Pescuitul scobarului la feeder

Pescuit sportiv
Share
img

Pentru multi pescari pescuitul la scobar, idiferent de anotimp, este un adevarat chin, intr-un fel a spune, fiindca este un peste sensibil, mofturos, care musca foarte fin, desi are buzele groase si cartilaginoase.

Scobarul, peste pasnic, este foarte raspandit in tara noastra pe mai toate raurile de munte si de ses. Corpul acestuia este de forma alungita, astfel exemplarele mature au o lungime medie de 20-30cm, iar greutate medie de cca. 500-700 grame. Dar acesta pate ajunge pana la 2 kg si o lungime de 40-50 cm.

Scobarul il gasim in apele curgatoare cu viteza medie de curgere, in ape limpezi cu substrat de pietris, pe care se formeaza algele verzi, la intalnirea dintre curentii apelor repezi si cei mai lenti, etc. Acest peste se prinde in tot decursul anului, dar cu un randament mai mare vara si toamna.

Astfel ca la prinderea acestui peste cu aceasta metoda la feeder avem nevoie de:

  1. un feeder deschis, in forma de cusca sau cilindru, cu o greutate medie(25-40 grame), fixat pe un tub de plastic negru numit antitangle(antiincurcare/antiincalcire), care culiseaza liber pe fir.

  2. linie principala de diametru 0.18 mm.

  3. amortizor din cauciuc sau silicon in forma de bila, pentru a amortiza contactul dintre capatul de plastic si vartej.

  4. vartej obisnuit.

  5. struna sau forfac, care este prinsa de vartej, de diametru de 0.12 mm de lungime de 50 cm.

  6. marlig marimea 16.

  7. lanseta model medium-heavy, care au in setul lor mai ulte varfuri colorate de tari diferite, moi pentru balti si mai tari pentru rauri.

Nada folosita pentru prinderea scobarului sunt cele existente pe piata la ora actuala(Benzar-scobar, Maros-mix dever, Timar, etc), cu o compozitie dulce cu granulatie medie spre mare, care se pregateste si se lasa cca. 20 minute sa ia apa destula.

Icarcarea se face pornind de la carlig, pe care se pune viermi albi sau rosii, cam 2 viermi sau unul pe carlig, apoi se introduce feederul in nada si se preseaza bine, dar nu foarte tare, fiindca nada trebuie sa se desfaca pe fundul apei nu sa stea lipita de feeder.

Dupa lansarea la distanta dorita si stabilirea unui reper, se nadeste cu cativa bulgari de nada cu prastia sau se fac cateva lanseuri doar cu nada pe feeder. Pentru ca firul sa nu fie deranjat foarte mult de apa, batul se aseaza  cu varful indreptat in sus la ape curgatoare, iar la balti cat mai aproape de  apa pentru ca firul sa nu fie deranjat de vant.

Trasaturile scobarului sunt rapide si seci. Aceasta metoda se poate folosi pentru a prinde si mreana, platica, moronas sau chiar crap.



Un feeder incarcat cu nada


 

Pescuitul scobarului la feeder : 1 comentarii

  • pentru cei care indragesc acest stil de pescuit puteti vizita site-ul www.pescuitlafeeder.ro