pescuitul la oblete

Tehnici de pescuit
Share
img

pentru un pescuit de obleti avem nevoie de urmatoarele accesorii:

  1. o varga de cca 3-5 m foarte usoara ( pentru ca altfel obosim repede).
  2. fir de 0.8-0.12.
  3. carlige mici (eu folosesc nr 18).
  4. o pluta fina  si cat mai usoara de preferat pana de gasca.
  5. plumbi  pentru echilibrarea plutei.
  6. nada pentru a tine in permanenta bancul de obleti in preajma, se poate folosi paine, concentrate pentru pui sau diverse mixuri in care se poatre adauga putin lapte praf pentru a forma un norisor in apa (se ia cate o mana si se arunca la un interval de 10-15 min).

Eu am o metoda destul de eficienta.

  1. se ia un bat cam cu 20-30 cm mai mare decat adancimea apei,
  2. se pune mamaliga in jurul lui cam o portiune de 30 40 cm de la suprafata apei inspre fund si
  3. se infige in apa (asta e valabila in special pe ape care curg repede: dunare prut rauri etc...).

in felul acesta nu suntem nevoiti sa aruncam tot timpul nada si nici curentul nu o va duce in aval.

Obletii de obicei se hranesc la suprafata, mai ales primavara asa ca vom incerca sa pescuim cu pluta cat mai jos. Aceasta specie prefera in general

  • viermusi,
  • larve si insecte,
  • chironomide,
  • crustacee etc...


Lungimea lor variaza intre 5 si 20 de cm iar lungimea legala este de 12 centimentri.

In cele mai multe cazuri este de culoare argintie pe lateral iar pe spate are diferite nuante, in functie de lumina de afara, de la albastrui pana la verde .

Are gura orientata in sus datorita modului de hranire la suprfata. cauta de mancare aproape tot timpul uneori sarind dupa insecte si larve la suprafata apei alteori scufundandu-se in adancuri.

Obletele ataca foarte rapid de aceea miscarea de intepare a acestuia trebuie sa fie rapida si din scurt, nu trebuie sa tragem prea tare pentru ca riscam sa ii rupem falca si astfel sa il pierdem. 

Acestea fiind spuse va urez fir intins!

pescuitul la oblete : 1 comentarii

  • pe balti parerea mea este ca nadirea la oblete e mai prolifica la suprafata...cu nada care se disperseaza in masa apei, sunt arome care sunt foarte bune la obleti altele foarte slabe...de regula nada fina de fructe sau sange ii inebuneste :d