Stiuca la rotativa

Pescuit sportiv
Share
img

Am sa incerc sa prezint o metoda relativ simpla dar eficienta in capturarea stiucii pentru cei care vor sa-si inceapa ucenicia in dinamica si pasionanta tehnica de pescuit la rapitor. Pentru avansati, va fi o aducere aminte si de ce nu, un punct de plecare catre un nou articol.
Lingurile rotative dau rezultate bune primavara chiar si in ape putin limpezi  putand fi folosite atat in rauri cat si pe lacuri sau balti. Rotativele sunt inca printre cele mai folosite naluci in pescuitul stiucii, asta nu inseamna ca dau oricand si oriunde cele mai bune rezultate, dar faptul ca sunt relativ ieftine in comparatie cu celelalte naluci si ca de obicei stiuca se gaseste in zone cu risc maxim de agatare in diferite obstacole, ne determina sa le folosim mai des in comparatie cu celelalte.

Sunt doua metode de a pescui la rotativa:
• prima – acoperind o cat mai mare parte din suprafata apei cu lanseuri ce urmaresc atat locurile in care credem ca sunt stiuci sau cele care ne sugereaza prezenta stiucii;
• a doua – presupune lanseuri numai in locuri unde stim sigur ca stiuca se afla acolo, renuntand astfel la tatonare.

Desi a doua metoda pare mai cu adresa, mai la obiect, se pare ca in anumite perioade si locuri, cautarea sistematica aduce si rezultate concrete. Daca vegetatia si conformatia terenului permit, este de preferat sa acoperim suprafata cu lanseuri in evantai, incepand din apropierea malului(aruncand paralel cu acesta) si pana departe in larg.

In rauri tehnica difera, cautarea stiucii facandu-se in apropierea malurilor incepand paralel si cat mai aproape de acesta, in locurile lipsite de curenti, exceptie facand varsaturile unde stiucile vor ataca pe toata intinderea.


Stiuca nu urmareste naluca decat pe o distanta scurta, atunci cand si-a pregatit bine atacul. De aceea este bine ca pe fiecare directie sa executam doua – trei lanseuri, insistand mai mult in apropierea stufului, nuferilor, plaurilor, copacilor cazuti in apa sau alte structuri care pot servi ca loc de vanatoare sau adapost pentru stiuca.
Rotativele mari nr. 4 – 5 dau rezultate bune mai ales daca vor lucra atunci cand sunt recuperate incet. Rotativele lestate pe ax se pot utiliza la pescuitul in ape curgatoare si pe canale, ceea ce nu inseamna ca nu dau rezultate si in apele statatoare. Lingurile rotative speciale pentru stiuca au paleta putin alungita si sunt lestate cu ajutorul unui plumb ce se ataseaza, daca adancimea o cere, in fata lingurii.
In mod obisnuit recuperarea rotativei se va face tinand varga cu varful oblic in jos pentru a da posibilitatea lingurii sa se mentina la adancime. 
In apele mai putin adanci se va recupera   cu varful vergii sus, cu o viteza care sa evite agatarea rotativei de fund sau de bradis. Vibratiile produse de rotative vor actiona pe o distanta mare trezind interesul stiucilor si trezindu-le agresivitatea.

Pescuind la stiuca este bine sa retinem urmatorul aspect: cu cat naluca lucreaza deplasandu-se mai incet (dar cu paleta invartindu-se), cu atat sunt mai multe sanse ca stiuca sa atace.
Primavara, stiuca va cauta apele mai putin adanci si mai caldute pentru a-si depune icrele. Dupa depunerea acestora va ramane tot in zona cu apa mica si mai calda, in preajma pestisorilor si a pestilor pasnici care vin si ei sa-si depuna icrele la cateva saptamani dupa bataia stiucii. Pe masura ce apa se incalzeste, stiuca se muta in apele mai adanci unde vegetatia care a inceput sa se ridice ii asigura adapost si loc de vanatoare.
 

Daca v-am facut curiosi, eu zic sa-ncepem… prezentarea echipamentului de pescuit la rapitor care se compune din:


- Lanseta. Lanseta incepatorului (si nu numai) in pescuitul cu naluci trebuie sa fie usoara, sa aiba o actiune rapida si o putere medie. Fie ca este compusa din doua sau trei segmente care se mufeaza, fie ca este telescopica, lanseta trebuie sa indeplineasca trei conditii: sensibilitate, rezistenta si greutate cat mai redusa pentru a nu obosi mana pescarului pe timpul a sute de aruncari. Lungimea lansetelor intalnita cel mai frecvent la acest stil de pescuit se situeaza intre 2,10 m – 2,80 m. Actiunea lansetei trebuie sa fie una telebolica, adica de varf, iar puterea sa se situeze intre 4 gr – 20 gr. Aceasta inseamna o lanseta de putere medie care acopera de regula, majoritatea situtiilor pe care le veti intalni si de care e bine sa tineti cont atunci cand va propuneti o asemenea achizitie. Este recomandat sa incepeti cu o lanseta de calitate ce va poate oferi o sensibilitate crescuta in cazul muscaturilor, o mai buna lansare si un control permanent asupra nalucii.

