Plute de pescuit descriere

Scule de pescuit
  • PEPY
  • 10-05-2010
  • 15357
  • 8
Share
img

Pescarii de stationar trebuie sa cunoasca bine cat mai multe tipuri de plute pentru a putea alege pe cea mai potrivita in functie de caracteristicile apei si de specia cautata.
In alegerea corecta a plutei conteaza in general:

  1. marinea
  2. forma
  3. portanta lor 

Spunea ca plutele pot fi confectionate din diferite materiale dar as dorii sa pun accentul pe doua dintre accestea,lemnul  de balsa si cele sintetice.


Lemnul de balsa are avantajul ca se oate prelucra  foarte bine fiind foarte usor si foarte moale,putem afirma ca majoritatea plutelor se poate confectiona dina cest material,punandu-se in practica orice forma de la stik pana la minge de rugby sau de la morcov pana la acadea (cazul plutelor Cralusso)in timp ce plutele sintetice au forma ovala sau de picatura.

Dezavantajul plutelor de balsa consta in faptul ca uneori se pot imbiba cu apa,in special in cazurile cand din fabrica nu sunt lacuite bine sau cand sufera lovituri pe stratul de lac.

Plutele stabile si bine  echilibrate  sunt cele cu chila avand tija din sarma de otel sau din crabon,cele cu sarma de otel sunt mai stabile si  rezista bine la apa si actiunea valurilor, dar  au  un dezavantaj  corpul lor trebuie sa fie voluminos . 


1. Una din partile cele mai importante ale plutei este antena,conteaza mai mult materialul din care aceasta este confectioanta, marimea acesteia si  vizibilitatea  ei la apa. Plutele din material plastic sau fibra de sticla sunt mai vizibile deoarece trec trecerea razelor luminoase uneori parand ca aceste antene chiar lumineaza.


2. Majoritatea plutelor au pe langa ochetul metalic inferior de fixare si un ochet superior fixat undeva la baza tijei antenei direct in corpul plutei.


3. Exista si plute cu tija detasabila. In cazul acestora firul principal trece prin orificiul din corpul plutei si in  partea superioara se fixeaza prin introducerea tijei in orificiul axial pana cand se strange bine.


4. In ceea ce priveste corpul plutelor, cele mai uzuale forme sunt cele  ovale sa  cele cu forma de pictura de apa. In poza ce urmeaza o prezentare a unui lini clasice pt pluta.


5. Cand dorim sa pescuim alegem plutele in functie de portanta lor,trebuie sa ne ghidam dupa adancimea apei in care urmeaza sa pescuim,fie vorba de rari,de lacuri si balti.

Astfel pentru apele statatoare,cu adancime mica vom folosii plutele cele mai usoareintre(0,1-0,5 gr) iar pentru cele cu adancime mare vom folosii plute intre(0,5 -5,0 gr).

In rauri deasemenea vom folosii plute   cuprinse intre 3,0 si 35 grame  portanta.

Si in apele foarte adanci vom folosii plute usoare cuprinse intre 0,5-0,7 gr.

Plute de pescuit descriere : 8 comentarii

  • eu mi-am "fabricat" plute din dopuri de la sticle cu vin. daca am vrut corpul plutei mai lung,am lipit cu super glue doua dopuri cap in cap apoi le-am polizat la forma dorita, le-am gaurit si le-am montat diferite tije (antene).pentru vizibilitate buna le-am dat cu oja de unghii ( alba,sidefata,rosie, etc.)sau cu vopsea pentru lemn de prin gospodarie...
    fir intins !

  • pluta in general este 30% din valoarea unei linii performante alaturi de ac ,montura plumbajului,calitatea si grosimea firului ,lungimea si calitatea vergii.exemplu:la o varga de carbon compozit de 7 m ,fir de 0,12 ,ac de 16-18,pluta sub un gram este foarte greu de controlat,daca avem putin vant ,dam intre stepi la adincime de 25-40 cm .este o provocare cu multe dureri de umar primavara,pentru cei carora iubesc obletele si caracuda .deci nu adincimea apei ne dicteaza portanta plutei, ci lungimea la care dorim sa lansam ,pestele pe care il vizam si conditiile vremii la care trebuie sa ne adaptam. cu stima !

  • daca aveau sase straturi de lac vroiam si eu.

  • plute facute manual 100%,numai din lemn exotic,nu cu tije metalica sau de carbon,gasiti pe okazii la utilizatorul roby_pescarul si roby_milano,de la clean,caras,sobar,babusca,crap etc....cu 5 straturi de lac si de vopsea,diferite modele etc.sau 0766956005

  • tare,o sa-ncerc si eu....

  • le foloseste in loc de balize?!:-))))))

  • are tata o colectie de plute facute din pixuri,carioci,marcare si este tare mandru de ele, daca spun ceva de ele are raspunsuri de genul:eu pot sa dau cu astea si pe furtuna ca nimeresc la fix...

  • nu stiu un lac sa reziste in timp.dupa circa un an de pescuit cu aceeisi pluta vom vedea aparitia unor fisuri longitudinale pe suprafata plutei.apa si soarele contracta si dilata corpul plutei determinand fisurile.eu mi-am facut plute din talpa de slap de plaja.nu trebuie lacuita,rezista,poti sa o si calci ca nu se antmpla nimic....este doar o sugestie!