Pescuit Mania , pescuitul sportiv in Romania | Pescuit Mania - Contact Inscriere
Cont utilizator
User:
Parola:
Retine datele
Am uitat parola

Montura de caras cu naditor culisant

Tag-uri: Caras, Monturi

Rata: 6.57/ (713 voturi) (Acorda o nota...)

Montura de caras cu naditor culisant

MONTURA DE CARAS CU NADITOR CULISANTAm sa va prezint o montura stiuta de putini pescari, care poate sa fie folosita pe tot parcursul anului in pescuitul carasului dar si a altor specii. Voi incepe cu descrierea acesteia mentionand in acelasi timp  particularitaile pentru fiecare anotimp.

Cum se realizeaza si de ce aveti nevoie:

 • 2 vartejuri: unul de care se leaga firul principal de la montura si cel de pe mulineta si unul de care se leaga carligul de jos
 • 2 varnisuri in care se vor introduce capete de scobitori, cablu sau sarma subitre, pentru ca aceastea sa culiseze pe fir, intre ele se va pune o bila de care se leaga carligul de deasupra naditorului, intre margica si varnisuri trebuie sa fie un mic spatiu, astfel incat bila sa se roteasca libera, incurcarea petelei de la carlig cu firul principal am monturii fiind imposibila. Un alt avantaj al acestui sistem este ca in cazul in care pescuiti pe o balta cu substrat malos, puteti ridica carligul  pana in aproprierea vartejului sus.
 • Inca 4 varnisuri si 2 bile care sa culiseze deasupra si dedesubtul naditorului, pentru a amortiza socul impactului acestuia cu vartejul de jos, astfel presiunea de pe nodul clinci scazand considerabil, oferind o protecitie buna.
 • un naditor culisant, cu greutate intre 10-30 grame, se poate folosi si unul mai greu in caz daca pescuiti in ape ce au un curent ridicat, forma acestuia fiind mai putin importanta.
 • 30-40 cm de fir monofilament intre 0.20-0.35, firul trebuie sa fie cat mai elastic si matasos, un exemplu bun fiind Carp Expert Multicolor
 • Carlige cuprinse intre numerele 10-14, pentru primavara, dar pentru vara puteti utiliza si intre 6-8, carligele in functie de ce fel de peste vreti sa prindeti. Pentru primavara si toamna cand apa este mai rece recomand carlige cat mai subtiri, cum ar fi Carlige Gamakatsu 2030 de culoare albastra si Carlige Gamakatsu F22, carlige cu ochet intoarse, nu va uitati ca au o forma mai ciudata, pentru acest tip de montura sunt perfecte deoarece agata excelent, plus ca acele fine permit momelii vii sa miste mult mai bine in apa. Pentru vara se pot trece la carlige ceva mai solide in cazul in care pescuiti la mamaliga sau pufuleti, cum ar fi Gamakatsu 3310 cu varful tip ,,cioc de papagal''. Peteala de la carlig, variaza cel de deasupra naditorului si cel de dedesubt intre 8-12 cm, iar cel de pe naditor care este optional, intre 4-5 cm. De ce spun ca este optional? Legea nu permite decat folosirea a doua carlige, dar de multe ori cel mai prinzator s-a dovedit a fi carligul de mijloc, deoarece acesta se infinge in naditor, pestele care se aduna la nada fiindu-i aproape imposibil sa refuze viermii/rama/larva/pufuletele de pe carlig, ramane la latitudinea fiecaruia folosirea acestuia sau nu.
 • Firul folosit pentru legarea carligelor: primavara si toamna, de obicei monofilament intre 0.12-0.16, dar se poate pune si textil intre 0.04-0.08, in functie daca pescuiti sau nu intr-o zona cu substrat curat sau cu agatatori; pentru agatatori recomand firul mono deoarce acesta cedeaza mult mai usor decat firul textil, acest principui aplicandu-se in orice anotimp; pentru vara se va opta in primul rand pentru fir textil intre 0.10-0.16, si mono intre 0.18-0.25, eu unul prefer firul textil, simplu sau teflonat, pentru aceasta perioada. Folosesc fir textil de la Berkely Fireline pentru ca acestea sunt printre putinele fire subtiri importata la noi in tara, iar in cazul folosirii unui fir mono prefer Trabucco Fluorocarbon, sau in cazul unei zone cu obstacole submerse Baracuda Multicolor .

