pescuitul in balastiere

Tehnici de pescuit
Share

Pescuitul in Balastiere


Multe dintre balastiere, dupa terminarea exploatarii, se transforma in adevarate oaze pentru pescuit, fiind invadate intr-un scurt timp de o bogata vegetatie si fauna subacvatica. 

Majoritatea acestor "lacuri"’’ se gasesc in vecinatatea unui rau care aproape in fiecare primavara le inunda, purtand in acelasi timp pamant fertil prielnic plantelor, dar si foarte mult peste.

Primul pas care trebuie facut  este sa studiati cu mare grija  eventualele surse de hrana naturala, cum ar fi mici fructe, melci, raci, scoici.


Detalii despre balastiere.

Majoritatea acestor balastiere au cam aceste caracteristici:

 

  • maluri cu vegetatie bogata, constand in rugi de mure, salcami, iarba si destul de rar trestie;
  • fundul denivelat, cu coborari scalate, locul unde de obicei se depoziteaza fructele si semintele plantelor de pe maluri;
  • multe obstacole scufundate (arbori, pietre mari, bucati de ciment armat ramase in urma demontarii utilajelor de excavat) la baza carora se depoziteaza hrana purtata de curenti, dar unde traiesc numeroase forme de viata, ce constituie hrana naturala a crapului.

 

Acestea ar fi zonele unde trebuie pozitionata de obicei momeala, daca in prealabil nu s-a nadit. Cand pescuti in zone cu multe denivelari, amplasati momeala  intotdeauna la baza unei ridicaturi a fundului. Pentru a ne face o idee asupra locului in care lansam, fara a folosi sonarul , este suficient sa folosim plumbul pentru sondaj. La inceput poate sa para dificil, dar cu putin antrenament se poate obtine  sensibilitatea necesara pentru a ,,citi’’ si cea mai mica denivelare.


Pescuitul rapului tehnici si tactici in balastiere


Practic, aceasta operatiune se face asa:

 

  • se lanseaza plumbul (se va folosi un plumb rotund sau alungit spre capatul unde vine legat);
  • odata ajuns la fund se va recupera lent, dand in acelasi timp unditei o miscare lenta inapoi.
Dupa felul in care simtim o eventuala forta din partea plumbului in faza de recuperare, ne vom face o idee destul de clara asupra fundului.

 

De multe ori intalnim locuri unde sondarea este dificila, iar operatiunea trebuie repetata de mai multe ori, dar se va pierde mult timp si uneori plumbi pentru  a gasi un loc bun unde sa ne asesam momeala si sa facem patul de nada.

In asemenea locuri, nu este recomandat sa folositi saculeti PVA pentru a nadi decat daca aveti o mare precizie in aruncare, deoarece in cazul lansarii gresite exista riscul pierderii nadei, insa prastia pentru nadit sau cobra de nadit sunt ideale pentru a face o nadire corespunzatoare.

Unul dintre cele mai indraznete lucruri este pescuitul in vecinatatea obstacolelor scufundate, deoarece este mult mai dificil sa faci o captura in asemenea conditii. Insa cu cat lupta cu crapul e mai dura , cu atat satisfactia este mai mare, si cred ca nu sunt singurul care priveste lucrurile asa.

Si pentru ca tot vorbim de pescuit in locuri cu multe obstacole scufundate, as vrea sa va explic cum se pregateste o partida de pescuit in asemenea conditii. 

In primul rand, rand dupa cum am specificat , aici crapul gaseste  o sursa bogata de hrana  naturala, dar si ascunzis, in momentul in care simte un eventual pericol, dand pescarului multa bataie se cap. In momentul in care crapul aspira momeala si simte carligul, din instinct va incerca repede sa se ascunda, si ce ascunzis mai bun va gasi, decat chiar trunchiurile de copaci scufundate sau alte obstacole in vecinatatea carora de obicei pescuim.

Pentru a nu le da timp sa "prinda fir"’’, timpul intre primul beep al avertizorului si intepare trebuie sa fie foarte scurt. Cu cat este mai scurt, cu atat mai bine, iar pentru o buna viteza de reactie trebuie ca si lanstele sa le avem cat mai aproape.


In cazul in care lansam in apropierea unor obstacole, iar momeala este situata intre ele si mal, pozitionati unditele cu virful in jos.

Daca insa obstacolul este situat intre momeala si lansete, asezati lansetele intr-o pozitie aproape verticala. In felul acesta, firul este tinut la distanta de fund, dar existand oricum riscul de a agata ceva in timpul unei trasaturi, ideala in aceste situatii fiind montura cu "plumb pierdut" sau Safety Clip.

In toate cazurile mai sus specificate, este indicat firul textil sau a unui fir rezistent la abraziune sau unul putin mai gros undeva pana in 0.32-0.35 mm

Rigul  in aceste conditii dure, datorita fundului compus din pietris, se vor folosi fire textile cu invelis siliconic sau cei de fluoro-carbon.


De asemenea, sfatul meu sa inlocuiti carligele dupa fiecare partida de pescuit, pentru a nu avea surprize  neplacute, cum ar fi pierderea pestelui.

Cu speranta ca aceste sfaturi va vor fi de folos, va doresc fire intinse!

 


 


 

pescuitul in balastiere : 0 comentarii

Nu exista comentarii