Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Marinata peste pentru iarna

Se curata pestele de solzi , se curata de maruntaie se taie in bucati daca este mai mare si se pune la prajit intr-un vas cu ulei incins. dupa ce se prajeste bine se scoate si se lasa la racit . In acest timp in alt vas se pune apa , otetul , piperul boabe cimbrul ,coriandul si sarea se poate si dupa gust care se aseaza la foc se lasa pana da sa clocoteasca . Intre timp se ia un borcan de trei litri , se taie ceapa rondele , pestele prajit se aseaza in borcan in straturi fara a fi presat ceapa s ... mai mult

  • Peste marinat
    20 minute
  • 06-01-2010
  • 72342
  • 0
  • 8

Conserva de peste

Pestele se curata (fara cap), se spala, se condimenteaza. Ceapa se taie pestisori. Se aseaza in oala in straturi: un strat de peste, unul de ceapa, unul de peste, etc. Printre straturi se pun foile de dafin si cimbrul. La final se pune uleiul si bulionul. Se une un capac si se lasa la cuptor la foc mic, pt. cca 4-5 ore. O data pe ora se verifica si se adauga apa daca nu mai are lichid. Daca se face in kukta se face tot la foc mic dar dureaza cca. 1 ora si jumatate si nu mai trebuie adaugata apa. ... mai mult

  • Conserve de peste
    90 minute
  • 10-06-2010
  • 59473
  • 0
  • 0

Peste crud marinat

Se ia un vas in care se pun e apa , otetul , sarea se poate si dupa gust , boabele de piper negru , coriandru si cimbru si se da la foc pentru clocotit . In acest timp se curata pestele de solzi si maruntaie , apoi se taie rondele si se pun intr-un vas mai mare . Cand a dat apa in clocot se toarna apa clocotita dupa care se acopera vasu care se lasa sa se raceasca . Ceapa se curata si se taie rondele . Dupa ce se raceste se ia pestele se aseaza in borcan peste care se toarna apa cu toate cele m ... mai mult

  • Peste marinat
    20 minute
  • 06-01-2010
  • 48396
  • 0
  • 0

Peste marinat

se curata pestele, se spala, dupa care se taie bucati, se presara cu sare si piper si se lasa la rece 24 ore. Se curata ceapa si morcovul, ceapa se taie pestisori, iar morcovii rondele. Se fierbe otetul cu toate condimentele si cu zaharul, iar dupa ce a dat in cateva clocote se da deoparte. Pestele se pune in borcane impreuna cu rondelele de morcov si ceapa. Dupa ce s-a racit otetul se toarna in borcane, se lasa un spatiu liber de doua degete, se toarna cam o lingurita de ulei la borcan, dupa c ... mai mult

  • Peste marinat
    60 minute
  • 07-07-2011
  • 45517
  • 0
  • 0

Sos alb pentru peste

Intr-o cratita se pune untul la topit si se adauga toata faina odata. Se caleste(la foc moderat) amestecand mereu pana ce compozitia se omogenizeaza si devine galbuie. Se stinge cu laptele rece si jumatate din zeama de peste si se continua amestecarea. Cand sosul clocoteste si incepe sa se ingroase, se adauga restul de lichid, sare si piper si se lasa sa fiarba 10 minute. Apoi se adauga smantana lasand sa fiarba inca 5 minute. Se strecoara intr-un vas prin sita fina sau tifon. Se serveste imedia ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    60 minute
  • 16-03-2010
  • 43439
  • 0
  • 0

Macrou afumat

Se curata pestele , se spala si se lasa sa se scurga . Dupa scurgere se sareaza si se condimenteaza si se lasa cam 2 zile sa-si ia gustul si sa fie patruns de arome .Dupa aceia se scoate si se pune la zvantat . Se lasa cam o zi . Dupa aceasta se iau pestii si se aseaza pa sarme care se pun in locul de afumare . Atentie nu se forteaza se topesc ci trebuie incet si aerul sau mai bine zis fumul sa ajunga cald nu fierbinte . Se foloseste lemn de brad sau salcie pentru miros .Se lasa la afumat pana ... mai mult

