Pescuitul mihaltului

Tehnici de pescuit
Share
img
Mihaltul (lotta lotta) este un peste care isi face aparitia din ce in ce mai rar, fiind un peste specific apelor curgatoare (Dunare, Prut, Siret), acesta fiind asemanator ca somnului, din punct de vedere al formei si al culorii corpului acestuia, dar si ca si modalitate de hranire sau habitat.

Acest peste este considerat un mare iubitor de ape reci, acesta prinzandu-se mai bine pe decursul anotimpurilor reci decat in timpul verii. Fiind un peste rapitor se hraneste ca si somnul numai pe substratul apei, si in general mananca mai bine pe timpul noptii fiind un peste nocturn. Ca si momeala il putem prinde la:

  • pestisor viu (albitura sau carasel mic)
  • lipitoare de pamant
  • rama neagra
  • rama rosie

Prima intalnire cu un astfel de peste a fost pe raul Prut in anotimpul de primavara in timp ce pescuiam la crap cu rama rosie. La inceput am crezut ca este un somotel mai mic, dupa care am fost convins de tata ca este mihalt si ca trebuie neaparat sa il eliberez pentru ca este un peste pe cale de disparitie precum linul sau vaduvita, populatie a caror numar s-a redus considerabil in ultimul deceniu acesti pesti prinzadu-se foarte rar pe raurile Prut, Siret sau Dunare. Dupa care in acelasi an, in toamna (noiembrie) am recidivat cu un mihalt de 50cm pe Dunare, prins in timpe ce pescuiam la salau pe fund folosind guvizi mici ca momeala. Si acest peste nu a fost retinut in speranta ca va creste mai mare si va contribui la perpetuarea speciei.

Dupa aceste intamplari, si putina documentare la biblioteca (in acel an nu aveam inca acces la internet, si nici materiale despre acest peste nu am gasit) am descoperit ca mihaltul se poate prinde si pe timp de iarna in zone cu un curent slab si cu conditia ca apa sa fie mai adanca de 6-7m pentru ca temperatura apei sa nu fie influentata atat de mult de cea a aerului. 

Convingandu-l cu greu cu tata am mers in zona Scurta (locul unde se varsa Prutul in Dunare) si am pescuit pe langa mal in prag, in zone cu un curent mai redus...pe langa cele cateva platici prinse la rama, am reusit sa prindem si 2 mihalti, culmea in luna decembrie.

Pe timp de vara mihaltul se poate prinde numai in zona cu gropi adanci de peste 8-9m cel putin in care temperaura apei sa aiba o variatie cat mai mica pe tot parcursul anului. Mihaltul se prinde de obicei la monturi dedicate somnului/salaului dar in cazul in care cautam acest peste avem nevoie de o montura facuta astfel:

  • fir 0.30-0.35 principal, si ca forfac 0.22-0.25 lung de 25-35 cm
  • plumb intre 40-80gr
  • agrafa cu rol de opritor
  • carlig numarul 4-8

Mai jos aveti un exemplu concret:


Pana acum ma pot declara un pescar fericit ca am avut norocul de a ma intalni cu un peste atat de rar. Recent am vazut o emisiune realizata de Energofish in care un pescar din Ungaria prindea pe un rau (daca nu ma insel pe Dunare) mihalt pe timp de iarna la temperaturi de -10 grade...ceea ce mi s-a parut increbidil, deoarece nu cred ca mai exista vreun rapitor din apele noastre care sa se hraneasca pe o astfel de vreme neprielnica, dar ce e drept exista si prea putini pescari ,,nebuni'' care sa se incumete la o iesire pe malul apei in astfel de conditii nevaforabile.


Pentru cei care au mai prins mihalt, va astept cu detalii si opinii despre acest peste misterios! Fir intins, si sper ca va fi de folos acest articol!


Pescuitul mihaltului : 25 comentarii

  • pe vremea lu raposatu cind mergeam in statiunea de munte tusnad-bai,periul olt care strabatea statiunea am pescuit si eu mihalt intrun vad care ii zicea la moara,acolo apa avea adincimea de 4-5m curgind foarte incet,dar numai pe inserat. pescuiam cam 1ora in care luam intre 7-10buc.la rima de pamint groasa ca pe degetul mic de la mina,care le acmizitionam din zona casutelor de cheping.nu puteai sa sa stai prea mult sa pescuiesti pt.ca incepeau sa circule ursi prin statiune la tomberoane...cine nu a pescuit acest soi de peste,sa nu mai faca comentari aiurea.













