Tehnici de nadire - prezentare

Tehnici de pescuit
Share
Nadirea este una din cele mai importante operatiuni in pescuitul modern. O nadire precisa in cantitate adecvata va face diferenta la o partida de pescuit.

Inainte de a incepe o partida de pescuit trebuie sa aveti in vedere mai multe aspecte , aspecte ce vor influenta metoda de nadire, strategia de nadire. Astfel zis trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:

  • durata partidei
  • ce pesti vizati
  • nada folosita si cantittatea pe care doriti sa o folositi
  • compozitia nadei - nada poate fi compusa din: seminte, pasturi, bulgari, boiles-uri
  • ce posibiitati de nadire aveti in locul ales
  • sculele de care dispuneti

Navomodel – Este una dintre cele mai bune metode de nadire, ofera o nadire precisa si se poate fi folosit si in timpul pescuitului deoarce este silentios si nu agita pesti.  Se poate nadi cu orice tip de nada, pe baza de porumb, boiles-uri, pasturi sau fainuri.

Avantaje:

  • montura este plasata odata cu nada in acelasi loc.
  • Este un sistem silentios de nadire
  • Sistem precis de nadire
  • Distante apreciabile de nadit – functie de caracteristicile tehnice ale modelului

Dezavantaj:

  • pretul unui asemenea aparat.
  • Intretinerea aparatului
  • Nu este permis pe anumite balti – mai rar acest caz
     

Barca – este la fel de precisa ca si cea cu navomodelul insa aici s-ar putea sa aveti probleme pe unele lacuri si balti unde nu este permis accesul cu barca chiar daca aceasta este gonflabila. Pe anumite balti private exista posibiliatea de a planta folosind barcile administratorului binenteles contra cost.

Avantaje:

  • Se poate duce la un transport o cantitate impresionanta de nada
  • In acelasi loc se aseaza si montura

Dezavantaje:

  • Necesita un timp ridicat de nadire
  • Este interzis pe anumite balti
     

Racheta de nadit - Are corpul lunguiet cilindric si are in capatul superior o camera cu aer (sau material plutitor) iar in capatul opus un sistem de prindere.

Se foloseste o lanseta normala daca cantitea de nada nu este apreciabila (pana la 125gr.) Incarcati racheta treptat si vedeti cum lucreaza lanseta, daca aceasta in urma lansari mai are rezerva de putere, atunci puteti sa mai incarcati recheta cu nada. Atentie incarcarea gresita a rachetei poate sa rupa lanseta. Incercati sa va cunoasteti puterea lansetei prin testare.

Daca dispuneti de lansete mai puternice de 3.5 lbs se poate merge pana la 125-150gr. Pentru rachetele mari de la Korda sau Fox se folosesc lansete speciale de nadit numite si SPOD-uri care au pana la 5 lbs si pot duce pana la 250gr  sau chiar mai mult.

Trebuie avuta in vedere si distanta la care urmeaza sa naditi, pt ca nu o sa puteti arunca o racheta la o distanta prea mare daca puterea lansetei nu este pe masura.

O importanta mare o are si stilul de aruncare, prin perfectioanre puteti sa arunci o racheta la o distanta apreciabila.

Cobra - o teava din aluminiu sau PVC (mult mai usoara) de pana la 1 metru lungime cu o forma serpuita inspre varf. Este folosita in special la aruncarea boilesurilor. Cu cobra dupa putin antrenament o sa aruncati boiliesuri la peste 100 metri distanta. Se fabrica in dimensiuni diferite in functie de diametrul boillie-surilor, cela mai folosite 18-24 mm. Este recomandat folosirea celor din PVA pt ca sunt mult mai usoare si nu necesita un efort foarte mare. Inainte de aruncare incercati sa umeziti interiorul tevii pentru o mai buna alunecare.