  • Peste afumat
    72 minute
  • 18-02-2010
  • 42179
  • 0
  • 0

Peste la borcan

Pestele se curata, se taie cozile, capetele, se spala si se pun intr-un vas in care se toarna marinata. Se pastreaza in frigider 24 de ore, apoi se scot pestii si in fiecare borcan se va mai adauga cate 1-2 foi de dafin, cateva boabe de piper si cateva boabe de coriandru si se aseaza pestii. In borcane se toarna marinata, iar de 2-3 degete ulei,dupa care se leaga sau se capseaza borcanele foarte bine. Borcanele se invelesc in hartie si se fierb in bain marie cca 2 h si 30 min, iar dupa fierber ... mai mult

  • Conserve de peste
    40 minute
  • 28-03-2010
  • 37655
  • 0
  • 0

Caras -conserva

Se curata de solzi pestele ( cel mai marunt pe care-l prindeti )si se taie capul , apoi se pun intr-o oala sub presiune la fiert . Apa se pune cat acopera pestele se adauga sare dupa gust , doua linguri de ulei , doua de otet . Daca vreti sa fie in sos tomat adaugati sucul de rosii dar sa fie concentrat . Se lasa la fiert pana incepe sa fluiere oala se da jos de pe foc si se lasa sa se raceasca fara a desface capacul . Dupa racire se desface capacul pestele se face ca o pasta se ia cu o paleta s ... mai mult

  • Conserve de peste
    30 minute
  • 04-09-2009
  • 36190
  • 0
  • 0

Prepararea icrelor de caras

Uleiul trebuie sa reprezinte de 3 ori cantitatea de icre. Daca icrele sunt prea sarate se adauga gris fiert.(Nu miez de pâine alba înmuiat si stors caci modifica gustul icrelor). Când icrele se taie se adauga 1-2 linguri de gris fiert. Icrele se curata de pielite se pun la scurs într-o sita,se pun în vasul mixerului si se desfac cu câteva picaturi de ulei. Se începe amestecarea uleiului cu icrele. La început uleiul se toarna putin ... mai mult

  • Icre de peste
    30 minute
  • 16-12-2009
  • 35889
  • 0
  • 0

Conservarea icrelor de peste

Pregatirea icrelor in în vederea pastrarii lor,imediat dupa ce au fost scoase din peste,este în general putin cunoscuta.Gresala care se face în mod frecvent este de a sara si a fi puse, asa cum sunt la borcan.Este gresit, deoarece sarea, fiind higroscopica, absoarbe sângele din icre.Acest lucru face ca icrele puse la borcan sa capete o culoare cenusie,iar prezenta sângelui retinut în acest mod face ca gustul lor sa nu fie cel mai bun.Icrele sunt învelite într-un saculet vitelin straveziu ... mai mult

  • Icre de peste
    20 minute
  • 15-12-2009
  • 35781
  • 0
  • 0

Conserva de scobar in ulei(bulion)

Se curata pestele si se taie in 2-3buc in functie de lungimea lui.Se ia o cratita(oala)in care se pune ulei ca sa se acopere fundul dupa care se pune un strat de foi de dafin care se inbiba in uleiul pus ca sa nu se arda pestele.Se aseaza pestele peste foile de dafin dupa care i se adauga 2-3linguri de otet putina sare iar ulei cit cuprinde.Se repeta operatia in functie de cantitatea de peste pe care o avem doar ca nu se pun foi de dafin decit 1-2-3-buc iar la straturile superioare se poate dilu ... mai mult

