Pescuitul la pluta – (tehnica BOLOGNESE)

Tehnici de pescuit
Share
img

Pescuit la pluta – (BOLOGNESE)
Tehnica aceasta dupa nume provine din Italia, mai exact din provincia Bologna.

Tehnica se utilizeaza în apele curgãtoare si stationare, cu o adâncime variabilã, între 2 si 7 metri. Se poate pescuit atat la distante mici cat si la distanta mare, in acest caz se uzeaza de lungimea lansetei si se lanseaza montura ajutat de mulineta.


Ce avem nevoie pentru acest stil :


· Lanseta  - se foloseste in principiu o telescopica, sau o varga cu o lungime între 5 si 8 m, cea mai rapandita fiind cea de 6 m. Se pot alege diverse firme fiecare alege undita dupa preferinte si buget. Daca se foloseste o varga se renunta la mulineta si firul se leaga de varful vergi.


· Mulineta - nu se necesita ceva pretentios, scopul ei find mai mult de a ajuta in lansarile mai lungi si precum si un mic ajutor in cazul unei capturi mai mari. Astfel spus mulineta trebuie sa fie de marime potrivita cu un numar de 1-4 rulmenti. Se folosete numai in cazul incare se doresc lanseuri mai lungi si varga se inlocuieste cu o lanseta.


· Pluta  - aici nu trebuie ceva sofisticat, fiecare isi alege o pluta in functie de preferinte, insa trebuie o mare atentie acordata locului de pescuit, astfel zis pe o apa curgatoare se alege o pluta mai inalta si putin mai grea, care datorita vitezei de curgere nu va fi trasa sub apa, iar pentru o apa linistita se pot folosi plute foarte usoare de cateva grame. Insa atentie cu cât va fi mai usoarã pluta, cu atât va fi mai sensibilã, insa va fi  mai greu de lansat.


· Firul diametrul recomandat este între 0.14 si 0.18, si se alege si in functie de tipul pestelui mai bine zis se alege in functie de


· Cârligele vor avea dimensiuni intre 10–20,  si bienteles se tine cont si momela folosita.

In ce consta aceasta tehnica de pescuit :

Daca se foloseste o lanseta se deblocheaza frana la mulineta , in cazul vergi doar se pregateste aruncarea, dupa ce carligul a fost incarcat cu momela, si se lanseaza in amonte daca este o apa curgatoare sau in directia inainte sau in directia dorita, pe o apa lina sau stationara. Dupa lansare se intinde firul astfel incat linia sa fie contnua fara contactul cu apa, pentru a asigura un rapsuns optim in cazul unei trasaturi. Daca sunteti pe o apa curgatoare se lasa ca momeala sa curga lin in functie de curent, astfel neefind suspectibila ca fiind nefireasca. Aceasta tehnica are mici dezavantaja in conditii de vant cand acesta poate grabi curgerea momeli sau o incetini daca bate in sens invers curgerii apei. De asemnea atentie foarte mare la agataturile de pa fund , care pot da impresia de trasaturi false.


Astfel zis trebuie acordata o atentie foarte mare plutei si miscari ei, orice scufundare poate fi cauza unei trasaturi, deci chiar daca aceasta se scufunda ca urmare a unei agaturi , mai bine intepati decat sa ratati pestele. De asemenea se tine cont si de momela folosita, o momeala animala este mult mai permisa la trasaturi , ea find mai greu luata de pe carlig fata de o momeala vegetala, gen mamaliga sau cocolos.

 

Pescuitul la pluta – (tehnica BOLOGNESE) : 4 comentarii

  • eu am luat baracuda 4m la 230g o nebunie ! la un pret de 90 ron

  • in orice magazin de pescuit gasesti varga usoara si destul de ieftina
    acum depinde ce intelege fiecare prin ieftina
    nu poti cumpara o varga de 6 m din carbon cu 30 de lei de exemplu

  • help! un "bat"ieftin si eficient.de 5~6m.(si usor,sa nu fac hernie,ca am)unde gasesc? pt pluta???...multam pt informotii!!!!!! firee intinse!!!!

  • cum punem pluta pe o mulineta???