Rigul la crap cu montura helicopter

Monturi
Share
img

Rig standard  +  montura Helicopter

Asa  cum bine se stie cel mai important element in pescuitul crapului nu este lanseta, mulineta sau mai stiu eu ce alt articol, ci este chiar montura  am sa incerc sa va prezint detaliat o montura standard de crap, si modul de confectionare a acesteia. Nu fac acest lucru pentru aceia dintre dumneavoastra care stiu si carora li se va parea banala, ci pentru cei care inca nu sunt la curent cu toate detaliile si care vor sa invete sa o faca in mod corect.

Multi dintre noi spunem ca stim sau pretindem ca facem corect o montura, dar sunt inca multi care o fac gresit sau chiar pe dos, astfel incat montura nu va lucra corespunzator  schimbandu-si total mecanica.


Montura moderna de pescuit la crap se imparte in :

  1. rigul propriu-zis

  2. sistemul de prindere al plumbului

  3. tubul anti-tangle sau pe romaneste anti-incalcire

  4. firul folosit indiferent ca este mono sau multifilament (textil)

  5. plumbul respectiv


  In continuare vreau sa va prezint modul de confectionare al unei monturi standard, si materialele necesare pentru aceasta.


Voi incepe cu rigul. Rigurile sunt de doua feluri:

  • riguri de fund pe care le vom folosi in acele balti , lacuri, rauri unde exista pietris sau nisip, deci acolo unde avem un substrat tare; 

  • si riguri flotante pe care le vom folosi in locurile cu mult mal pe substrat.

Lungimea acestor riguri flotante va fi aleasa in functie de inaltimea substratului de mal, al locului de pescuit respectiv.


MATERIALELE NECESARE CONFECTIONARII UNUI RIG STANDARD:

-  in primul rand avem nevoie de un carlig de crap, inchis la culoare, teflonat care de regula va fi mat . Este obligatoriu ca in monturile de crap pe care le vom face, sa folosim materiale care nu vor straluci si nu vor fi lucioase, deoarece crapii sunt foarte precauti si vor reactiona la vederea lor ca la un eventual pericol.


Cel mai indicat carlig este (nu vreau sa dau nici un nume pentru a nu face reclama la vreo anume firma producatoare) un carlig negru.Carligul va avea din constructie acea bucla sau ochet in coada, caci nu vom folosi niciodata carlige cu paleta. Marimea acestuia o vom alege functie de pestele care stim ca se afla in balta sau raul in care urmeaza sa pescuim. Astfel acestea pot fi incepand de la numarul 1 pana la numarul 6, mai mici nu cred ca se preteaza a fi  folosite in pescuitul ales de noi.


Cele mai uzuale carlige de crap care se folosesc sunt de regula de numarul 4. Vom alege intotdeauna un carlig de calitate, care sa fie rezistent dar totodata foarte bine ascutit. Pentru a verifica daca varfurile carligelor de crap sunt corespunzator ascutite, vom lua un carlig si-l vom apasa usor cu partea ascutita(varful) in unghia de la degetul mare. Daca acesta ramane infipt usor acolo, atunci este un carlig foarte bun de folosit si vom sti cu siguranta ca nu ne va dezamagi.


-  firul cu care vom lega carligul si care poate fi un fir mono sau multi-filament. De preferat sunt cele multifilament deoarece sunt mai rezistente la abraziune(scoici, pietre ascutite etc.)  Mentionez faptul ca indiferent de firul pe care vrem sa-l folosim intotdeauna vom lega carligul cu un nod – fara – nod, iar pentru a creea efectul de auto-intepare firul se va introduce numai din spate catre fata si niciodata invers. La inceput se va face o bucla mica cu un nod normal, simplu, apoi cu ajutorul crosetei se va insera momeala pe care dorim sa o folosim (boillies, porumb…) Momeala inainte de a fi trasa pe croseta noastra se va gauri cu ajutorul unui mic burghiu.Dupa ce inseram momeala dorita vom stabili sau regla distanta care se va lasa de la momeala la curbura carligului. De regula se va lasa o distanta de aproximativ 1 cm.


