Pescuitul la oblete pe Olt

Pescuit sportiv
  • PEPY
  • 25-04-2014
  • 24202
  • 3
Share
img
Incep acest articol prin a descrie pe scurt obletele care mai poarta denumirea si de albitura sau soreata.

Este un peste de dimensiuni mici care poate atinge si lungimea de aproximativ 22 cm.Traieste in rauri,lacuri ,balti si iazuri,prefera ape limpezi,oxigenate foarte bine.Traieste in grup si se hraneste in bancuri avand  instinctele unui peste rapitor cum ar fi avatul sau cleanul.Se hraneste cu insecte ,muste,larve si viermi.

Foarte putini pescari pescuiesc pe Olt la oblete motivand ca nu-i intereseaza acest peste ci cautand ,,monstrii apelor''.

Pescuitul la oblete pe Olt este un pescuit complex chiar daca pare simplu la prima vedere deoarece intalnim urmatoarele probleme:


1.luciu imens de apa
2.adancimi mari
3.maluri taluzate
4.curenti puternici
5.cote ale apei:scazute sau ridicate

Astazi va voi explica 2 metode de pescuit simple in pescuitul pe Olt la oblete,precum si nada  folosita   dar trebuie sa tineti cont de niste lucruri ca sa aveti succes .

Dar pana atunci sa incepem rezolvarea problemelor care apar in acest pescuit la oblete pe Olt.

1.Stim ca Oltul prin lacurile  sale artificiale acumuleaza o foarte mare cantitate de apa,un luciu imens de km intregi.Iata cateva zone unde avem rezultate in acest pescuit la obelte.

-zona din fata ecluzelor 
-podul care traverseaza hidrocentrala
-pila care inaniteaza 50 m
-in aval de baraj la cca.500-700 m 

foto1:pila din fata barajului ...un loc ideal de pescuit la oblete


foto2:pescuit la oblete,babusca caras...



In aceste zone din fata barajului nu va fi nevoie de nada pentru ca nu este de niciun folos, in primul rand adancimea fiind foarte mare de peste 15 m nada se  va pierde pana jos in al doilea rand nu ve-ti putea pescuii pana la fundul apei cu undita iar in la treilea  rand datorita curentilor existenti nada  va fi trasa imediat prin ecluze.

Daca pescuim insa pe cursul unui baraj de exemplu lacul Ipotesti la km 7,200 atunci nada va fi de mare folos pentru a atrage pestii in zona asteptand cca.30 minute.

foto 3:Lacul Ipotesti la km 7,200...




2. Dupa cum spuneam adancimile variaza, in fata barajului avem adancimi de  15 m iar de exemplu la km 7,200 L.Ipotesti adancimea medie care este scrisa pe contraval este de 7 m(lacul de acumulare are o lungime totala de 14 km)

Bineinteles ca unde ve-ti pescuii voi apa nu va avea mai mult de 2 m adancime si ca momeala data va sta tot pe ciment deoarece aceste dale se continua sub apa circa 5 m.

3. O problema o  reprezinta asezarea intr-o pozitie incomoda pescarului,ceea ce face ca pescuitul sa fie dificil,trebuie o foarte mare atentie,accidente s-au intamplat datorita manzgai existente pe taluz(dale)unii pescari au alunecat fracturandu-si piciorul ,mana sau mai rau au alunecat in apa distrugand astfel bunurile aflate asupra lor ,telefoane mobile,acte etc.Acest lucru ne obliga sa pescuim cu un singur bat.Un avantaj imens pentru cei din barca.


la pescuit  de pe dale ...



4.Curenti vom intalnii cu siguranta pentru ca zilnic hidrocentralele functioneaza astfel se creaza un curent imens care pune in miscare tot luciul de apa.


5.Cotele apei - dupa cum spuneam zilnic hidrocentralele sunt puse in functiune.Sa va explic 2 faze pentru a va da seama pe loc ce se intampla cu apa atunci cand va aflati la pescuit.


- daca observati ca pluta o ia in sus(amonte)atunci barajul(L.A) va creste se va umple cu, cativa cm iar pestele va trage cu siguranta in acele momente va spun din proprie experienta ,odata cu cresterea apei el vine catre mal,veti observa ca incepe sa joace pe deasupra mai ales obletele.