  • Conserve de peste
    12 minute
  • 05-01-2009
  • 33250
  • 0
  • 2

Pasta de peste

Se caleste ceapa si morcovul intr-un litru de ulei,se fierbe pestele si se arunca oasele mari,restul se da prin masina de tocat. Tot prin masina de tocat se da si gogosarii curatati de miez si taiati marunt.Se amesteca cu ceapa si morcovul si se lasa la foc mic pana se elimina toata apa.Amestecul se lasa la racit un pic si apoi se toarna cald in borcane,dupa care se da la bain-mare.Va asigur ca va veti linge pe degete.E o reteta pe care o urmaresc de cativa ani de la un pescar mai in varsta si s ... mai mult

  • Pasta de peste
    6 minute
  • 30-08-2010
  • 32986
  • 0
  • 0

Conserva de peste

Se aseaza stratificat intr-un vas sub presiune. Printre straturi se pun cateva foi de dafin, boabe de piper, boabe de mustar si sare dupa gust. Se adauga otetul si bulionul. La final se completeaza cu ulei pana se acopera compozitia. Se lasa la fiert la foc mic cca 6 ore. ... mai mult

  • Conserve de peste
    360 minute
  • 07-04-2010
  • 31841
  • 0
  • 0

Sos pentru peste

Se freaca bine intrun castron uleiul cu zeama de la lamaie apoi se adauga verdeata tocata marunt, sifonu, sare si piper.Sosul bine amestecat se serveste la peste. succes. ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    1 minute
  • 07-03-2010
  • 30848
  • 0
  • 0

Conserva de peste

se curata peste(se poate opta pt duverse specii de peste) si se taie in bucati mici si se pune la fiert pt 30 minute. apoi se aseaza in borcane. Se face un amestec de otet cu apa , in proportie de 1/2. Se fierbe se adauga dafinul si sare dupa gust. Se adauga apoi peste peste. La final borncanele se capseaza. ... mai mult

  • Conserve de peste
    60 minute
  • 14-06-2008
  • 30646
  • 0
  • 0

Peste cu legume la cuptor

Se curata pestele si se spala apoi se presara sare,piper si condiment. Cartofii se curata de coaja si se taie cubulete, se pun la fiert in apa cu sare si se lasa sa dea in c;ocot 5 minute.Ceapa curatata se taie fideluta, se caleste in ulei dupa care se adauga si ardeiul taiat. Intr-o tava se pun cartofii peste care se aseaza ceapa si ardeiul calite, iar deasupra se pune pestele. Se toarna o cana de mica de apa si se da totul la cuptor pentru 10-15 minute. Se serveste cald , cu marar si feliute ... mai mult

  • Peste la cuptor
    20 minute
  • 06-07-2011
  • 28697
  • 0
  • 0

Saramura ca la mama

Aceasta reteta isi are originile in Delta,fiind putin modificata,acel putin dandu-i un gust mai bun si un plus de savoare. Se taie pestele(orice fel de peste de marime medie:crap,caras,platica,scobar) rondele de 2cm grosime si se sareaza.Se taie apoi,rosiile cubulete,ardeii grasi si ardeii iuti rondele.Usturoiul se zdrobeste cu sare si se face un mujdei gros,amestecandu-se cu legumele care au fost sarate in prealabil. Intr-o tigaie cu ulei incins se prajesc rondelele de peste dupa ce au ... mai mult

  • Saramura de peste
    40 minute
  • 11-05-2012
  • 27782
  • 0
  • 0

Crap la cuptor

Se curata crapul, se sareaza pe dinafara si pe dinauntru si se lasa sa stea cel putin 20 minute. Se aseaza apoi intr-o tava (cratita) lunga si se pune ceapa taiata felii subtiri, usturoiul, vinul alb, uleiul, foile de dafin, piperul, bulionul de rosii si putina sare. Se unge bine pestele cu ulei, se da la cuptor si se tine cca 90 minute. Se unge din cind in cind cu sosul din tava. Daca sosul scade prea mult inainte de a fi pestele gata, se mai pune putina apa. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    120 minute
  • 12-09-2010
  • 27291
  • 0
  • 0