Pregatirea pestelui

Detalii

Porti 0
Timp 0

Descriere pregatirea pestelui


Carnea de peste constituie un aliment foarte hranitor, cu continut mare de proteine usor asimilabile si, deoarece musculatura lui contine foarte putin tesut conjunctiv, se frige si se fierbe repede, fiind foarte fiabila ( se sfarama usor ) si se digera usor. De asemenea, contine saruri minerale si vitamine ( liposolubile, A si D in untura de peste ). Carnea de peste se altereaza mai usor decat alte sortimente de carnuri, mai ales in timp calduros, provocand intoxicatii grave.

Semnele dupa care se poate recunoaste un peste bun de consumat, la prima vedere sunt: sa aiba carnea rigida ( tare ) abia sa se indoaie, ochii proeminenti ( nu adanciti in orbite ), branhiile de culoare rosu inchis ( nu maroniu inchis ), gura bine inchisa, solzii bine prinsi in piele, carnea nu trebuie sa se rupa, parand a fi putreda ( cand se curata de solzi ). Trebuie sa se spele imediat mucozitatile de la suprafata; i se scot branhiile ( de la cap ) si se curata de solzi ( la cei care au ). Solzii se rad in directia inversa asezarii lor cu o razatoare speciala, care ii retine sa nu sara, sau in lipsa ei, pestele se tine cufundat intr-un lighean cu apa in timp ce se curata solzii, rasi cu un cutit in directia inversa asezarii lor ( apa ii va retine, sa nu sara ).

Dupa aceea, pestele se despica pe burta, scotandu-i-se intestinele si spalandu-l bine cu un jet de apa atat in interior, cat si in exterior. Capul se taie la locul unde se uneste cu restul corpului si se indeparteaza neaparat branhiile ( daca nu s-a facut asta mai inainte ), spalandu-l bine peste tot, apoi, se poate pastra intr-o punga de nylon, la congelator ( in stare inghetata ), pentru ciorba sau piftie.

Pestii mai mari, scursi bine de apa, se taie in 2-3 bucati iar cei care nu sunt mai grosi se taie in jumatati si apoi in bucati de 4-5 cm, asezandu-le, in pungi de nylon, nu prea apropiate, ca sa se poata separa cu usurinta, cand este nevoie sa se pregateasca, fara sa necesite o decongelare completa. In frigider este periculos sa fie pastrat in stare neinghetata mai mult de 3-4 ore.Deci, se va pregati imediat, si astfel, se va pastra 2-3 zile in frigider,

Ingrediente reteta

  • peste 1 grame
  • apa 100 mililitri

pregatirea pestelui : 0 comentarii

Nu exista comentarii