-   tubul de silicon sau varnisul care se va introduce pe firul de par folosit, apoi prin acesta se va insera carligul. Daca vrem ca montura noastra sa lucreze corect si sa avem o mecanica de intepare buna, folosirea acestui tub de silicon este obligatoriu. Intotdeauna se va tine cont ca diametrul carligului sa fie aproape identic cu al tubului de silicon pe care urmeaza sa-l folosim. Daca acestea vor avea diametre apropiate, atunci tubul de silicon va strange usor carligul si va fixa bine firul de par. Dupa inserarea tubului de silicon, se va trece la legarea carligului cu un nod fara nod.


-   Tubul termoretractabil sau termocontractil se insereaza cativa milimetri ( 4-5 ) in partea din spate a carligului si se va lasa cativa milimetri in spatele buclei sau ochetului carligului(10-20),  apoi cu ajutorul unei surse de caldura ( fara flacara, cel mai indicat spre a fi folosit este aburul unui ceainic) i se va forma un unghi de aproximativ 45 grade, unghi care va da carligului o miscare de rotatie in momentul inteparii. Inaintea montarii rigului la agrafa care inchide montura, se va verifica intotdeauna modul de lucru sau mai bine spus mecanica acestuia. Acest lucru se va face prin prinderea rigului cu o mana iar pe palma celeilalte maini se va aseza rigul, respectiv carligul. Apoi se va trage usor de capatul firului. Normal ar trebui ca la fiecare incercare de tragere a noastra, carligul sa aibe o rotatie de 90 grade,astfel incat sa se rasuceasca si sa aibe tendinta sa ne intepe. Daca se intampla acest lucru, atunci putem fi siguri ca montura noastra este facuta corect.


  Astfel am construit un rig corect  cu o mecanica de intepare buna care ne va ajuta in cele mai multe cazuri.


  Vom incheia constructia rigului facand o bucla sau un nod dublu care mai este numit si nodul (nod fara nod), care dupa parerea mea este cel mai rezistent si indicat nod pentru riguri. Cu ajutorul acestui nod vom atasa rigul la montura pe care vrem sa o folosim, indiferent ca vom folosi o agrafa rapida sau un vartej de rezistenta.


  Va prezint detaliat pasii care trebuiesc urmati  :
Avem nevoie de un carlig cu ochet, un fir textil, un tub de silicon sau varnish, un opritor de boillies, o croseta si o foarfeca .


C:\Documents and Settings\dan\Desktop\Picture 025.jpg


1.Pe firul textil se face un nod simplu.


C:\Documents and Settings\dan\Desktop\Picture 028.jpg


2. Se insereaza pe fir un tub siliconic de diametru apropiat
de cel al carligului.


C:\Documents and Settings\dan\Desktop\Picture 029.jpg


3. Apoi vom introduce carligul prin acel tub intotdeauna
cu varful inspre nodul facut.


C:\Documents and Settings\dan\Desktop\Picture 031.jpg


4. Pentru a stabili lungimea firului de par, vom introduce pe forfac
cu ajutorul crosetei momeala dorita dupa care o blocam cu un opritor.


C:\Documents and Settings\dan\Desktop\Picture 032.jpg


5. Pentru a face nodul fara nod, capatul firului se va introduce intotdeauna din spate inspre fata.


C:\Documents and Settings\dan\Desktop\Picture 033.jpg


 


6.  Apoi se vor face 5-6 spire una langa alta.


C:\Documents and Settings\dan\Desktop\Picture 035.jpg


7. Se revine cu o spira inspre ochetul carligului, apoi se introduce
firul tot din spate inspre partea din fata.


C:\Documents and Settings\dan\Desktop\Picture 036.jpg


8.Nodul facut va arata asa:


C:\Documents and Settings\dan\Desktop\Picture 037.jpg


9. Pentru a observa mai usor  mecanica monturii noastre, asezam carligul in palma iar cu cealalta mana tragem usor de capatul firului textil.