Cupa de nadit– are forma unei parasute cu un burete in capat, si patru fire ce se prind intr-un inel , acest inel se prinde in agrafa. Are un lacas in care se pune bulagarul de nada. Bulgarii pot avea dimensiuni mai mari sau mai mici insa nu trebuie sa depaseasca locasul rezervat. In functie de lanseta mai precis de puterea ei , se pot face bulgari mai mari sau mai mici ca diametru. Cu putin antrenament se pot atinge si 100m sau chiar mai mult. Se pot arunca cantitati insemnate de nada. Trebuie sa acordati atentie si preciziei pentru a nadi o zona anume.

Prastia – cred ca toti stiti cum arata o prastie trec peste acest aspect. Este folosita in special cand distanta de pescuit nu este apreciabila adica pana in 40-50m Pe piata sunt cateva variante de prastii care duc nada pana la 70-80m. Un dezavantaj este ca gumele cedeaza destul de repede. Se foloseste in special la aruncarea boilesurilor.

Catapulta. Este o derivata a prastiei dar de dimensiuni mai mari. CU ajutorul ei putenti lansa la distante mai mari

Lopata – are o forma de lopatica asemenea unei linguri cu o coada . Este utilizata in aruncarea in special a bulgarilor de nada. Cu aceasta lopata se poate lansa pana la 80m cu patin antrenamnet si cu o buna conditie fizica. Este o metoda destul de obositoare.

Punga solubil – este un punguta dintr-un material care in contact cu apa se topeste lasand nada in locul in care a cazut. Un avantaj este acela ca montura poate fi introdusa in saculet astfel ajunge in acelasi loc cu nada. Se pot folosi mai multe modele de saculeti (capacitati diferite) care se pot incarca cu mai multa sau mai putina nada. Deci atentie la greutatea rezultata care in acest caz include si montura. Atentie la puterea lansetei sa nu o rupeti daca saculetul este prea greu si fortati aruncarea.

Funnel solubil – difera de punga solubila prin faptul ca se prezinta sub forma unui „tub”  sau ma zis ca o plasa cilindrica. In contact cu apa , acesta se topeste. Se foloseste la aruncarea in special a boilesurilor dar poate fi folosita cu succes si la aruncarea semintelor si a nadei pe baza de mix-uri , seminte si alte particule. Exista pe piata si instrumente speciala de umplere a acestor saculeti, formate dintrun tub si un piston care comprima nada in saculet.

Metoda de umplere este simpla: trage plasa pe tub (tubul trebuie sa fie la diametrul saculetului). Se deruleaza de pe tub , cat se se faca un nod. Pe partea cealalta se incarca saculetul. Cand se folosesc boiles-uri nu este necesara folosire pistonului. In schimb daca se umple saculetul cu nada pe baza de seminte atunci presarea nadei se face cu acel piston. Daca se folosesc boiles-uri se pun in jur de 3-5 bile. Pentru seminte se aleg dimenisuni de maxim 8-10cm. Exista palse cu diferite diametre de la 18 la 45, cele de 45 se folosesc in special la seminte si pasturi solide.

Avantajul metodei este ca o odata cu montura se arunca si o cantiate de nada, ce ajunge in acelasi loc. Atentie la greutatea saculetului obtinut. De asemena lungimea lanseului va fi afectat.

Momitorul (arcul) – este o spirala cu un plumb in capat. Acesta se umple cu nada care este ca un aluat mai moale. Este recomandata folosirea momitoareele de culoare inchisa (verde inchis, negru) pentru a nu speria pesti. Insa rezultate bune sunt si la cele din aluminiu sau deschise la culoare.

Firul solubil – este o ata de diferite dimenisuni care in contact cu apa se topeste. Este folosita pentru boiliesuri si boabe de porumb. Se insira pe fir boiliesuri sau boabe de porumb folosind o  croseta. Firul se leaga de montura , deci aveti avantajul ca in jurul monturi o sa aveti un mic pat de nada. Pentru cei ce urmaresc lanseuri la distanta pt ca montura impreuna cu firul ca avea o alta dinamica rezulta o scadere a lanseului. Ar putea sa scada cu 10-15% din lungimea aruncari daca folositi numai a montura .

 


Tehnici de nadire - prezentare : 0 comentarii

Nu exista comentarii