Abecedarul pescarului la crap - sugestii

Tehnici de pescuit
Share
img

Toti pescarii de crap "crapistii" cum sunt eu au avut momente la pescuit cand se intrebau ce am facut rau de nu avem nici macar o "piscatura" din partea pestilor.Schimbam momeala,incercam diferite adancimi,diferite carlige,diferite locuri etc.

Pentru mine pescuitul la crap este unul din cele mai complexe stiluri de pescuit in apa dulce.In afara de faptul ca este destul scump prin faptul ca tot timpul trebuie sa cumperi diferite momeli ,arome,fire,carlige,plumbi intr-o mai mare masura decat in alte forme de pescuit pierzi si foarte mult timp pe balta.


Multe nopti reci si zile pline de soare cautand pestele perfect ce pare ca niciodata nu vine. Nu ma plang deoarece toate astea sunt pentru mine una din cele mai frumoase forme de a petrece timpul liber insa toate aceste lucruri au sacrificiile lor.

Fiecare crapist adevarat stie ca va avea zile mai bune cu bune capturi iar altele mai putin bune fara capturi din care vom ramane doar cu o buna zi petrecuta in natura si cu intrebari cum ar fi ce am facut rau,ce momeala ar fi trebuit sa folosesc,daca era mai bun alt loc ,in general daca am facut tot ce era posibil penru a prinde crap.

Este foarte normal sa-ti pui toate aceste intrebari pentru ca doar asa iti poti imbunatati tehnica de pescuit si ajunge a avea rezultate bune cat mai des posibil.

Cu anii ajungi sa ai propriile tale reguli in pescuit si le vei respecta cat mai mult posibil pentru a avea succes in pescuit. Unele din aceste reguli pe care le folosesc si eu in pescuitul la crap tot timpul, le-am invatat atat de la alti pescari cat si din experienta proprie pescuind le voi reda mai jos.

 

Niciodata sa nu te complici in monturi complexe. Stim toti ca muti pescari de crap dedica prea mult timp monturilor foarte ingenioase,cand dupa parerea mea trebuie sa cunoastem foarte bine doar cateva simple si foarte solide pe care sa le aplicam in functie de locul in care pescuim. 


Montura tip elicopter si montura semi fixa Bolt Rig si sau Safety Bold Rig mi se par cele mai indicate in pescuitul la crap cel putin pentru inceput. 

Rig-ul cel mai uzitat denumit "fir de par" si nodul "nod fara nod"  - mai jos gasiti imaginile aferente: (sursa web)

          Rig Fir de par

montura Bolt Rig clasica cu Rig fir de par


nodul - Nod Fara Nod - sursa Internet


Locul de pescuit trebuie ales cu mare grija si este important sa nu va grabiti cand ajungeti pe balta in a scoate betele si a incepe sa pescuiti.

 

  • Un loc bun de pescuit azi poate fi unul foarte rau maine. 
  • De aceea un loc bun poate fi influentat de anotimp,de vant, ploaie, soare si nu in ultimul rand chiar de pescari.
  • De aceea investiti tot timpul necesar in a alege locul de pescuit mai ales in sezonul rece pentru ca doar asa puteti avea "noroc" .

 

Comportamentul pe parcursul partidei. Tot timpul trebuie sa pastrati linistea pentru ca crapul sa nu va simta prezenta.

Miscati-va cat mai putin si linistit posibil mai ale cand pescuiti aproape de mal si lansati cat mai putin posibil. Asta va va face pescuitul mult mai usor stiind faptul ca crapul se sperie foarte usor.


Indentificarea locurilor "calde" unde stau crapii. De multe ori mai ales dimineata si seara crapii isi fac simtita prezenta prin salturi deasupra apei aratandu-ne locurile frecventate in special de ei. Acesta poate fi cel mai bun indicator pentru a pune momelile noastre si a avea cat mai multe capturi. 

In zilele calduroase o simpla plimbare pe mal ne poate arata locurile in care crapii se incalzesc si odihnesc. Tot timpul aveti ochii in patru pentru a descoperi locatiile pestilor.

In cazul ca aveti o zi cu mult aer cred ca este mai indicat sa cautati un loc in care sa aveti aerul din spate adica din mal spre larg.Acesta va ajuta mult in dispersarea aromelor din momeli spre larg si va avea un rol pozitiv in pescuit.