C:\Documents and Settings\dan\Desktop\14.jpg


10. Carligul se va roti intotdeauna cu varful in jos, rasucindu-se
aproape instantaneu cu tendinta de a ne intepa.


C:\Documents and Settings\dan\Desktop\15.jpg


11. Pentru imbunatatirea mecanicii de intepare se poate adauga
optional un tub termoretractabil sau termocontractil cu lungimea
de cativa milimetrii.


C:\Documents and Settings\dan\Desktop\Picture 040.jpg


12. Apoi cu ajutorul aburului sau a unei surse de caldura dar fara flacara, incalzim tubul termocontractil. In timp ce incalzim tubul, putem sa-i dam un unghi de aproximativ 45 grade pentru o si mai buna rasucire.


C:\Documents and Settings\dan\Desktop\Picture 039.jpg


13. Apoi la capatul forfacului facem un nod dublu, numit si nodul 8.


C:\Documents and Settings\dan\Desktop\Picture 041.jpg


14. Pe care-l vom strange bine.


C:\Documents and Settings\dan\Desktop\18.jpg


14. La final rigul nostru va arata asa:


C:\Documents and Settings\dan\Desktop\Picture 042.jpg


  Sa presupunem ca vom alege una dintre cele mai utilizate monturi de crap, si anume montura elicopter. Dupa ce am facut forfacul (rigul), cu ajutorul agrafei rapide sau a vartejului, vom atasa forfacul la montura aleasa de noi . Montura elicopter are avantajul ca nu permite forfacului sa se incurce in timpul lansarii, si are cea mai buna prezentare a momelii, deoarece  rigul se poate rasuci 360 grade. Tocmai de aceea se numeste  elicopter.

Montura elicopter se compune din :



  1. plumb tip “picatura”  de 80 – 120 grame

  2. un tub de silicon anti-tangle

  3. doua opritoare sau bile de plastic

  4. doua bile de cauciuc cu diametrul egal cu diametrul tubului de silicon

  5. un vartej cu ochetii obligatoriu rotunzi si care va avea diametrul mai mare decat diametrul tubului anti-tangle ales 

  6. rigul nostru care se va prinde de vartej




C:\Documents and Settings\dan\Desktop\Fotografie0119.jpg


Montura aceasta o putem face fie pe linia principala, fie pe un fir textil sau lead-core.


Realizarea ei pe fir textil:

  • se insereaza textilul prin interiorul tubului anti-tangle

  • de capatul firului textil se va prinde plumbul picatura ales de noi

  • se va introduce un manson pentru a camufla vartejul plumbului

  • se introduce pe tub mai intai o bila de cauciuc, una de plastic apoi urmeaza vartejul si imaginea se repeta ca in oglinda introducand pe rand biluta de plastic apoi pe cea de cauciuc.
    De precizat ca bilutele de plastic sunt optionale, dar ajuta foarte mult in alunecarea vartejului in timpul lanseului. Nu este obligatorie lipirea bilutelor de cauciuc, dar daca vrem sa o facem trebuie sa lasam o distanta de circa un centimetru intre ele, spatiu suficient pentru  miscarea lejera a vartejului.

  • de vartej atasam rigul cu momeala.

  • la capatul opus legam o agrafa cu vartej pe care o atasam liniei principale. Astfel am construit una din cele mai eficiente monturi care se folosesc in pescuitul modern al crapului.

In final montura noastra va arata asa :


C:\Documents and Settings\dan\Desktop\Fotografie0120.jpg


 Va doresc FIR INTINS !

Rigul la crap cu montura helicopter : 3 comentarii

  • este mai interesant daca in loc de plumb se foloseste un momitor. rezultatele sunt mai bune! fir intins!

  • sincer sa fiu nu am incercat asa ceva niciodata,dar am sa incerc si o sa va zic cum a fost.fir intins pa mai departe

  • este cea mai mare "gaselnita"..bravo da rezultate aceasta..garantez si eu numai ca tre sa dai si de crapul care sa vrea..10 de la mine..fir intins..felicitari