Initiere in pescuitul Novacului

Pescuit sportiv
Share
img

Novacul ( Aristichthys nobilis )

    Dintre speciile de pesti straine, dar foarte bine aclimatizate aici, se disting patru specii est-asiatice: novacul, singerul, amurul si scoicarul. Potrivit biologului Adrian Ionascu, aceste specii au fost aduse la noi in perioada 1955 – 1960 si fac concurenta celor locale, precum crapul, caracuda, linul, rosioara si platica.
   Novacul, este originar din China si e foarte  raspandit in tara noastra, in special in lacurile de campie .
Se hraneste cu plancton de origine animala ,deosebindu-se de Fitofag care consuma planctonul de origine vegetala. Novacul poate fi deosebit de Fitofag prin faptul ca are capul mai mare, branhiile mult mai dezvoltate si un colorit marmorat.
     La noi i se mai spune si sanger datorita culorii pe care o capata dupa ce moare. Novacul poate sa atinga dimensiuni impresionante depasind adesea 65 kg. recordul in Asia depaseste 100 kg neoficial si aprox. 80 kg oficial. La noiin tara a fost pescuit, la Cernica, un exemplar de 68 kg. Dimensiunile mari se datoreaza hranirii fortate,deoarece odata cu aspirarea apei acesta aduna planctonul pe care il separa prin intermediul branhiilor care prezinta o structura speciala .
    Desi se credea ca nu se poate reproduce in salbaticie la noi in tara, sunt totusi marturii ca acest lucru se intampla atat in lacuri cat si pe rauri, in Delta Dunarii s-au prins exemplare de novac mai mic de un an care nu puteau proveni din alta parte, iar in lacurile in care nu se mai facusera populari de cativa ani au aparut noi  generatii de novac.
 Calitatea carnii este mult mai apreciata decat cea a fitofagului asa ca novacul a castigat mult teren in piscicultura fata de fitofag. Capul de novac este considerat o mare delicatesa in Taiwan si China.
    In Statele Unite a fost introdus in anii 80  pentru a controla algele microscopice ce invadasera apele americane,iar acum novacul a devenit “inamicul numarul unu” al ecologistilor datorita amenintarii aduse speciilor autohtone pe care le concureaza (si le depaseste) la hrana si areal.

  Contrar parerii general  formate , cum ca novacul nu se poate prinde la undita folosind metodele sportive,  cu montura aratata mai jos am prins foarte multi novaci si nici unul nu a fost agatat accidental de aripioare sau de lateral,ci toti au fost agatati corect in buza;deci nu se poate spune ca a fost noroc sau accident.
   Montura este o banala bomba chinezeasca nelestata (plumbul l-am adaugat eu pentru o autointepare mai buna),de la care am taiat o multime de carlige (cred ca erau vreo 7-8) si am lasat doar doua.(Anul acesta vreau sa incerc cu un singur carlig sa vad daca merge.)
   Pe momitor se pune mamaliga dulce si pe carlige pufi galben.

Initiere in pescuitul Novacului : 0 comentarii

Nu exista comentarii