- daca observati ca pluta o ia la vale(aval)atunci barajul(L.A)va scade cu, cativa cm primul lucru pe care pestii il fac cand simt acest lucru   au tendinta sa se retraga odata cu apa catre mijlocul (L.A).De acici incolo va piteti strange sculele si sa plecati pentru ca trasaturi nu vor mai fi cu siguranta dar spre norocul nostru aceste momente tin maxim o jumatate de ora apoi se stabilizeaza din nou.

Inca un lucru dupa care ne putem da seama daca  nivelul apei crste sau scade este sa ne uitam la baza taluzului(dalelor)se va observa cu siguranta.

Cam acestea sunt in principiu  principalele probleme cu care se confrunta un pescar pe Olt in pescuitul la oblete si nu numai.

Cele 2 metode prin care putem prinde obleti pe Olt sunt:

  • pescuitul la varga
  • pescuitul la musca artficiala

Daca pescuiti la varga alegeti o varga usoara,de viteza,manevreabila de preferat intre 3-5 m maxim ca sa nu obositi inchietura mainii,pescuiti cu una singura nu va lacomiti la mai multe.

  • fir de maxim 0,10 mm
  • forfac 0,08 mm
  • ace nr. 14-16-20
  • plute de pana la 0,3 grame

Daca observati ca apa curge in amonte atunci ve-ti da cu 1-2 m mai in aval si invers.Ca momeala se foloseste vermusii si larve.

Ca nada perfer nada de la:
  • Benzar Mix Oblete la 3 kg 
  • Sensas 3000  Club Ablettes. de 1 kg            

                                    




Cea de-a doua metoda este mai complexa dar in acelasi timp prezinta avantaje si dezavantaje.

Unul dintre avantaje ar fi acela ca pescuitul este mai simplu fara nada ,fara adancimi fara curenti .

Iar unul dintre dezavantaje ar fi acela ca nu poti pescuii in orice moment,datorita valurilor prezente ,la pescuitul cu musca  valurile nu trebuie sa existe  luciu de apa trebuie sa fie calm.

Pentru pescuitul la musca artificiala vom avea nevoie de:

  • un bat din 2 bucati  de maxim 4 m foarte fin gen match
  • o mulineta mica ,usoara,cu peste 6 rulmenti gen match
  • fir de 0,16 maxim 0,18 de culoare alb/albastru
  • linia pe care sunt legate mustele(5-6 muste le puteti cumpara din comert sunt gata facute)
  • buldoul din spuma de mare sau plastic 

Se leaga mustele artificiale de firul principal la o distanta de 30 -35 cm una fata de cealalta apoi se leaga buldoul la coada.


Un factor decisiv este prezenta obletelui la suprafata apei daca vedeti ca joaca pe deasupra apei atunci ve-ti avea cu siguranta atacuri iar daca nu joaca nu mai incercati ca incercati degeaba.Pescuitul la musca se practica de obicei dimineata intre orele 6-9 si seara intre orele 18-21,atunci cand obleti isi fac numarul pe Olt.

cam asa arata in realitate montura ...






Sper ca v-am fost de folos cu acest articol pana data viitoare eu va salut si va urez Fir Intins!



Pescuitul la oblete pe Olt : 3 comentarii

  • articol ,destul de ok dar buldo poate fi si din alte materiale care nu se sparg si care nu fac valurii ,si se pot prinde eventual pe acestea si clean .este cel m-ai activ pescuit .daca se da cind trebuie ,unde trebuie ,satisfactile sunt pe masura .as complecta articolul ,cu urmatorul aspect :cind se recupereaza si avem primul atac si avem peste ,se recupereaza in-continuare si imediat o sa intre urmatorul peste ,iar la finalul recuperarii o sa avem aproape pe fiecare musca cite un oblele .iar pentru circotasii ,cu patul lor de nada as vrea sa se stie ca obletele care sunt cel mic ce creste pina la 12 cm si cel mare ce creste pina la 22 -25 cm ,m-ai este numit si pastravul de apa de ses .daca m-ai si muste bune se poate prinde si 1 kg de oblete / ora .

  • te referi la pestisorul ala care i-ti da peste cap o partida de pescuit ? poate ne dai o idee cum sa-l alungam de pe patul de nada.

  • http://www.youtube.com/watch?v=wimu8u4fb1s

    pescuit la ipotesti la oblete