuit de cate producator in ceea ce priveste incarcarea lansetei cu greutati (montura + rig+ momeala + nada) - pot aparea surprize neplacute cum ar fi ruperea firului si chiar al batului.


Dupa toate aceste sugestii nu va ramane dacat sa exersati lansari la distanta.

Toate aceste lucruri insa utilizatile doar cand este necesar pentru ca crapul se poate prinde si doar la cativa metri de mal.

Pescuitul crapului la distante mari : 5 comentarii

  • fain articol

  • parerea a mea este,ca pe lacuri grosimea ideala de fir este de 0.25-0.28 mm.pe rauri folosesc fir de 0.35,pentru-ca sunt mai multe acataturi si cind se acata de fir o creanga cu frunze purtat de apa,vorbesti singur,daca ai avut fir slab.
    inportant este calitatea firului.
    fir intins

  • ironic sau nu,oricum pt multi e o noutate.mai vazusem si pe pvtv o astfel de prezentare.

  • keluely nu-i nevoie sa fi ironic nu-i nevoie nici macar sa citesti articolele mele.

  • pretene esti cel mai tare in curand o sa vedem pv ady 7