PVA in pescuitul crapului

Tehnici de pescuit
Share
img

Aparitia materialelor din PVA (hidrosolubile) a revolutionat pescuitul la crap, cel putin in pescuitul de competitie insa nu se limiteaza numai la acesta, ca atare  sunt folosite pe scara tot mai mare si de catre pescarii amatori datorita bunelor rezultate.

Datorita ingradirii folosiri barcilor de nadit si introducerea taxelor pt navomodele sau interzicerea lor aceste materiale asigura o nadirea precisa in locul ales.


Denumirea de PVA vine de la prescurtarea cuvantului polyvinyl alcohol. Datorita elementelor componente, materialele din PVA sunt cat se poate de sigure, atat pentru mediul inconjurator cat si pentru viata subacvatica. Structura chimica este compusa doar din elementele de baza din natura, carbon, hidrogen si oxigen, iar acest material in contact cu apa se dizolva datorita ruperii legaturilor de structura.

Sa incepem prezentarea:

1) Firul solubil si banda solubila- se foloseste pentru boilles-uri, pellete sau boabe de porumb. Acestea se insira pe croseta, apoi se trag pe firul solubil (2-5 boilles-uri taiate in doua sau intregi. 6-8 pellete sau boabe de porumb sau orice alta combinatie doriti). Se leaga ambele capete ale firului de montura (forfac) si se lanseaza.

Firul se mai poate lega si de ochetul carligului sau de vartejul care face conexiunea dintre forfacul carligului si linia principala. Dupa cateva secunde firul se dizolva si astfel veti avea cateva boilles-uri, pellete sau boabe de porumb pe o suprafata de 15-20 centimetri patrati in jurul carligului. Grosimea sau numarul firelor din care este compus firul din PVA va determina si viteza de dizolvare a acestuia.

Cu cat este mai mai gros cu atat se va dizolva mai incet. Chiar si acelasi tip de PVA va actiona diferit in cazul folosirii in ape cu temperaturi diferite . Firul care pe timpul verii se topeste in cateva minute, in apa mai rece va avea nevoie chiar de 15-20 de minute insa atentie ce fire folositi testatile inainte pentru ca de multe ori anumite produse nu au actionat cum trebuie si pva-ul a ramas infasurat de carlig, adica nu sa dizolvat.


2) Saculetul solubil - este la fel de eficient ca si firul solubil, insa in saculet se pot pune si seminte mai mici (mancare pentru pasari), canepa, pellete mici, boilles-uri taiate sau spartura de porumb. Se asaza in saculet cateva seminte sau pellete, se introduce montura si se completeaza cu seminte pana se umple. Atentie, montura se poate supraincarca, lucru ce poate duce la ruperea ei sau mai rau, a lansetei.

In acest caz trebuie sa stiti foarte bine puterea de aruncare a lansetei si sa calculati greutatea totala a monturi (plumb+momeala)+saculetul PVA.

3) Tubul solubil (soseta) - se utilizeaza aproximativ la fel ca si saculetul, cu deosebirea ca in tub nu este necesara introducerea monturii. Un plus pentru tub este faptul ca este mai aerodinamic decat saculetul ceea ce va ajuta la lanseuri mai lungi. Aceste tuburi au grosimi diferite cele mai uzitate sunt de 20mm si 40mm. pentru introducerea nadei aveti nevoie de un tub de plastic de diametrul tubul PVA, iar PVA-ul se trage peste acest tub.

Pasi de realizare:

  1. se trage PVA-ul peste tub-ul de plastic si sa lasa o extremitate afara
  2. Se innoada aceasta extremitate ramasa libera.
  3. Se introduce nada prin celalat capat ramas liber al tubului de plastic
  4. Din tubul de platisc se trece nada in tubul PVA
  5. Dupa ce sa introdus toata nada dorita se preseaza putin
  6. Se face un nod la final si se taie dupa nod
  7. se reia procesul

Nu trebuie folosite tuburi solubile prea mari decat daca doriti o nadirea mai consistenta si vreti sa diminuati nr de aruncari, de multe ori o nada mica, discreta, poate avea un efect mult mai bun.

Cu ajutorul acestor tuburi se fac "stick-urile" de nada. Pentru a realiza aceste stick-uri aveti nevoie de un kit de compresie care este format dintr-un tub de plastic peste care se trage tubul solubil si un piston care intra in tub si care prin impingere realizeaza compresia nadei exact ca sitemul de folosit la realizarea carnatilor de casa. Datorita compactarii nadei rezulta un cilindru foarte tare cu o aerodinamica buna ajutand la cresterea distantei de aruncare.

Este de astfel bine stiut ca lungimea aruncari se va scurta in momentul folosirii acestor materiale datorita frecarii, astfel puteti experimenta mai multe variante de "agatare" o nadei contruite cu materiale PVA si anume:

  1. de carlig
  2. de plumb
  3. introducerea monturi (rig + plumb) in saculet sau tub solubil.

Este recomandat sa folosim materiale de buna calitate (Korda, Fox, Gardner,..) care au pe ambalaj toate specificatiile tehnice in ceea ce priveste temperatura si timpul de dizolvare pentru a nu avea surprize neplacute.


PS: In momentul folosirii trebuie sa aveti mainile uscate sau orice suprafata care intra in contact cu materialele hidrosolubile pentru a nu se topi inaintea lansarii. Chiar si umiditatea aerului le poate distruge daca nu sunt pastrate in cutii etanse.

 

PVA in pescuitul crapului : 2 comentarii

  • folosesc plasa solubila pva si sunt multumit.

  • bun articol,insa am un sfat-dupa nodul final,mai faci inca unul si vei taia intre ele,astfel vei economisi mterial si iti va fi mult mai usor sa reiei umplerea urmatorului saculet.