Varsta pestilor din studiul solzilor

Despre pesti
Share

Ca orice pescar cu ceva experienta, pot spune ca varsta pestilor o putem aproxima dupa prinderea pestelui din: lungimea si greutatea acestuia, fiindaca pestii tineri cresc in primii ani foarte mult in lungime si mai putin in greutate, dar dupa o perioada acestia cresc mai mult in greutate si mai putin in lungime.

Un exemplu mai clar este la specia somn:

  1. in primul an de la iesirea din icra fecundata, in functie de cantitatea de hrana pe care o are la dispozitie, creste pana la 20-25 cm
  2. in al doilea an acesta creste mai putin in lungime, cu inca pana la 10-15 cm
  3. din al treilea an acesta incepe sa creasca in greutate si mai putin in lungime, pana la 5-10 cm
  4. iar de la al patrulea an cu pana la 5 cm/an in lungime si mai mult in greutate pana la moarte sau prindere de catre pescar.

Astfel ca ritmul de crestere este determinat de mai multi factori:

  1. Specie
  2. Cantitatea de hrana
  3. Anotimp
  4. Temperatura si presiune
  5. Nivelul de oxigenare, etc.

Pe langa alte metode de determinare a varstei pestelui, iata ca avem chiar un element al pestelui care ne raspunde la aceasta intrebare si anume solzii pestelui. Alte elemente ale pestelui care necesita un studiu de laborator pentru a afla varsta sunt vertebrele, operculele, sectiuni din prima radie a dorsalului sau sect. in radiile inotatoarelor pectorale.

Astfel un pescar sportiv curios poate citi usor varsta unui crap de exemplu pe unul din solzii mari, smuls de la baza inotatoarei dorsale. Solzul trebuie curatat de pielita subtire si colorata, astfel ramas alb si transparent prezinta un fel de inele concentrice mai accentuate, intervalale dintre ele marcand cate un an, acestea fiind vizibile cu ochiul liber dar cel mai bine e sa folositi o lupa.

Alaturi de determinarea varstei intra si aspectul asupra longevitatii acesteia la diferite specii de pesti. Astfel avem:

  1. Specia guvizi – pana la un an
  2. Specia crap – cca. 30 ani
  3. Specia sonm – 60 ani
  4. Specia sturionilor : cega(20 ani); nisetrul(45 ani); morunul(cca.100 ani).

 

 

Varsta pestilor din studiul solzilor : 0 comentarii

Nu exista comentarii