    1

  • iar referitor la articol...il stiu personal pe rocky..o fi el fan reclama pe site-ul asta..dar ca pescar e ambitios si am vazut cateva poze reusite ....

  • rocky..si daca ai vazut ca se braconeaza la novac de ce nu ai anuntat autoritatile in masura sa intervina..(numai asa sa vezi ce se intampla)..

  • domnule radu...daca am placerea sa pescuiesc la mihalt asta nu inseamna ca il si retin este o diferenta...poate practic c&r...nu mi spune mie de braconaj ca pescuiesc cu 3-4 carlige la sabita...tu stii cum se ,,pescuieste'' in zona galatiului??? vara pe faleza in vazul lumii se da la japca la novac/sanger si nimeni nu face mai nimic...de plase numai spun...sunt peste tot...baltile din n judetului sunt distruse de vasluienii jepcari...e jale...aia sunt adevaratii braconieri...care retin tot...eu nu am de ce sa mi fac procese de constiinta.. degeaba pescuim cu mai multe carlige daca nu avem ce prinde...plus ca eu macar eliberez tot ce e sub dimensiune...fac poza/filamare si apoi se intoarce inapoi in apa...e trist pentru galateni...suntem inconjurati de ape dar din pacate prea putine locatii salbatice mai au peste de oferit...

    ps - e mai usor sa critici decat sa construiesti...

  • bravo tie nene radu .nu ai inteles ca mihaltul nu este protejat de lege ci de natura .nu ai inteles ca acest forum este dedicat ori ,,fomistilor dupa puncte '' ori braconierilor [i-mi cer scuze fata de cei care se stiu [in sufletul lor ] lezati.din punctul meu de vedere este inacceptabil sa militezi pt ,,pescuitul la stiuca in prohibitie] si sa te consideri si sportiv.,,nu fa pe nimeni prost sint altii mai destepti decit tine ]legile lui murfi[recomad scrierea in engleza ....pe forumul asta vad ca nu sint emoticoane numai reclame]

  • @ rockyonutz

    ...nu ai de ce sa te superi daca ti se atrage atentia ca postezi teme ce nu au nimic comun cu legalitatea si bunulsimt
    ...mihaltul este ocrotit de lege si nici nu ar trebui sa ne treaca prin gand sa incercam sa-l pescuim sau sa prezentam metode de pescuire a lui.
    ...se pare ca ai preferinte de braconaj sau cel putin asa reiese din postarile tale . exemplu :
    "eu personal pentru primele incercari am luat cateva carlige dintr-o taparina facuta special pentru obleti care avea 6 carlige, am injumatatit-o si astfel am realizat 2 monturi dedicate pescuitului de sabita."
    ...asta ai postat in subiectul "pescuitul sabitei pe dunare "
    ...si in acel topic ti-am atras atentia ca pescuitul cu taparina este permis doar in zona maritima (la noi in tara , doar in marea neagra) si inca un amanunt , pescuitul sportiv (despre asta vorbim) este permis cu maxim 2 carlige pentru o undita (lanseta)
    ...nu vreau polemici , dar nici nu pot sa ma abtin atunci cand citesc postari ce pot instiga la braconaj :(

  • d-nul balan .. in poza e montura elementara pt pescuit pe fundul apei ,la care orice peste de riu raspunde foarte greu.in plus ..mihaltul raspunde doar iarna cind marea masa a pescarilor merg la copca . personal, ma delectez cu violenta trasaturilor cind i-mi pregatesc partide de scobareala .e singurul rapitor care i-ti ,,ridica adrenalina,,si ,prin talie, e genulde peste care te obliga sa -l eliberezi....[exceptie facind situatia in care e un exemplar candidat pt ,,,valllhala,,]

  • ai uitat sa scrii la momeli ficatul de vita,si faptul ca este un peste care se deplaseaza numai in bancuri de cateva sute de bucati,deci daca ai prins unul trebuie sa stai pe el,unde gaseste ceva de mancare bantuie mult prin zona ca sa fie sigur ca a curatat tot

  • am fost inteles gresit,eu am spus sa nu mai prezentati amanuntit metodele de prindere a acestui peste,pai daca dumneata prezinti si momeala si montura pentru capturarea acestui peste eu ce sa mai inteleg ?iar problema cu braconajul nu ar trebui sa va deranjeze,ba din contra ar trebui sa va ridice semne mari de intrebare pentru viitor,iertatima dar ce postati dv-stra seamana a publicitate,ori ce rau are cumva si o parte buna ,si anume poza pestelui,acum si eu imi dau seama de diferenta ,daca din intimplare ma voi intilni cu vriun exemlar cu siguranta il voi elibera