Vaduvita in cateva cuvinte

Despre pesti
Share
img

Vaduvita este un peste care este intalnit cu precadere pe ape curgatoare : Dunare, Siret, Prut, Crisul Repede, Mures si altele, dar si in reteaua vasta de canale si lacuri a Deltei Dunarii. Atinge frecvent 200-300 de grame, cele de peste 1.5 kilograme fiind o raritate.

Cel mai mare exemplar prins in Romania in ultimii ani de care am auzit a fost o vaduvita de 2.6 kg, in 2001 . Recordul mondial este de 5.10 kilograme, peste prins in 2010, apartinand unui german.

                               

             Din punct de vedere al coloritului se aseamana cu rosioara, ambele avand pana rosie, diferenta se poate face la nivelul ochilor, solzilor. De asemenea ambele au carnea de culoare alba, numai ca cea de vaduvita este mult mai grasa.
 
             Este un peste care prefera curentul mediu, si zonele cu substrat tare si nisipos. In timpul perioadei de reproducere migreaza alaturi de cardurile de platica pentru a cauta astfel de zone, propice reproducerii. Se hraneste de obicei pe fund sau intre ape, dar uneori are si un comportament agresiv, de rapitor, apropriat de cel al avatului, atatcand pesti mici in suprafata.

              In ultimii ani am avut marele noroc sa ma intalnesc cu aceasta specie rara pe Dunare si Prut. Pana acum 3 ani nu stiam de existenta acestui peste, primul exemplar prins a fost pe batranul fluviu, avand 800 grame. La fel ca si multi pescari am crezut ca am prins o rosioara imensa...dar nu un batran mi-a spus ca e vaduvita.

Dupa cateva cercetari am vazut si un exemplat de aproape 1.5 kilograme, prins in Delta Dunarii, la rama alba, poza fiind publicata in revista Pescar Modern. 

In acel an am reusit sa prind cateva dar mai mici, in jur de 400-500gr, dar si cateva ca palma, eliberate desigur.

Ca si comportament am observat ca se hraneste cu precadere pe substrat alaturi de platica si ciortan. Ca si echipament am folosit o varga de 4 metri, fir de 0.14, pluta de 1.5 grame, si alice de plumb cat mai usoare, in numar de 4-5, plumbaj etalat specific stilului ,,la taras''.

Drilul este unul mai mult decat superb, pot sa spun ca acest peste trage mai violent decat ciortanul, si este dificil de obosit, mai ales in cazul unei linii fine. In anul urmator, in aceiasi perioada scurta in care vaduvita isi facea aparitia (2 saptamani la sfarsitul lui mai si inceputul lui iunie), am folosit aceiasi metoda, numai ca de data aceasta am luat 2, cu greutatea de peste 1 kilogram si cateva mai mici.

Citind si cateva articole de pe internet, am incercat si la momeli artificiale dar fara succes (oscilante, rotativa si voblere usoare).

Ca momeala am folosit cu precadere buchet de viermi bicolor, (2 albi 2 rosii, sau 1 viermi rosu si 2 albi si invers), dar si clasica rama alba, momeala despre care sustine ca ar atrage vaduvita cel mai mult. 

Anul trecut, din cauza nivelului extrem de crescut al apelor Dunarii, vaduvita nu si-a mai facut simtita prezenta, desi am cautat-o cateva partide, singurul exemplar intalnit, fiind pe un canal al Prutului care a tras la mamaliga, dar din pacate nu am putut sa il scot pe mal, carligul iesind din gura pestelui in momentul in care il aduceam la mincioc, poate daca as fi fost ajutat, rezultatul ar fi fost altul, estimez ca avea in jur de 1.5 kg. Si asa am ajuns si despre acest an, in care nivelul apei a fost mult prea scazut pentru aceasta perioada, dar vaduvita s-a prins in mod suprinzator inainte de Florii in aceiasi portiuna a Dunarii, in perioada de prohibitie, de data aceasta migrand odata cu morunasul.

Anul nu s-a sfarsit, desi sansele de a mai prinde una in zona in care pescuiesc sunt foarte mici.
             

Revenind la momelile folosite , am mentionat
  • viermusii,
  • rama alba si
  • intamplator mamaliga, dar pe langa acestea ar mai fi si
  • duda, momeala care este folosita in pescuitul crapului, in zonele cu duzi pe mal, unde pestele vine sa se hraneasca, cu aceste fructe, astfel de locuri fiind greu de gasit.

Referitor la momelile artificiale, se va folosi
  • o lanseta de actiune light, de 5-15 grame,
  • si fir subtire, 0.14-0.20
Pentru a putea lansa nalucile usoare: rotative, oscilante si voblere, de preferat de culoare alba/argintie in combinatie cu rosu, culori specifice avatului. De asemeni se poate prinde si la streamer sau la carlig simplu cu pana alba sau rosie.   


     


Vaduvita in cateva cuvinte : 2 comentarii

  • ma bucur sa aud asta in partea mea de dunare sunt destul de rare si in delta la fel...asemenea exemplare...sunt greu de gasit

  • frumos articol.. o singura completare.. daca stiam ca exempalrele de 2 kg si peste 2 kg sint o raritate postam si eu niste poze.. pe dunare la puturosu e o zona unde se prind des astfel de exemplare.. eu personal anul trecut am prins 3 pesti peste 2 kg.. si la vinzare la localnici o sa gasesti vaduvita la 2 kg si chiar peste 2 kg si aici in zona gasesti platici peste 3-4 kg/buc