cloncul - forme si utilizare

Tehnici de pescuit
Share
img

Cloncul este instrumentul cu ajutorul caruia sunt emise zgomote specifice ce atrag somnul european - silurus glanis - stimulandu-l sa se hraneasca si, altfel spus, sa atace ceea ce el considera ca ar reprezenta prada favorita. Este o ustensila care se foloseste la pescuitul cu pluta, din barca, al somnului.


Forma cloncului nu este una standard. In functie de forma terminatiei acestora (partea care intra in apa),numita si "pastila",  pot fi concave si convexe. Ambele modele sunt la fel de eficiente. Cel mai adesea cloncul are forma de umeras, dar poate fi si drept sau usor curbat, poate fi in forma de rigla sau de secera. Materialele folosite la fabricarea cloncului sunt lemnul, metalul sau carbonul, cele din carbon avand si pretul pe masura, dar greutate si durabilitate excelenta.


Grosimea cloncului si a pastilei. In perioada de primavara, sunt recomandate cloncurile de mici dimensiuni, subtiri, cu pastile mici, de regula concave, care mai mult clipocesc decat bat. Ideea este ca sunt extrem de eficace in atragerea exemplarelor mici de somn, mai active si mai usor de pacalit. Vara, in momentul apropierii furtunilor, pe vant si zgomot, cele mai bune modele sunt cele mari, cu sunet jos, ce se adreseaza capturilor capitale.  

cloncul - forme si utilizare : 11 comentarii

  • concluzia este ca nimeni nu stie exact de ce vine somnul la zgomotul produs.la aceeasi concluzie au ajuns si marii pescari de somn .pe f&h am vazut o emisiune in care se discuta despre clonc si zgomotul acesteia si nu s-a demonstrat cu exactitate de ce este eficient ,nici ei nu stiau exact doar aproximau

  • doar unele modele imita sunetul produs de o broscuta care cade in apa

  • asta conteaza, batul magic.

  • foarte corect , julls,

  • gresiti! cloncul este un instrument care, in contact cu luciul apei, emite un zgomot asemanator cu al unei broscute ce cade in apa - pescarii batrani sau informati stiu ca pentru somnul european, aceasta reprezinta una din prazile favorite. nu are nicio legatura cu comportamentul somnului in perioada de reproducere sau in afara acesteia, cu sexul lui, deci nici cu etologia speciei!

  • am si eu unu acasa dar nul folosesc :) nu am unde sa merg.... daca ajung prin delta ... o sal folosesc .....

  • de pe mal nu se poate folosi,daca apa este adinca,chiar linga mal?

  • mai dau la clonc la inceput de sezon,dupa prohibitie, dar niciodata nu am prins somn femela,am impresia ca somnul mascul raspunde la zgomotul emis de clonc , deoarece femela emite un astfel de zgomot asemanator,dar la clonc am dat pana toamna tarziu si sa mai prins,este o dilema pentru mine cu prinsul de toamna la clonc,totusi somnul este rapitor, deci are teritoriul sau iar bataia il starneste din adanc,dilema babeasca !

  • ok ms eu credeam ca zgomotul e ca atunci când se reproduce

  • cloncul produce o vibratie asemanatoare cu cea pe care o produce somnul atunci cand se hraneste.