Sheffield - o tehnica eficienta

Tehnici de pescuit
Share
img
Atunci cand pescuitul obisnuit cu pluta nu mai poate fi practicat fie din cauza distantei sau adancimii prea mari unde s-au dus pestii sa serveasca masa, fie ca din cauza vantului care bate cu putere, a valurilor  si curentilor prea mari nu mai putem avea controlul unei linii normale, tehnica Sheffield  ne poate salva totusi ziua pe care ne-am dedicat-o pentru a iesi la un pescuit. Cand conditiile de pescuit sunt cele de genul celor enumerate mai sus, nu avem decat trei alternative: ori renuntam la pluta si pescuim cu lanseta pe fundul apei folosind  monturile clasice (plumb greu, fire mai groase etc.), ori folosim tehnica sheffield unde avem posibilitatea efectuarii unui pescuit cu pluta, fara sa renuntam la monturile fine care nu trezesc suspiciunea pestilor. Varianta a treia este de a ne urca arsenalul in masina sau in spinare si .... sa plecam acasa. Asta ar insemna ca am ratat o zi de pescuit care chiar si in conditiile vitrege descrise, are si ea farmecul ei.

 

                 De cele mai multe ori aleg alternativa a doua, adica montura pentru sheffield, atat pentru frumusetea stilului cat si pentru eficienta metodei.Tehnica se adreseaza in special pentru pescuitul speciilor de pesti din marea familie a ciprinidelor insa de multe ori vom avea surprize (destul de  placute unele)de a prinde biban, salau sau chiar stiuca (cu sanse aproape nule de a aduce stiuca in juvelnic deoarece forfacul nu rezista la actiunea dintilor ei).

 

                 In imaginile de mai jos va prezint doua monturi folosite la tehnica sheffield:

 

  - prima este destinata unui pescuit la nivelul fundului apei (sau intre ape) si poate fi folosita cu succes pentru capturarea  babustilor, rosioarelor, clenilor, chiar si a platicilor si carasilor atunci cand nu scormonesc pe fundul apei ci se hranesc pe linia creata de raspandirea nadei de la suprafata catre fund;

 

  - a doua montura se adreseaza in special pentru platica, caras si ciortan, la o distanta de pescuit de pana la 30 – 40m.

 

                 Ultima imagine reprezinta o montura destinata unui pescuit la distante mai mari de 40 m, la o adancime ce depaseste 4 m si care se adreseaza in special pestilor mai mari (platica, caras, crap), care se hranesc pe fundul apei si care de obicei prefera o momeala imobila care stationeaza pe substrat. Momeala care se foloseste cel mai frecvent in tehnica sheffield este viermusul, singur sau in diferite combinatii (buchet de viermusi, viermusi cu rama,  viermus cu diferite momeli de origine vegetala). Se pot utiliza insa cu succes toata gama de momeli pe care o prefera pestele pe care dorim/speram sa-l prindem. Conditia este ca momeala sa  se poata mentine pe carlig  si ceea ce este foarte important, sa se regaseasca in cantitate suficienta si in materialul de nadire.

 

                  Va rog sa aveti in vedere ca materialul este doar informativ. Tehnica se adapteaza stilului fiecaruia si la conditiile concrete din locul unde pescuiti.

 

                  In final va adresez rugamintea ca atunci cand pescuiti in ape libere, sa mai si eliberati din pestii pe care-i prindeti (cu atentia cuvenita acestei activitati). Rezultatul ... se va vedea cand veti mai pescui prin acele locuri.  Nu este nevoie sa saturati toti vecinii, sau toate pisicile cartierului. Fir intins.

 

Sheffield - o tehnica eficienta : 0 comentarii

Nu exista comentarii