Pescuit Mania , pescuitul sportiv in Romania | Pescuit Mania - Contact Inscriere
Cont utilizator
User:
Parola:
Retine datele
Am uitat parola

Ploaia si vantul in pescuitul crapului

Tag-uri: Crap, Despre pesti

Rata: 5.13/ (788 voturi) (Acorda o nota...)

Ploaia si vantul in pescuitul crapului

Multi pescari s-au intrebat de ce dupa o ploaie buna de vara crapul mananca nebuneste mai bine ca oricand. In general este o intrebare pe care si-o pun multi pescari si anume cum influenteaza ploaia regimul alimentar al pestilor.


Se stie ca ploaia afecteaza considerabil comportamentul crapului pentru ca modifica atat caracteristicile fizice cat si chimice ale apei. Una din beneficiile cele mai importante ale ploii (in oricare anotimp)  este efectul chimic al apei si anume cresterea nivelului de oxigen in volumul global de apa sau cel putin in stratul superior al apei. In alte cuvinte o apa foarte bine oxigenata stimuleaza pozitiv apetitul crapului si lungeste considerabil timpul ce il dedica pentru hranire.


In lunile calde din vara ploaia rapida nu face altceva decat sa urce temperatura apei iar rezultatul va fi foarte pozitiv. Dupa o furtuna de vara romaneasca in care cade o cantitate considerabila de apa crapii devin foarte activi si se hranesc intr-un mod foarte agresiv. In lunile reci ale toamnei si inceputul iernii ploaia care de obicei este indelungata poate duce la scaderea accentuata a temperaturi apei ceea ce va avea ca rezultat diminuarea apetitului de hranire.

O alta modificare chimica importanta a apei in urma unei ploi este schimbarea ph-ului apei. Ce reprezinta acesta?

In termeni simpli acesta reprezinta aciditatea unei substante si este determinata de numarul de ioni de hidrogen intr-o substanta. Ph-ul apei poate varia intre 0 si 14. Cand ph-ul apei este mai mic de 7 avem o apa acida iar cand acesta depaseste 7 putem zice ca avem o apa alcalina. O apa neutra este considerata cea care are ph-ul 7.


Ph-ul apei din mediul acvatic se invarte in jurul acestei cifre ce reprezinta neutralitatea. Crapul se adapteaza la ph-ul apei dar nivelul optim este cand ph-ul este 7. Ploaia normala este acida in jurul cifrei de 5,5 insa poluatia din aer o face mult mai acida. Daca ph-ul apei scade brusc sub 5 activitatea normala a crapului va fi afectata iar acesta nu se va mai alimenta.


Ploaia vine aproape intodeauna insotita de vant iar acesta are o mare influenta in comportamentul alimentar al crapului. Indiferent din ce parte vine vantul va oxigena suprafata apei ceea ce este foarte favorabil in excitarea apetitului la crap. Cand vantul bate spre noi valurile formate de acesta cand ating malul se scufunda formand un curent de apa ce se va indrepta in sens invers adica spre mijlocul lacului.De aceasta forma aromele nadei noastre va strabate distante mai mari atragand mult mai repede atentia crapului.Curentii aflati la suprafata produsi de vant va atrage pe apa foarte multe insecte si seminte ce fac parte din dieta crapului:cu cat vantul va fi mai mare cu atat acesta va aduce mai multe insecte si seminte si va oxigena mai multa apa.

La sfarsitul verii oxigenul in apa este mult mai rar si din acest motiv crapul va cauta malurile in care vantul bate cu mai mare frecventa.

In perioadele de vant datorita miscari nada va strabate distante mai mari intr-un interval mai scurt de timp.


Atentie la furtuni acestea sunt insotite de descarcari electrice iar majoritatea pescarilor detin bete de carbon iar acest material este un bun conductor electric atragand electricitatea. In cazul ca suntem surprinsi de o furtuna recomandabil este sa strangem betele sa le asezam la o distanta sigura de noi eventual acoperite cu un material/panza etc

Rezumand un pic putem spune ca nu totdeauna ploaia inseamna ca trebuie sa stam in casa si sa lasam pescuitul pentru zilele in care soarele isi face mai des aparitia. Cu echipamentul adecvat (haine impermeabile, cizme sau bacanci) impotriva ploii putem avea parte de cele mai bune rezultate si de ce nu de capturi record exact in aceste zile ploioase.