Tehnica de pescuit la crap. Intotdeauna ne vom adapta la conditiile pestilor. Putem pleca de acasa cu gandul de a pescui la fundul apei iar ajungand pe lac sa avem surpriza ca pestii stau mai mult la suprafata si ca un pescuit la pluta poate fi mai indicat. De aceea trebuie sa fim pregatiti pentru mai multe tehnici de pescuit cu toate betele si monturile necesare.

Atentie la nada si momeala. Niciodata sa nu plecam de acasa daca credem ca nu avem destula momeala sau ca nu este destul de buna calitativa pentru ca eu cred ca este una din cele mai importante reguli in pescuitul la crap. Cel ce spune ca doar cu o mamaliga este de ajuns pentru un pescuit la crap poate avea neplacuta surpriza ca i se va termina si repede dar ziua de pescuit nu sa incheiat. Cel ce din acest punct de vedere este mult mai diversificat cu siguranta ca are mult mai multe posibilitati de a avea capturi.

Multa grija la fel la momeala care o vom arunca in apa. Intotdeauna putem arunca mai multa momeala in apa insa daca aruncam prea multa s-ar putea sa aiba un efect negativ. Ganditi-va ca daca aruncam sa zicem in apa 30 de boillies si avem in carlig unul avem o posibilitate din 30 ca pestele sa vina la acel boillies. Este foarte important ca momitul sa fie colocat exact in locul in care pescuim si doar dupa aceea sa vedem daca avem nevoie da mai mult sau nu.

Alegerea locului pe balta. Niciodata sa nu alegi locul de pescuit doar pentru faptul ca este aproape de locul in care ai parcat masina pentru ca de obicei aceste locuri sunt foarte frecventate de multi pescari ceea ce inseamna ca fundul acestui loc poate fi plin de fire de pescuit ce sperie foarte mult pestii. Zgomotul din aceste locuri de obicei este mult mai mare si asta la fel poate reduce sansele noastre.

Alte sugestii. Nu lasti firul foarte intins sperand ca asa veti avea o muscatura mai clara la varf sau la alarma pentru ca firul ridicat in apa poate speria pestele daca il atinge. Este mult mai indicat ca acesta sa aiba primii metri de langa carlig lipiti de fundul apei chiar daca vi se va parea ca firul este putin prea larg. Nu in ultimul rand inainte de a pune nada in carlig spalati-va mainile pentru a indeparta anumite arome ce pot face pestele sa refuze momeala noastra. Toate aceste amanunte ce multi pescari nu le dau destula importanta pot face diferenta atunci cand ne aflam pe balta si ne pot face ziua mult mai placuta cand pescuim, aceste amanunte fac diferenta intre un pescar profesionist sau ce tinde sa devina profesionist si unul amator .

Sper ca toate aceste lucruri sa fie de folos multor pescari in momentul in care vor pescui.

FIR INTINS!

Abecedarul pescarului la crap - sugestii : 10 comentarii

  • personal nu am auzit pe nimeni din zona mea sa prinda crap pe dunare la boiles...in rest sunt perfect de acord cu tine in ceea ce priveste simplitatea monturii si a spalatului pe maini..

  • nu am zis ca este simplu.si o stiu pe propria mea piele.dar urmand aceste exemple cred ca poti mari sansele de a prinde crap.sa nu crezi ca aceste lucruri le-am scris doar pentru a fi scrise .chiar urmez toate aceste sfaturi scrise mai sus.

  • intradevar amgasit multe sfaturi bune pentru pescuitul crapului in acest topic .dar ar fi mult prea frumos sa fie asa de simplu.din pacate pescuitul din zilele noastre este ceva mult mai complex.diferenta dintre o partida buna si una nereusita consta in mult mai multe trucuri pe care un pescar de crap din pacate trebuie sa la cunoasca cu stima

  • ok voi tine minte....sper

  • eu cred ca da .eu cu aceleasi fire si monturi am pescuit atat in lacuri cat si in rauri insa ceva mai mici decat dunarea.

  • oooo!!?am trim d trei ori!!soryy:-d:-d:-d

  • ady!misto s la subiect prezentarea,am sa tin cont d toate sfaturile tale tinånd cont k sunt amator d crap..nota 10...dar sfaturile tale dau rezultate s la dunare?

  • vandalism ;))

  • cred ca asta nu este acoperita de asigurare.

  • si inca una patita de un amic.. nu parcati masina in spatele lansetelor.. la un drill puternic crapul a scuipat acul aproape de mal si din tensiunea firului si arcuirea lansetei plumbul a fost efectiv aruncat prin luneta masinii ...