Racheta de nadit

Scule de pescuit
Share
img

Rachetele de nadit in cele mai multe cazuri sunt foarte utile, dar e bine sa fie folosite cu moderatie.

Exista momente cand utilizarea lor sperie pestii si duce la o suprasaturatie cu nada a vadului unde pescuim.

Pe unele lacuri, rachetele nu numai ca nu atrag pestele, dar il gonesc si il fac sa evite locul nadit multa vreme. Sunt si ape unde pestii sunt invatati cu racheta si pot fi chiar atrasi de zgomotul facut de ea la contactul cu apa.

Atentie insa, e foarte usor sa sa aruncati prea multa nada intr-un singur loc. O racheta bine construita permite lansarea nadei(semintelor sau boiliesurilor) mai departe decat orice alt dispozitiv.

Una din conditiile principale pentru a atinge aceste distante este ca racheta sa aiba patru puncte de prindere si nu doua.

Marele dezavantaj al tuturor rachetelor de nadire cu gura larga este ca opun o foarte mare rezistenta la recuperare.

Mai mult, nefiind hidrodinamice topaie pe suprafata apei, ceea ce provoaca o asezare inegala a firului pe tambur, fiindca tensiunea in fir e cand foarte slaba, cand foarte puternica, de aceea este bine sa aveti o lasneta + mulineta dedicata procesului de nadire cu racheta.

O alta problema este aceea ca in timpul lansari o parte din nada se poate pierde. Pe piata exista modele de racheta care au la gura un sistem de inchidere, astfel se pastreaza continutul intact in timpul zborului si ajuta la o recuperare mai lina.

Pe piata se gasesc 3 modele de rachete de nandit in funtie de marime si grosime prezentind fiecare o utilizare aparte. In functie de marime si forma difera:

- distanta la care putem lansa nada,

- cantitatea de nada ce se poate introduce la un lanseu,

- compozitia nadei ce poate fi introdusa.

Cele 3 modele ale rachetei sunt:

 

racheta cu corpul gros, mare, cu diametru interior mare - aceste rachete se pot umple cu cantitati imprsionante de nada - pana la 250gr. Insa pe masura ce greutatea creste trebuie sa cresteti si puterea lansetei.

 

 

racheta lunga, mai subtire, cu diametru mic interior  - designu-ul este conceput special pt ca frecarea cu aerul sa fie cat mai mic , astfel se pot atinge distante de pana la 140m

 

 

racheta de nadit scurta cu corp mai gros - atinge distante mai modeste, insa nu necesita lansete speciale cu o putere mai ridicata

 

 

Rachetele de nadit au niste orificii pe corpu-ul lor pt a ajuta degajarea nadei. Daca folositi seminte mici (mei, grau, canepa) pentru nadit aceste rachete nu sunt indicate decat daca au o camasa ce se introduce in interior prin clipsare, protejand scurgerea semintelor.

 

De curand a aparut un nou model de racheta denumita "racheta de plantare". Se desface singura in apa si imprastie momeala in jurul monturi!
Aceste rachete sunt o inovatie destul de recenta si pot fi o alternativa la navomodelul de pescuit.

Racheta de nadire poate fi incarcata cu orice tip de momeala, USCATA SAU UDA, VIE, PRAFURI, ETC. Poate fi folosita pe orice vreme, inclusiv vreme ploioasa.
Momeala este imprastiata in apropierea carligului si nu se disperseaza in apa, sau la suprafata, mai aproape sau mai departe de carlig, ca in cazul pungilor solubile.
Racheta de nadire poate fi ''mutata'' in apa pana la locul dorit, datorita timpului mare pana la expulzarea nadei. Fiind inchisa, racheta de nadire previne pierderea momelii in timpul lansarii. Este reutilizabila, prin simpla aplicare a unei noi capse biodegradabile.
In cazul utilizarii de pulbere, racheta creeaza un nor de atractantie in zona nadita. Chiar daca se pescuieste la distanta sau in apropiere, prin forma si greutatea ei , permite oricarui pescar incepator lansari foarte bune.

Atentie insa poate creea mici probleme, intrucat aceasta ramane agata de fir.

O mica schema de realizare:

 

** aceasta racheta o puteti gasi la sonare-navomodele.ro: Racheta de nadire - mai multe detalii cu poze

 

Echipamentul necesar

Echipamentul folosit pentru lansarea acestor rachete trebuie sa fie ceva mai puternic decat cel folosit la pescuitul normal prin simplu motiv ca se lucreaza cu greutati mult mai mari, o incarcatura poate ajunge si la 250gr. De aceea trebuie sa aveti in vedere achizitionarea sculelor necesare, in functie de modelul de racheta folosit. (vezi categoriile de rachete)

  1. Se folosesc Lanseta de 3.60-3.90m cu actiune de varf. Aceste lansete se denumesc si SPOD-uri si au puterea de peste 4lbs. Unele ajung chiar la 5 lbs.
  2. Mulineta recomandata este una cu tambur mare si adanc
  3. Grosimea firului poate fi foarte mica, mergand pana la 0.20 mm, cu conditia sa aveti un inaintas rezistent (textil), care sa preia socul lansarii.

Protejati-va degetul cu un degetar de piele, mai ales daca trebuie sa naditi pentru o perioada mai indelungata.

Racheta de nadit : 0 comentarii

Nu exista comentarii