Se intorc somonii

Despre pesti
Share

Se intorc somonii

          Cu numai cativa ani in urma, pescarii europeni incepusera sa se teama pentru existenta „regelui pestilor”- somonul. Poluarea apelor, construirea barajelor si pescuitul abuziv au micsorat considerabil populatia de somoni, in unele tari aceasta specie disparand cu desavarsire.

          O asemenea situatie devenise aproape incredibila, tinand seama ca doar cu un secol inainte, prin anii 1850, somonul era un peste de-a dreptul banal- servitorii care intrau in slujba nobilimii suedeze cereau cu insistenta la incheierea contractului de angajare, sa nu fie siliti a consuma carne de somon, mai mult de doua ori pe saptamana.

          In prezent, datorita noii conceptii privind conservarea mediului ambiant, somonul poate fi din nou pescuit chiar in centrul Stockholmului. Un decret al reginei Kristina, dat in 1600 si ramas in vigoare pana azi, garanteaza libertatea pescuitului intre lacul Malaren si Marea Baltica, tuturor locuitorilor capitalei suedeze.

          In primele decenii ale secolului XX-lea, somonul disparuse, pentru ca apoi, prin anii `60-`70, datorita unei actiuni de repopulare, aceasta specie sa reapara in apele Suediei, spre marea satisfactie a pescarilor, a iubitorilor naturii si a gastronomilor.

          Somonul nu reprezinta insa o noutate a zilelor noastre. Istoricul roman Pliniu relatat despre pescuitul somonilor in raul Garonne din Galia, cele mai mari exemplare capturate ajungand la 1,5 metri lungime si 35 kilograme greutate.

          In evul mediu, realitatea isi rezerva adesea dreptul de a pescui somonii, uneori folosindu-se de acest privilegiu pentru a-si recommpensa supusii. Marea atractie pe care somonul a constituit-o dintotdeauna a facut din el subiectul multor frumoase povesti pescaresti. Oveche istorioara norvegiana, de pilda, ne spune cum, in vremurile de demult, bastinasii vopseau in alb coastele stancoase ale fiordurilor pentru ca somonii care inotau in ele sa le confunde cu niste cascade, sarind peste uscat, chiar in plasele pescarilor. Chiar daca povestile acestea sunt rodul imaginatiei , ele au totusi o baza reala: obiceiul somonilor de a reveni in raul unde au vazut lumina zilei, inotand pe distante foarte mari.

          Nu se cunoaste inca  exact de unde le vine acest simt secret al navigatiei, uni cercetatori, insa, inclina sa creada ca ar fi rodul unei combinatii intre olfactie si navigatie dupa soare.

          In reantoarcerea lor la matca, somonii pot depasi obstacolele cele mai mari. Momentul „nuntitului”, premergator depunerii icrelor, ii afla impodobiti ca pentru o adevarata sarbatoare: spinarile intunecate la culoare, pantecele in nuante roscate, aripioarele stropite cu puncte rosii.

          Desi instinctul lor de conservare este foarte dezvoltata, depunerea icrelor reprezinta si un moment dramatic: doar cinci la suta din exemplarele reantoarse la locul depunerii icrelor reusesc sa reia  drumul spre mare si, poate, doar unul singur dintr-o suta reusesc sa se incumete a treia oara pe aceasta ruta.

          In anii `50, in Suedia, s-a produs o ameliorare datorita punerii in aplicare a unui program de reproducere a somonilor, dirijat cu precadere de Administratia de stat pentru energie. Acest program are ca scop restabilirea echilibrului natural al locurilor de reproducere, echilibrul pierdut ca urmare a construirii unor baraje si hidrocentrale pe raurile unde isi aveau salasul somonii. Astfel, anual, raurile si canalele Suediei sunt repopulate cu milioane de somoni care, ajunsi la maturitate, fie ca sunt valorificati prin pescuitul industrial, fie ca intra in cosurile pescarilor sportivi, sper marea desfasurare a gurmanzilor din toata Europa.

 


 


 

Se intorc somonii : 0 comentarii

Nu exista comentarii