Pescuitul de primavara

Despre pesti
  • PEPY
  • 26-03-2010
  • 10846
  • 0
Share
img

Odata cu venirea primaverii , incalzirea apei si crestrea duratei zilei sunt stimulii perfecti  care determina intrarea pestilor in perioada de reproducere. Aceasta perioada produce atat modificari hormonale : ( culoare mai intensa, aparitia butonilor pe tegumentul masculilor) cat si ( cresterea agresivitatii si gruparea pestilor in grupuri mai mari). Tot in aceasta perioada are loc si "maturarea'' icrelor si laptilor.


In rauri pestii pot executa migratii mai lungi sau mai scurte, insa in iazuri/lacuri/balti ei parasesc apele adanci indreptandu-se catre zonele cu apa mai mica, in apropierea malurilor unde vegetatia este din  belsug, (papura  stuf etc), Astfel aceste locuri sunt cele mai ideale unde trebuie sa-i caute pescarii.

Nici nu e greu sa-i gasim deoarece pestii isi manifesta prezenta prin sarituri repetate si inot la suprafata apei.

Desii pestii sunt in plina perioada de reproducere si in astfel de momente uita de mancare, trebuie precizat ca pestii depun ponta pe durata a cateva saptamani si ca nu toti pestii din aceiasi specie  depun in aceiasi zi.

In caz ca vom pescuii in conditii de vant , vom pozitiona lanseta cu varful  contra vantulu, tocmai pentru a contracta curentul de fund care se formeaza in apele de adancime mica si vom avea grija sa mentinem linia scufundata perfect intinsa.


Ca reteta da nadire  putem folosiii o nada adaptata  speciiilor pe care le cautam, combinata cu pesmet in procent de 50%. Pesmetul face nada mai usoara si creste viteza ei de dispersie. La prepararea nadei vom tine cont de faptul ca pescuim   in apa cu adancime mica astfel incat nada va fi  umectata pentru a se desface imediat  ce feederul loveste suprafata  apei. Bineninteles ca sunt mult alte variante de nade si ingrediente de folosit.


Nu  e nici un secret ca folosirea ramelor se preteaza pentru pescuitul la unditra  dar mai ales pentru pescuitul la feeder. La pescuitul cu naditor, ramele si casterii  se adauga in nada deja preparata.


Rama este una dintre cele mai populare si mai eficiente momeli de la noi,in pescuitul stationar si nu numai. In special in ape mai reci unde rama atrage toate speciile pasnice de la oblete pana la somn si strapazan.

Putini stiu ca ramele taiate sunt mai eficiente deoarece rama ramane mobila iar lichidul scurs este un puternic atractant pentru pesti, fie ca sunt prinse de la mijloc sau de la extremitati, pescarii utilizeaza in general ramele intregi.

Pescarii englezi recomanda fixarea ramei  de una din extremitati si evitarea prinderii ei de la mijloc,pentru a evita cresterea numarului  ratarilor  la intepare.

Nu este chiar simpla procurarea  ramelor intr-o cantitate suficienta pentru nadire,in specila pentru oraseni,dar rezultatele merita efortul.

Nici operatia de taiere a acestora nu este tocmai placuta.


Pentru un maxim de eficienta ramele se vor taia si incorpora in nada in transe, in functie de de necestitati, chiar la locul de pescuit. Ramele taiate reprezinta o componenta de mare valoare nutritiva, astfel ca nu sunt necesare cantitai mari, aproximativ 300 gr. de rame  sunt suficiente pentru o partida  de pescuit.


Din pacate la noi ramele  nu se vand la gramaj ci la ochi,astfel ca pretul calculat per kilogram ajunge la sume astronomice. Mai exista posibilitatea de a ni  le recolta singuri, o operatie  obositoare  si consumatoare de timp sau de ce nu daca avem o gradina  o mica crescatorie de rame, aceasta poate furniza in permanenta rame pentru partidele de pescuit.    

Nota:

Respectati perioada de prohibitie pentru orice specie conform normelor in vigoare. Pescuitul in prohibitie se pedepseste prin lege vedeti articolul de sanctiuni. Raspunderi si Sanctiuni

Fire intinse.

 



Pescuitul de primavara : 0 comentarii

Nu exista comentarii