Determinarea varstei pestilor dupa solzi(scalimetria)

Pescuit sportiv
Share

Printre cele mai vechi si mai cunoscute metode de determinare a varstei pestilor este determinarea dupa cercurile de crestere a solzilor,care sunt asemanatoare cercurilor de crestere in grosime a copacilor.

In perioadele de dezvoltare si crestere a pestilor cu corpul acoperit de solzi,solzii cresc si se maresc adaugand,pe masura ce pestii isi maresc talia si greutatea,cercuri concentrice de crestere a solzilor in a doua vara a anului de crestere (daca ritmul de crestere a pestilor este accentuat), se distanteaza unul de altul, formand la un loc o zona luminoasa,bine distincta denumita ZONA CRESTERILOR DE VARA.


In schimb , toamna si iarna, cand ritmul de crestere inceteaza sau se micsoreaza foarte mult,cercurile isi micsoreaza distanta dintre ele,se strang si se suprapun unele peste altele, formand o zona mai intunecoasa.

Alternanta intre zonele luminoase si cele intunecoase si numarul dungilor intunecoase care ne indica numarul iernilor petrecute in cursul vietii sale de catre pestele a carui varsta o determinam,ne arata numarul anilor respectivi.

Un peste care are 5-6-7 asemenea cercuri inchise, inseamna ca a trecut prin 5-6-7 ierni,deci are tot atatia ani ca varsta.Inconvenienta acestei metode consta in faptul ca , la varste prea inaintate,creserea este din ce in ce mai incetinita,cercurile concentrice se strang si nu se mai deosebesc cele luminoase de cele intunecoase , decat foarte greu, fiind necesara o oarecare experienta.                 

Pentru recunoasterea varstei dupa solzi ,se zmulg acesti solzi din regiunea spinarii,deasupra liniei laterale adica in jumatatea superioara a corpului cam din regiunea sa de mijloc.

Solzii, o data smulsi, se conserva in glicerina ,la care se adauga 50% apa. In momentul cand vrem sa-i folosim pentru determinarea varstei ,ei se degreseaza si se curata intr-o solutie de hidrat de sodiu 10%,ca sa iasa mai bine  in evidenta zonele cercurilor concentrice de vara si iarna.

Solzii astfel preparati se aseaza intre doua lame de sticla ,care se lipesc cu glicerina si se pot astfel cerceta la o lupa.


Folosirea solzilor la determinarea varstei se face la cele mai multe dintre cipride cum sunt:

  1. crapul
  2. carasul
  3. platica
  4. scobarul
  5. caracuda
  6. mreana
  7. cleanu
  8. amurul
  9. etc.

De asemenea,ea se poate folosi si la salmonide:

  1. pastrav
  2. lipan
  3. lostrita
  4. somon

Percide(biban,salau), clopeide(scrumbiile).

Mentionez sa nu fiti curiosi de varsta pestilor pe care urmeaza sa-i eliberati, pentru ca nu merita sa-i raniti prin prelevarea solzilor.


Fir intins! si visati la "MAREA CAPTURA".

Determinarea varstei pestilor dupa solzi(scalimetria) : 0 comentarii

Nu exista comentarii