Crescatorie de rame

Nade si momeli
Share
img

Crescatorie de rame


O sa incerc sa va prezint o modalitate de a avea la dispozitie momeala vie si proaspata chiar sic and magazinul de la colt nu are placuta cu fata de “deschis” spre vizitator.

Esentialul consta in:



Trebuie sa avem la dispozitie materie organica
De recomandat este o galeata de 15-30 litrii (cele de lavabila sunt ideale) la fundul caruia vom da cateva gauri pentru ca excesul de apa sa se scurga prin ele(este recomandat sa dam gauri cam cu un mm mai mici decat marimea granulatiei pietricelelor folosite).

Pe fundul galetii vom presara pietricele marunte un strat de cam 2-5 cm. Acestea au rolul de a nu permite pamantului sa infunde gaurile realizate anterior. Peste acest strat se toarna pamantul care a fost preparat in prealabil in amestec.
Pamantul trebuie sa fie bogat in materie organica pentru a asigura hrana necesara pentru rame.

Materia organica poate consta:

  1. din frunze,
  2. firezar(sunt acele minuscule aschii taiate in urma lemnului cu fierastraul – atentie sa nu folositi firezar rezultat in urma taierii pal-ului deoarece acesta contine si substante care lipesc fibrele intre ele si acela este nociv),
  3. zat de cafea ( aceasta hrana ajuta ramele sa capete o textura mai rezistenta si o culoate inchisa),
  4. resturi vegetale, etc.

Eu am folosit in toamna niste firezar si talaj(sunt acele aschii mari din lemn care rezulta in urma rindeluirii lemnului) deoarece era la indemana.

Ulterior am hranit ramele cu zat de cafea.

Am ramele din toamna – cam 3 pumni de rame – si le pun lunar sau la 1,5 luni cate 2 pumni de zat de cafea si pana nu a nins mai puneam niste frunze cazute. Se va amesteca usor in straturile superioare cu atentie sa nu ranim ramele.



Amestecam separat niste talaj



Si firezar


Mixam bine


Asa arata pamantul
Acest mix il punem pana cam la 2-3 cm de marginea galetii.



Se pun ramele. Aceste rame pot fi colonizate in galeata noastra din surse variate: magazinul de la colt, cautam noi singuri ramele, etc. Ulterior va trebui sa le si hranim avand grija sa nu se altereze mancarea sau sa fermenteze in galeata.

Mancarea adougata se dozeaza in functie de numarul de rame din galeata, si poate consta in paine (atentie deoarece fermenteaza usor), zat de cafea, firezar, frunze, etc.

Daca intentionam sa ii inmultim rapid galeata se va aseza la loc calduros. Galeata o putem tine vara afara la iar iarna trebuie doar ferita de inghet. Sa nu o tineti la soare direct deoarece pamantul se usuca foarte repede. In cazul in care se constata o scare a pamantului in profunzime ( atentie pamantul poate sa arate foarte uscat dar acest lucru poate sa fie doar in straturile superficiale) se va umezi usor.

Asa arata ramele in ianuarie.



Se recomanda crearea a mai multe galeti de acest fel astfel incat sa avem pt tot sezonul in diferite stadii de crestere rame.


Un alt avantaj pentru noi barbatii este de aceea ca putem motiva cresterea acestor rame in ochii sotiilor prin faptul ca pamantul care il creaza aceste rame dupa 2-3 luni poate fi un pamant surprinzator de bun si recomandat pentru florile din ghivecele lor.

In cazul in care nu ve-ti lua ghivece in cap de la ele ve-ti putea folosi acel pamant “prelucrat” de rame care in comert are un pret piperat.

Crescatorie de rame : 2 comentarii

  • ce nu ai spus tu este ca rama care se preteaza cel mai bine la acest sistem este eisenia feotida (rama de balegar), care are nevoie de mai multa umezeala (70%-80%) dar care este cea mai rezistenta in acest mediu si de asemenea rezista si cel mai mult in apa la pescuit, mai mult si decat lunbricus rubellus (rama de frunzar. eu am cumparat de pe http://www.vermicultura.com si apoi am cautat in gradina altele asemanatoare, pentru ca este recomandat sa avem aceeasi specie in recipient.

  • un exemplu foarte bun,in special ptr. aceia care nu au timp sa mearga la cumparaturi,sau lucreaza pana seara tarziu.
    felicitari !!!