- Mulineta. Nu trebuie exagerat cu alegerea unei mulinete de mari dimensiuni. Una de marime medie poate stoca cu usurinta 100 m de fir de 0,30 mm. Important este ca mulineta sa se echilibreze bine cu lanseta, deoarece pescuitul la rapitor este un pescuit dinamic, permanent cu lanseta in mana si intr-o continua deplasare in cautarea pestelui. Cu rulmenti sau fara rulmenti (pe lagare), mulineta trebuie sa aiba o actiune ferma a pic-up-ului, o frana sensibila si in principal sa functioneze fara zgomote si fara vibratii. La acest stil de pescuit nu avem nevoie de un raport de recuperare de peste 5,5:1 ci un raport in plaja 4,5:1 – 5,2:1. Protejati  mulineta de actiunea nisipului, noroiului sau apei si periodic efectuati intretinerea ei. Acest amanunt  va poate scutii de incidente tehnice neplacute tocmai in timpul pescuitului.

- Firul. Pentru pescuitul cu lanseta si momeli artificiale, grosimile cele mai uzuale se regasesc intre dimensiunile 0,15mm – 0,35mm, importante fiind elasticitatea,  rezistenta la tractiune, la forfecare(nod) si la actiunea razelor UV. Grosimea firului pe care-l punem pe mulineta este in functie de greutatea rotativei pe care o folosim. Pentru cele mici (nr. 0, 1, 2, 3) sunt recomandate fire intre 0,18mm – 0,25mm, iar pentru celelalte mai mari si mai grele sunt utile cele de 0,25mm – 0,30mm care sunt capabile sa asigure o lansare corecta si au rezistenta necesara in lupta cu salaul sau stiuca.
Struna. Daca nu vrem sa ramanem cu buza umflata si sa dam cu lanseta de pamant, la pescuitul celor mai multi dintre rapitori se foloseste struna. La capatul firului, se prinde cu ajutorul unui vartej, un forfac din kevlar sau otel-kevlar.


Naluca. Rotativa (pentru ca despre ea este vorba in acest articol), reprezinta artificiala cea mai cunoscuta si cel mai des utilizata de marea majoritate a pescarilor de rapitor. Se confectioneaza intr-o gama variata de forme, dimensiuni, si culori ale paletei si corpului. O caracteristica de baza ce trebuie urmarita cand cumparati o rotativa este capacitatea acesteia de a lucra si la recuperari lente. O astfel de naluca atunci cand la recuperare paleta se invarteste in jurul axului, in apa, devine o puternica sursa de stimuli  vibratorii, sonori si vizuali, determinand atacul rapitorului. In cazul in care paleta nu lucreaza (nu se invarte), naluca devine inutila si nu va face altceva decat sa sperie pestii. Forma paletelor poate fi rotunda, ovala, sub forma de frunza etc., toate aceste forme fiind in legatura directa cu vibratia pe care o produc prin rotire. De asemenea, culoarea paletei este importanta in functie de cum se prezinta timpul (zi senina sau noroasa), de intensitatea luminoasa din timpul zilei, astfel putem folosi: culoarea argintie – buna de folosit dimineata, pe culoarea predominant albastra a cerului ce se reflecta in apa sau atunci cand vremea este innorata; culoarea aurie – cand lumina este puternica (ziua) sau seara cand cerul devine rosiatic; culoarea aramie sau neagra – este indicata in perioadele cele mai luminoase ale zilei. Pe aceste culori de baza se pot gasi (sau face) diferite desene sau puncte (rosii, albastre, verzi) care vor excita si mai mult agresivitatea rapitorului. Rotativa se prinde de struna prin intermediul unei agrafe cu vartej.
          

Data fiind actiunea acestor naluci, prin evolutia ostentativa, prin maniera relativ simpla de manevrare (liniara pentru inceput), a rezultatelor obtinute in pescuitul majoritatii rapitorilor si a posibilitatii de folosire a acestora in toate anotimpurile, rotativele si-au castigat aprecierea pescarilor de rapitor, fiind totodata punctul de plecare a celor ce aspira la un loc in randul lansetistilor, asa cum li se spune in mod curent pescarilor de rapitor.


Cleanul, care nu este un rapitor suta la suta, amurul alb, rosioara mare, raspund destul de bine la provocarea unei lingurite rotative care le trece fluturand pe sub nas. Eficienta maxima a acestei naluci se dovedeste insa in pescuitul rapitorilor pur-sange:  avat, biban, salau, pastrav, stiuca etc. (chiar si somnul poate fi pacalit de rotativa atunci cand in cautarea unei stiuci, clean, biban sau salau, naluca va evolua in apropierea mustaciosului).


Pescuitul cu rotativa sta la baza formarii deprinderilor care in timp ne vor face capabili sa folosim fara probleme si celelalte artificiale cu care incercam sa pacalim rapitorii: woblere, twistere, shad-uri, cicade etc.

FIR INTINS!

 

Stiuca la rotativa : 0 comentarii

Nu exista comentarii