Pescuit Mania , pescuitul sportiv in Romania | Pescuit Mania - Contact Inscriere
Cont utilizator
User:
Parola:
Retine datele
Am uitat parola

Pescuit la Clean

Tag-uri: Clean

pescuitul la Clean

Denumire stiintifica: Leuciscus cephalus
Denumire populara: clin, oachis, foac, porcul apelor
peste Clean

Capturi de pescuit la Clean

Articole de pescuit la Clean

 
Descriere: ihtiologie

Cleanul are corpul indesat usor comprimat lateral, spatele gros,  foarte putin arcuit, capul alungit si de aceeasi grosime cu corpul, gura mare, având în fund doua siruri de dinti puternici, iar coada bifurcata. Inotatoarele pectorale sunt usor galbui iar celelalte rosii.
Cleanul este pe spate verde-închis, uneori bate spre galben.

Capul este la fel, dar mai întunecat, coastele sunt argintii, batând în albastru, iar burta e alba. Corpul este acoperit cu solzi relativ mari, a caror margine este impodobita cu un desen ce consta din puncte mici, de culoare bruna negricioasa. Irisul ochilor este galben sau argintiu, sus distingandu-se o pata brun-verzuie, iar jos una neagra.
Solzii sunt mari, argintii, decorati cu negru.

Lungime normala: 30-40 cm
Lungime maxima: 80 cm
Greutate: 3-5 kg
Dimensiune legala pt retinere: 25 cm
Reproducerea la Clean

Cleanul atinge maturitatea sexuala la varsta de 3-4 ani, dar unii masculi sunt apti pentru reproducere si la 2 ani. Perioada de depunere a icrelor este diferita in apele din tara noastra, si anume in lunile mai-iunie in regiunile sudice si in iunie-iulie in partile nordice. Daca vara este mai rece, perioada se poate prelungi si in luna august.

O femela depune pana la 200000 de icre, uneori chiar peste 300000. Boabele de icre, au un diametru de 1,3-1,5 mm, sunt galbui si lipicioase, fixandu-se astfel imediat dupa fecundare de pietrele, mai rar de plantele aflate pe fundul raului. Cleanul se dezvolta destul de rapid, la varsta de 4-5 luni ajungand chiar la lungimi de 10-12 cm. Puietul se intretine in grupuri, insa exemplarele mai mari, si mai ales cele mai batrane, sunt solitare.

Hrana - Nade si Momeli pentru Clean

Hrana acestui peste se schimba de la un anotimp la altul. Primavara manânca larve, insecte, râme, broaste si pesti, iar iarna alge, larve depuse pe pietrele din adâncul apelor si pestisori.

Puietul se hraneste cu larvele insectelor din apa.
Evita locurile cu fundul mâlos, preferându-le pe cele în care apa este mai agitata, mai limpede si cu fundul nisipos. Este un peste extrem de banuitor (se spune ca are câte un ochi pe fiecare solz). În râurile mari circula mai mult pe mijloc, unde se simte în siguranta.

În râurile mici sta aproape de mal, ascunzându-se sub malurile înalte, în gaurile sapate de ape si în orice alt loc ferit de dusmani. Deseori, pândeste sub tufele de pe marginea apei insecte sau fructe care cad în apa. Toamna se retrage în ape mai adânci dar acolo nu ramâne mult, mutându-se în ape mai repezi, oxigenate, unde gaseste mâncare cu usurinta, larvele fiind din abundenta chiar si iarna.

Tehnici de pescuit la Clean:
Nu exista tehnici pescuit Clean
Gastronomie:  
Carnea sa alba este gustoasa, desi are multe oase, fapt pentru care exemplarele mai mari sunt mai cautate
sos alb pentru peste
peste florentin
zacusca de peste
peste cu cartofi
file de peste cu masline

Articole despre pescuitul la Clean

Pescuitul la clean pe Olt
Pescuitul la clean pe Olt Pescuitul la clean pe Olt este un pescuit  ma...
Detalii articol
PEPY, 29.03.2012 20:09
Musca artificiala pentru clean
Musca artificiala pentru clean Va salut. Numele meu este Ivan Gabriel si ma ocup ...
Detalii articol
GABYFLY, 27.03.2012 22:24

Capturi de pescuit la Clean

imagine captura

0.8 (kg)

imagine captura

5 (kg)

imagine captura

1 (kg)