Cum se produce oboseala pestilor?

Pescuit sportiv
Share
img

Spre a intelege acest lucru, e necesar sa vedem cauzele care o provoaca. Ca si la celelalte animale vertebrate cu aparat respirator, oboseala pestelui provine dintr-o dereglare a respiratiei.

Eforturile variate si continui,cauzate de furioasa sa aparare,supun organismul pestelui la un intens efort muscular,pe care pescarul va cauta sa-l sustina in mod progresiv, prin permanentele saletractiuni si sacaieli, manevre pe care le imprima pestelui prin intermediul vergii sale.

Pe masura ce acest efort muscular se prelungeste,se produce,treptat,in organismul pestelui un exces de bioxid de carbon -gaz toxic- care inunda sangele animalului.

Din cauza ca sangele nu mai poate elimina intr-un anumit ritm respirator toxinele din el si sa recupereze in schimb oxigenul din apa,se produce in organism un fenomen de axfixiere,care se manifesta printr-o vitalitate scazuta,putere musculara redusa si fortari din ce in ce mai putin sustinute.

Aceasta stare de epuizare devenind maxima,pestele abandoneaza lupta,se ridica singur la suprafata,se culca alternativ cand pe o parte cand pe cealalta si,nemaiopunand nici un fel de rezistenta,poate fi remorcat la mal ca un ciot inert. Nu este deloc recomandabil a lasa pestelui un cat de mic repaus in timpul drill-ului spre a-si "trage sufletul". Profitand de cea mai mica pauza ce i-o oferim,el isi va reveni repede in forte si devine din nou artagos.

Dupa specii, pestii au in apararea lor comportari cu totul diferite si cu limite de rezistenta destul de variate.

Aceste variabile rezistente au putut fi explicate astfel:                      

  • ROBUSTETEA PESTELUI: variaza de la o specie la alta,dupa masa musculara cu,care este inzestrata specia respectiva. Astfel,crapul , cel mai "musculos"; dintre pestii nostri de undita, va fi mai bataios si se va apara cu mai multa vigoare, mai mult decat un somn,de pilda,de aceasi greutate sau volum.
  • TALIA PESTELUI: efortul potential al pestelui este direct proportional cu volumul de apa ce acesta dezlocuieste si in care isi gaseste,cu ajutorul corpului,al cozii si al inotatoarelor sale,un puternic sprijin in timpul luptei.
  • PESTELE IN APA NU ARE GREUTATE: daca am cantari un peste scufundat in apa, am constata ca greutatea lui  e ste aproape nula, oricat de mare ar fi pestele.

Aceasta nu trebuie sa ne mire,deoarece cu cat densitatea unui corp este mai apropiata de aceea a apei in care este scufundat,cu atat greutatea lui va fi mai redusa,putand pluti mai usor.

Ori,densitatea apei este egala cu 1, iar aceea a corpului pestilor este sensibil egala cu a apei.Sub acest aspect este usor de inteles de ce greutatea pestelui agatat nu intervine practic in aceasta lupta.Sper ca acest articol sa fie de folos in a intelege"cum se produce oboseala pestelui".

FIR INTINS! si visati la "MAREA CAPTURA".

Cum se produce oboseala pestilor? : 0 comentarii

Nu exista comentarii