despre lanseu in pescuitul la pastrav

Despre pesti
Share
img

Pescuitul la musca reprezinta un regim aparte in ceea ce priveste lanseul. Lansam cum lansam pentru ca o facem din instinct, rareori corect dar cel mai des incorect. Asta se intampla pentru ca mai toti muscarii iti spun  cum sa tii mana cum sa tii lanseta, cum sa ai priza pe maner, dar nimeni nu-ti spune de ce asa  si nu altfel, nu iti explica fenomenul corect ca sa intelegi ce se intampla,unde este bine si unde gresesti.

Multi vand in casting, muscarit un fel de arta, felul in care zoara firul,l ocul aproape imposibil de atins in care aterizeaza cu atata naturalete musca pare un fel de magie.

Imi pare rau ca-i dezamagesc dar castingul nu este nimic altceva decat o simpla fizica, mecanica usor de aplicat si pe intelesul tuturor, daca acestea sunt corect explicate, orice muscar va pricepe ,,mecanismul complicat'' al lansarii.

Pescarul trebuie sa inteleaga ca orice miscare facuta de corp,umar,brat,cot,pumn sau chiar priza pe maner influenteaza felul in care se misca varga,care la randu-i determina felul in care zboara firul de musca si cum aterizeaza musca.

Este nevoie sa stim exact ce vrem sa obtinem in casting si ce miscari influenteaza acest mecanism,stamanindu-le prin practica si exercitiu sustinut muscarul va putea obtine orice efect isi doreste in functie de situatiile in care se afla.
  1. Pentru a lansa firul,acesta trebuie sa fie in ,,tensiune'' nu incarcati varga cu ,,energie'' daca  firul este ca si,, mort''de exemplu ,degeaba impingeti varga cu putere in fata daca firul este colac,,mort''la picioarele voastre,in urma acestei incercari firul va cadea pleasca in fata voastra,in cel mai bun caz. Daca acesta este intins pe iarba, apa sau aer, impingeti varga si veti vedea ca firul acesteia se curbeaza sub greutatea firului.
  2. Cand impingeti varga pentru a efectua o lansare faceti-o intotdeauna progresiv, bruscand-o nu se va face transferul de energie catre fir iar rezulatul este o cadere libera, ,prabusire''. Sa zicem ca accelerarea lansetei este perfecta,dar daca oprim brusc lanseta vom observa ca firul se va duce departe, daca oprim moale varful lansetei, vom oberva ca lanseul se atenueaza  in fata ducandu-se fir putin, asadar conteaza cat de ferm opriti lanseta atunci cand dati drumul firului sa duca musca in locul dorit.
  3. Conteaza si distanta de deplasare a varfului lansetei, cu cat  aceasta distanta este mai mare, combinata cu o miscare progresiva cu atat mai controlat,mai usor  si mai departe se va desfasura firul de musca.
  4. Snurul se va deplasa exact in aceiasi directie in care se deplaseaza si varful lansetei,miscand bratul cu lanseta de la stanga la dreapta si oprindu-l brusc veti vedea ca firul se va duce spre dreapta,directia de deplasare a firului este influentata de felul in care rasucim  bratul in momentul lansarii.

Daca execuati o miscare circulara firul ar merge oblic in jos iar daca efectuati o miscare de inaintare a firului sia vergii, firul poate as mearga paralel sau chiar ascensional.
In concluzie, cele mai importante lucruri de  care trebuie sa tineti cont in  casting sunt:

- necesitatea de a avea ,,tensiune'' in fir in momentul lansarii
- miscarea de lansare trebuie sa fie accelerata si ,,stopul'' trebuie sa fie brusc
- cu cat distanta de deplasare a lansetei este mai mare ,cu atat mai usor se va deplasa firul
- directie si felul in care se misca varga vor determina directia in care se deplaseaza firul.

despre lanseu in pescuitul la pastrav : 1 comentarii

  • buna, nu am pescuit la muste artificiale niciodata, si mai ales cu aceste bete special concepute acestui stil,pot in schimb sa afirm
    ca am avut norocul sa prind pastravi si chiar unul ce depasea doua kg. pe crisul repede in jud.bihor.am folosit un bat telescopic de 20-35 grame cu fir de 18, si voblere cozma. sau in alte randuri doar rama mare de pamant tocate si aruncate in vad,un succes spun eu la cat este de mofturos pastravul.cam la ce suma se ridica un echipamentde musca complet mai performant si de ce producator.
    merci