  

 

Montura de caras cu naditor culisant

 
Montura de caras cu naditor culisant | 10 Comentarii
 1. 1

  Re: Montura de caras cu naditor culisant

  elfu' in 14.03.2011 16:23
   

  nimic de comentat la adresa articolului tau,tot respectul,dar am o parere foarte proasta despre firul pe care l-ai mentionat mai sus,eu am fost complet dezamagit de acest fir.....

 2. 2

  Re: Montura de caras cu naditor culisant

  Rockyonutz in 14.03.2011 17:07
   

  Depide de care vorbesti, cred ca este vorba despre Baracuda Multicolor, eu il folosesc pt ca am observat ca se comporta foarte bine in drilul cu peste mare si este destul de rezistent, un singur lucru nu imi place...se uzeaza cam repede, adica poti pescui cu el maxim un an , numai ca dupa aceea trebuie schimbat ...

 3. 3

  Re: Montura de caras cu naditor culisant

  szilveszter in 14.03.2011 19:44
   

  corect baracuda multicolor e super rezistent .are memoria dar e tapan rau.

 4. 4

  Re: Montura de caras cu naditor culisant

  av.ionuty in 19.03.2011 18:40
   

  nbmcb mv m vm m

 5. 5

  Re: Montura de caras cu naditor culisant

  Rockyonutz in 20.03.2011 08:40
   

  google translate?

 6. 6

  Re: Montura de caras cu naditor culisant

  ewann61 in 20.03.2011 15:30
   

  o montura de finete !insa forfacul de pe momitor il voi lega cu nod alunecator deasupra . intre forfacul de sus si momitor.eu folosesc textil berkeley galben de 0.6 sau 0.8 ,legaturi scurte,iar margelutele nici o data albe .cele galbene au facut diferenta la testari.felicitari pt. articol!cu stima!

 7. 7

  Re: Montura de caras cu naditor culisant

  Rockyonutz in 20.03.2011 17:33
   

  Eu am folosit margele de o sumedenie de culori. Am ajuns la concluzia ca cel mai bine prind cu rosu si negru, sau albastru inchis, restul cam sar in ochi si cum pescuiesc pe ape limpezi orice detaliu conteaza. Culoarea firului este si ea importanta, eu unul nu imi permit sa dau cu fire de culori tipatoare, ai putea in timpul unei partide sa vezi daca am dreptate, la una din monturi sa dai cu markerul negru pe fire, si apoi sa compari eficienta acesteia cu randamentul celorlate monturi. Ms pt aprecieri.

 8. 8

  Re: Montura de caras cu naditor culisant

  pink25 in 23.03.2011 20:20
   

  este foarte bun firul textil dar la 15 20 de aruncari se slabeste si se incalcesc acele de tronsonul monturi ;)

 9. 9

  Re: Montura de caras cu naditor culisant

  Rockyonutz in 23.03.2011 21:10
   

  Daca pui teflonat nu se incurca...si chiar si cu simplu se incurca greu, daca margica aceea se roteste e foarte dificil, poate doar din vina pescarului sa se innoade.

 10. 10

  Re: Montura de caras cu naditor culisant

  sorincrapistul in 24.03.2011 20:30
   

  montura e buna in special unde este mal,este usoara si ramane in tinta pestilor nu se duce in mal, eu o folosesc din barca si este foarte eficace!, e ok!

Pentru a putea comenta/nota "Montura de caras cu naditor culisant" trebuie sa va logati.
Nu ai cont pe Pescuit Mania inscriete acum. Inscriere