Fire intinse tuturor.

 

 

Ploaia si vantul in pescuitul crapului

 
Ploaia si vantul in pescuitul crapului | 10 Comentarii
 1. 1

  Re: Ploaia si vantul in pescuitul crapului

  barzu florin in 30.12.2010 21:43
   

  felicitari,se vede ca mai facem si lectura nu doar aruncam in balta si atat.nota 10.eu sunt in valencia ,pote iesim impreuna la pescuit anul viitor pe ebro.nr.meu de tel. este 688 291 602 sau barzu_florin2010.un an nou fericit.

 2. 2

  Re: Ploaia si vantul in pescuitul crapului

  ady16041604 in 31.12.2010 02:45
   

  Multumesc mult pentru mesaj si mi-ar placea mult sa ne vedem la o partida de pescuit.Un an nou fericit.

 3. 3

  Re: Ploaia si vantul in pescuitul crapului

  johnpescar in 06.01.2011 09:33
   

  Ai scris un articol interesant .

 4. 4

  Re: Ploaia si vantul in pescuitul crapului

  ady16041604 in 07.01.2011 02:40
   

  Ma bucur ca ti-a placut si sper sa-ti fie de folos in pescuit.

 5. 5

  Re: Ploaia si vantul in pescuitul crapului

  danem in 12.01.2011 09:26
   

  @ady16......esti chimist?"acida,alcalina"!!??felicitari! eu lucrez la tratarea apei(ca electrician)si am un pic habar de chimie fara sa vreau(am pe tura laborante,....ph-ul se monitorizeaza la fiecare ora) dar nu puteam sa dau o explicatie atit de exacta.inca o data felicitari!!!

 6. 6

  Re: Ploaia si vantul in pescuitul crapului

  ady16041604 in 12.01.2011 11:16
   

  Am lucrat in orasul meu natal Fagaras in combinatul chimic vreo cinci ani si am terminat liceul de chimie cu meseria de operator chimist.Plus de mic am avut ca hobby acvariile cu pesti si aici am fost obligat sa invat totul legat de propietatile apei pentru a evita problemele ce apar in acest domeniu.Sa determin ph-ul apei acum mi se pare chiar o chestie foarte simpla.Mersi mult.

 7. 7

  Re: Ploaia si vantul in pescuitul crapului

  FFLORINN in 14.01.2011 23:11
   

  saltu pescarilor chimisti sau nu,cunoaste cineva zonele de pescuit din comunitatea de Madrid,sau Castilla y leon'?ma ajuta cineva cu ceva detalii? sunt pescar de ciprinide. fir antins!

 8. 8

  Re: Ploaia si vantul in pescuitul crapului

  danem in 19.01.2011 12:43
   

  ady16....metode de determinarea oxigenului (babesti) cunosti?(laborantele mele nu spun.... "alcaida" ...!!!???? lucreaza cu substante "pt bombe",..."vezi doamne",."regim special")de ce intrebi?pt ce iti trebuie?ce te intereseaza? daca nu ai acvariu!!!ne verifici?!?? pt pescuit!!!????(schimba masa) nu inteleg. paranoia. trim te rog pt toti pescarii inf .multam"

 9. 9

  Re: Ploaia si vantul in pescuitul crapului

  ady16041604 in 19.01.2011 13:32
   

  Danem cea mai simpla metoda ce o cunosc eu este cea cu hartie indicatoare de ph.Este o hartie de filtru de foarte mare calitate impregnata cu solutii indicatoare de ph.

 10. 10

  Re: Ploaia si vantul in pescuitul crapului

  laur26 in 06.03.2011 11:12
   

  Un articol foarte interesat.Itzi multumim!

Pentru a putea comenta/nota "Ploaia si vantul in pescuitul crapului" trebuie sa va logati.
Nu ai cont pe Pescuit Mania inscriete acum. Inscriere