Boiliesuri dipuite

Nade si momeli
Share
img

Boiliesuri dipuite


Citind pe forumurile de specialitate despre nade si momeli, am realizat ca inca mai sunt neclaritati în ceea ce privesc „boilies”-urile ºi care este rolul „dip”-ului. În primul rând boilies-urile sunt mici „gãluºti” ce conþin diferite fãini ºi arome care au scopul de a atrage peºtii. Aceste „gãluºti” sunt fierte, de aici venind ºi denumirea de boilies (to boil – a fierbe, engl.). Nu voi insista pe aceste aspecte mai degrabã lingvistice decãt pescãreºti, pentru cã nu doresc sã „fac exces de perfecþiune”, cum spunea un prieten al meu. Voi încerca, totuºi, sã dau o informaþie cât mai completã.


Boilies-urile au îmbogãþit inventarul de nade ºi momeli folosit de pescarii autohtoni, completând mãmãliga ºi pâinea clasica (ºi ele pregãtite dupã diferite reþete) cu fel de fel de arome. Au un randament foarte bun la pescuitul staþionar, în special la crap, dar ºi la cteno, carasi ºi alþii. Atractivitatea acestor bile fiind datã de amestecul irezistibil pentru peºti ºi, totodatã, aceste bile dau posibilitatea pescarilor de a îmbogãþi la nesfârºit varietatea momelilor utilizate.


Ce fac aceste boilies-uri atât de irezistibile? În primul rând reprezintã o hranã completã pentru peºti: conþin carbohidraþi de calitate rezultaþi din amestecul de cereale integrale, proteine din ouã, zaharuri... Este o momealã curatã, cu timp de descompunere ce poate fi controlat, oferã nenumãrate posibilitãþi de îmbogãþire a aromelor utilizate pentru atragerea peºtilor, de armonizare a mixului de arome.

Amestecul de arome conþinut de aceste bile poate fi fãcut prin însuºi conþinutul boilies-ului, dar ºi prin
introducerea, pãstrarea, chiar conservarea acestora in diferite mixturi lichide, de diferite densitãþi, cu factori de dizolvare în mediul acvatic diferiþi. Aceste fluide sunt denumite „dip”-uri, denumire ce provine tot din
bucãtãria englezeascã, dip fiind echivalentul sosurilor noastre.

Aceste „sosuri” conferã mai multe calitãþi „gãluºtelor” noastre: dezvoltã aromele din boilies, accelereazã penetrarea locului de pescuit cu aromele momelii, în funcþie de tipul dip-ului, conservã boilies-urile. Aceste dip-uri schimbã aspectul tern al boilies-urilor, astfel unele sunt mai viu colorate, cu o tentã fluorescentã, altele mai închise la culoare, unele chiar incolore dar cu o aroma foarte puternica, altele de o densitate mai mare, ce asigurã un timp de dizolvare a momelii mai mare.


boilies-uri dipuite


Pe lângã aroma respectivã, conferitã de dip, pescarul care alege un astfel de produs mai este ajutat de câteva calitãþi ale acestui lichid. Astfel, un dip de o densitate foarte mare poate conþine melasã sau lapte de porumb, lucru ce contribuie la menþinerea pentru un timp mai mare a calitatii boilies-ului. Cu alte cuvinte, un boilies care este pãstrat într-un astfel de dip se acoperã cu o glazurã la suprafaþã, care face ca aroma
sã se disipe mai greu în apã, menþinându-ºi proprietãþile mai mult timp de-a lungul partidei de pescuit. Deasemenea, aceste elemente ajutã mult la protecþia bilei pe perioada depozitãrii, protejând-o de mucegai, deci dipul respectiv devine un bun conservant, aºa cum am spus câteva rânduri mai înainte. Aceastã
glazurã conferã bilei o protecþie mult mai îndelungatã împotriva uscãrii, pãstrând proprietãþile aromatice ale acestui tip de boilies mult mai bine.


 Mai putem gãsi pe piaþã dipuri mai puþin dense, aproape de consistenþa apei, care au o aromã puternicã. Aceste dip-uri sunt mult mai bine ºi rapid absorbite de „gãluºtile pescãreºti”, boilies-ul îmbibându-se mult mai eficace in aceste tipuri de dip, efectul momelii fiind astfel potenþat. O bilã întreþinutã într-un astfel de sos va avea o aromã care va “exploda“ în apã, atragând astfel atenþia mult mai rapid peºtilor.




Existã posibilitatea sã întâlnim pe piaþã dip-uri puternic colorate. Acele dipuri conþin coloranþi puternici, de obicei fluorescenþi, care îi conferã bilei o culoare puternicã ºi dând posibilitatea de a “colora“ apa in jurul ei, ceea ce creazã astfel efectul de nor care va atrage atenþia peºtilor cu siguranþã. Este un efect vizual care ajutã efectul olfactiv dat de aroma din dip.


Varietatea tipurilor de dip-uri este foarte mare, numãrul acestora fiind limitat doar de imaginaþia noastrã, în funcþie de conþinutul chimic al acestora ºi de ponderea ingredientelor: amino, NHDC (NeoHesperidin DihidroChalcone), CSL (lichiorul de porumb). Producãtorii dip-urilor fac nenumãrate teste cu aceste mixturi tocmai pentru a ajuta pescarii sã aibe capturi cât mai frumoase.


Concluzia este cã un sos de calitate ne poate ajuta, însã, ca în orice activitate, nu trebuie exageratã importanþa acestor dip-uri. Boilies-urile dip-uite nu pot fi utilizate eficient la nãdirea cu aruncãtoarele de tip „cobra”, iar un mix nepotrivit de arome nu numai ca nu va avea efectul scontat, ci chiar va îndepãrta peºtii din zonã. Din aceastã cauzã aceste tipuri de nade ºi momeli este bine a fi cumpãrate, producãtorii fãcând tot timpul teste pentru gãsirea celei mai potrivite reþete.


Din experienþa, cel mai bine este sã utilizãm în monturã bile dipuite, iar la nãdire sa fie utilizate bile uscate, tocmai pentru a capta atenþia peºtilor ce au venit pe patul de nadã doar cãtre cârlig, sporind astfel ºansele capturilor, sau, dacã pescuim într-o zonã mai sãlbaticã sau mai puþin cunoscutã, putem folosi un sac solubil cu boilies-uri sparte, în care am introdus acelaºi dip în care am þinut boilies-ul de pe monturã. Dip-ul utilizat trebuie sã fie de bunã calitate, astfel încât acesta sã nu afecteze sacul solubil, dizolvându-l
înainte de termen.

 
Acestea fiind spuse, nu pot decât sã vã doresc fire întinse ºi...sã ne vedem pe baltã.

Articol prezentat de producatorul de nada DrillMania - Vezi boilies-uri dipuite 

 

Boiliesuri dipuite : 0 comentarii

Nu exista comentarii