pastravul si fratii lui

Despre pesti
Share
img

Pastravul este un peste din familia salmonide care traieste in apele de munte la altitudini de peste 1000 de metri, ape cu o temperatura relativ scazuta si in sezonul cald, dar poate fi gasit si in zone mai joase , submontane si de deal, la altitudini de 250-300 de metri cu conditia ca apele sa fie puternic oxigenate.Boistea (bataia) are loc in lunile octombrie,noiembrie,decembrie, cand se depun cca 1000 de icre/kg corp din care va iesi in primavara puietul.


1) Pastravul indigen (Salmo trutta fario) 



Originar din Europa, este raspandit pe toate continentele.Este cel mai gustos si frumos pastrav,rezistent in conditii diferite de la deal pana in zonele montane inalte.In lacurile noastre de munte ajunge pana la 10 kg.In conditii optime in pastravarii, cresterea este rapida, pana la 150 grame in 12 luni.Este pestele ideal pentru repopulari in paraiele si lacurile de munte.


2) Pastravul fantanel (Salvenilus fontinalis)



Este un peste obtinut prin incrucisarea unei specii din America de Nord si o specie din Cehia.Se dezvolta bine in zone mai reci cu temperatura de pana la 20 de grade, dar poate creste la fel de bine si la temperaturi mai scazute de 2-3 grade C.In conditii optime de dezvoltare poate ajunge la 250 de grame in 12 luni.


3) Pastravul curcubeu (Salmo irideus shastra)



Este la fel ca si pastravul fantanel, o incrucisare intre doua specii.Una din America de Nord si una din Danemarca.Este o specie care exceleaza prin dezvoltarea rapida, rezistenta la variatiile de temperatura, suportand temperaturi destul de ridicate, ce pot ajunge pana la 24 grade C.Poate sa ajunga la o greutate de 300 de grame in 12 luni.


4) Pastravul de lac (Salmo morfa lacustris)



Este o varietate a pastravului indigen adaptat la viata lacustra.Se deosebeste de pastravul de rau, prin trupul mai plin,capul mai mic,prin lipsa punctelor rosii si forma petelor negre (in X) care nu sunt inconjurate de cerculete albe sau albastrui.Pe partile laterale este argintiu spre alb.Are o crestere rapida si atinge dimensiuni mult mai mari fata de pastravul de rau.La 3 ani poate atinge o greutate de 0,670 grame si 30 de centimetri.


5) Lipanul (Thymallus thymallus)



Este usor de deosebit fata de ceilalti salmonizi prin aripioara dorsala, exagerat de mare, frumos impodobita cu 3-4 randuri de puncte galbene-verzui, violete sau negre.Lipanul nu are nici pe departe voracitatea pastravului si este mai putin sperios decat acesta.Hranindu-se cu crustacee mici si cu insecte, lipanul este nevoit sa-si caute hrana in permanenta.Este un peste din ce in ce mai rar in Romania, are un gust deosebit si este extrem pretentios la apa si furaj.


6) Lostrita (Hucho hucho)


 


Este cel mai mare peste din specia salmonidelor din Europa.Poate atinge o lungime de 1-1,5 metri si o greutate de 10-12 kg, mergand in cazuri exeptionale pana la 30 kg!Vanator solitar, lostrita iese dupa hrana mai ales dupa caderea noptii.Foarte lacom si rapid, pretentios la hrana, este considerat cel mai gustos salmonid din lume.

pastravul si fratii lui : 0 comentarii

Nu exista comentarii