Obletele - Alburnus alburnus

Despre pesti
Share
img

Obletele – Alburnus alburnus

De multe ori am fost la pescuit si am vazut cu carduri ( bancuri ) de pesti mici care fug care incotro din calea rapitorilor . Multi si frumosi la gramada gandim ca daca am pune o plasa sau un miciog am prinde cativa . Acest peste care traieste in carduri este obletul . Obletul este un peste de card ce se afla mereu in miscare , musca mai mult din curiozitate decat din cauza foamei .

Cunoscut in popor cu diferite denumiri ca: albisoara , albete , boblete , loga . snetzi sau chiar oblete de Dunare , face parte din supraclasa Actinopterygii , ordinul Cyprinformes , familia Cyprinidae ca denumire stiintifica .

Raspandire : Obletele se gaseste ca specie atat in ape statoare , in lacuri , iazuri , balti si toate apele de la campie si deal dar si in toate apele curgatoare de ses si deal din tara noastra . De altfel obletele prefera mai ales vara locurile cu apa si curenti mai puternici care aduc o cantitate mai mere de hrana , hranindu-se de primavara devreme pana toamna tarziu chiar si in noembrie . 

Caracteristici morfologice :

  • Cum spuneam este in primul rand un peste de card , un peste de talie mica avand in general o lungime cuprinsa intre 10-15 centimetri si o greutate de 20-40 grame , dar putem spune ca avem si uriasi in tagma lor peste ce poate ajunge la dimensiuni de 15-17 cm , femelele sunt in generalmai mari decat masculi .
  • Are capul lunguiet , alungit , puternic comprimat medio – lateral dar mic cu ochii mari situati in partea de dinapoi a capului .
  • Are gura oblica , indreptata in sus cu falca de jos iesita in fata , partile laterale sunt colorate in argintiu , iar spatele intr-o culoare verde – albastrui .
  • Este imbracat intr-un strat de solzi marunti asezati in siruri frulos ordonati . trebuie spus ca inotatoarea dorsala este freapta dar poate fi si usor concava cum sunt dealfel si cele lalte , cea caudala si anala avand doi lobi egali .
  • Inotatoarele ventrale , pectorale si chiar cea anala au o culoare spre gri – cenusiu dar cu reflexe rosiatice spre portocaliu .
  • Per ansamblu culoarea obletului este albastra sau verzuie pa lateral cu reflexe metalice .
  • Pozitia gurii arata ca se hraneste la suprafata , forma corpului demonstreaza agilitate fiind un peste in cautare de hrana .

Hrana : Este un peste mai putin mofturos , se hraneste cu de toate incepan cu

  • insecte ,
  • larve chiar mici crustacei ,
  • alge ,
  • prefera larvele rosii de chimronomus ,
  • viermusii ,
  • planctonul ,
  • precum insectele acvatice si larvele lor acvative .

Vesnic infometat cutreiera straturile de apa atat in zone cu apa adanca dar si in zone cu apa mica . Mananca tot si musca nu atat din cauza foamei cat mai alae din spirit de concurs fata de semenii sai .

Reproducerea : Asa cum spuneam este un peste care prefera apele cu mai putina vegetatie , linistite si chiar adanci . In lunile mai – iunie cand apa incepe sa se incalzeasca obletul se indreapta catre balti un temperatura apei urca la 16-18 grade Celsius sau chiar afluienti mai mici de-ai fluviilor sau raurilor si depun icrele . Femele depune cam 300000 – 400000 de icre mici dar lipicioase cu diametre cuprinse intre 1,2 – 1,4 milimetri pe vegetatia inundata . Icrele se prind de vegetaie si raman acolo pana cand vor ecloza . 

Importanta economica : Are o carne foarte gustoasa , cu un continut mediu de grasime fapt ce-o face foarte gustoasa , apreciata si cautata . Este un peste gustos , se poate pregati prajit crocant sau fript dar poate fi pregatit in mai toate felurile chiar si marinat , foaret delicios pe timpul iernii .

Pescuitul sportiv : Se poate pescui obletele din primavara devreme cand inca nu s-a dezghetat bine , luna martie si pana toamana tarziu in noiembrie . Se poate folosi momeli diferite de amestecuri de fainuri pana la hrana vie ca rama rosie de gunoi , viermi de musca , si poate cel mai bine merge viermusii rosii . se pescuiesc in curent si la adancimi mici .

Lungimea legala la care se poate retine pestele este de 12 cm .

Are ca dusmani naturali , avatul , salaul , stiuca dar si bibanul .

Pentru pescuit se foloseste fir de 0,08 – 0.10 mm si carlige mici numerele 18 – 20 – 22 si sa fie de firma .


Obletele - Alburnus alburnus : 0 comentarii

Nu exista comentarii