Piftie de crap

Detalii

Porti 8
Timp 60

Descriere piftie de crap

Se curata, se spala si se taie pestele in bucati, care se pun la fiert impreuna cu capul de la care s-au scos branhiile. Trebuie pusa numai atata apa cat sa cuprinda pestele, la care se adauga sare, piper boabe, zaharul, ceapa si o radacina de patrunjel si se fierbe foarte lent ½ ora. Cand pestele este fiert se scoate, se asaza intr-un castron si se acopera cu un servet umed (ca sa nu se usuce carnea pana se va turna zeama). Daca se constata ca zeama in care a fiert pestele nu este suficient de concentrata, se mai lasa sa fiarba in continuare pe foc moale. Constatarea se face astfel: se picura intr-o farfurioara mica cateva picaturi din zeama de peste si se pun la frigider, unde se tin 5-6 min; daca zeama se incheaga inseamna ca este gata, daca nu, se mai fierbe putin si apoi se face din nou proba la frigider.
Cand zeama este gata se ia vasul de pe foc, se lasa putin sa se raceasca, apoi se adauga usturoi pisat, se gusta de sare si se strecoara peste pestele fiert aranjat in castron sau pe un platou adanc. De obicei, piftia de crap mare se aranjeaza intr-un platou adanc, in forma initiala a crapului intreg si pe margine se garniseste cu bucati de morcov, oua fierte, cu felii de lamaie fara coaja si ci crengute de patrunjel verde.
Piftia se tine la rece pana la servire. Se serveste cu salata de sfecla cu hrean sau cu smantana groasa si hrean.
Daca dorim mai multa zeama de peste ca sa fim siguri ca se incheaga mai tare, se pot adauga la 1 ½ l de zeama o lingura rasa de gelatina granule sau 5-6 foi de gelatina, inmuiata din timp in apa rece si apoi scursa bine.

Ingrediente reteta

  • crap 1500 grame
  • apa 1500 mililitri
  • zahar 1 linguri
  • piper boabe 20 bucati
  • patrunjel radacina 1 bucati
  • ceapa 1 bucati

piftie de crap : 0 comentarii

Nu exista comentarii