Prepararea trofeelor de stiuca

Pescuit sportiv
Share
img

Urmatoarea metoda este  în special pentru trofeele de stiuca dar se poate folosi si pt salau sau alti rapitori sau alt peste. Procedura pentru obtinerea unui trofeu ar fi urmatoarea:

  • Se taie capul pestelui. 
  • Cu un clestisor cu care se taie sârma, se îndeparteaza branhiile. ATENTIE, sa nu se ciupeasca pielea, pentru ca aceasta fuge pe ciupitura si se sfâsie.
    Se curata si restul de coloana precum si carnea din zona cefei. Cu o croseta se poate încerca scoaterea creierului. 
  • Daca s-au cumparat ochi speciali pentru trofee atunci trebuie sa se scoata cei ai pestelui cu un cutter. Daca nu, atunci nu se vor pune ochi de papusa, pentru ca arata groaznic. 
  • Mai este nevoie de doua bete de grosimea unui creion, lungi cam de 20 cm.
    • Primul se fixeaza cu pornire de pe limba si stop în cerul gurii. Lungimea batului este în functie de marimea capului pestelui. Batul trebuie sa intre fortat, dar nu exagerat de tare, cât sa se deschida branhiile ca un evantai. 
    • Al doilea se pune între buza de jos si cea de sus, cât sa nu pice primul bat.
  • Se aseaza capul pe o suprafata plana, în forma pe care trebuie sa o aiba la sfârsit. Se aranjeaza în asa fel încât branhiile sa fie deschise si simetrice. Este nevoie de sare (cam 2-3 kg), cu care se acopera capul, în întregime sau cel macar sa ajunga peste tot (sarea se poate pastra pentru alt peste ferita de umezeala).
  • Dupa cel putin 4 saptamâni, se spala bine trofeul o data pe zi, timp de o saptamâna. Nu este o problema ca se înmoaie. Se va întari la loc în 15 minute.
  • Se pun ochii speciali, daca exista. Dupa o saptamâna, trofeul se poate lacui cu un lac incolor (cel mai incolor) pentru a-i pastra culoarea naturala.

Prepararea trofeelor de stiuca : 0 comentarii

Nu exista comentarii