Realizarea nodului fara nod si a monturii helicopter pe fir de par

Noduri pescaresti
 • PEPY
 • 31-03-2012
 • 53210
 • 3
Share
img
Avand in vedere gama diversificata de noduri pescaresti  existenta la ora actuala ,de care beneficieaza pescarii de stationar dar si pescarii de crap putem aprecia ca pescuitul sportiv este intr-o continua dezvoltare  dar si de modernizare.

Dupa parerea mea si a altor pescari un nod prost poate  duce la ruperea monturii deci la perderea pestelui.

Astazi va voi prezenta un nod care este folosit de catre pescarii de crap si foarte apreciat de catre cei romani dar si straini  tocmai prin simplitatea cu care se realizeaza dar si prin faptul ca este foarte rezistent la uzura  si eficint in alcatuirea monturilor.Iar ca sa intelegeti mai bine va voi prezenta si montura,, fir de par'' pentru ca tocmai acest nod este cel care duce la realizarea ei.

Este vorba despre nodul fara nod sau cum mai este denumit  KNOTLESS KNOT(nodul fara nod)

Astfel vom avea nevoie de urmatoarele:

-un carlig de crap
-un fir pentru forfac( de exemplu dyneema  0,20 cu o rezistenta de pana la 12,5 kg)
-vartej
-varnis(termoretractil)

Descrierea procedurii realizarii nodului fara nod in 4 pasi.

1.Trecem firul prin prin inelul carligului,intotdeauna dinspre spate in fata,facem o bucla mica printr-un nod simplu dupa cum puteti vedea la primul carlig din  prima imagine .Bucla va servi la tragerea firului de par prin momeala cu ajutorul andrelei.

2.Taiem firul textil la lungimea dorita si apoi reglam lungimea firului de par (1) in functie de carlig si momeala.Daca dorim sa reglam lungimea firului de par il trecem printr-un varnis pus pe tija carligului.

Imaginea completa  a realizarii nodului.
3.Infasuram firul de 6-7 ori spira langa spira de-a lungul tijei carligului,dupa cum puteti vedea un imaginea de sus la acele 2 si 3.

4.Ne intoarcem spre ochetul carligului cu 2 spire largi si reintroducem firul textil prin inelul carligului.tragand de fir cu putere automat se va inchide prin autostrangere dupa cum puteti vedea in imaginea de mai sus  la acele 4 si 5.

Astfel am obtinut nodul fara nod,avand un carlig foarte bine legat si totodata siguranta ca niciun peste nu va smulge carligul din acest matisaj .Parerea mea este ca nu aveti nevoie sa faceti firul de par din alt fir mai subtire sau mai flexibil cel cu care ati legat carligul este foarte bun.In continuare... vorbeam mai sus ca tocmai acest nod este cel care duce la realizarea monturii fir de par .Va voi prezenta pe scurt  montura  helicoper pe fir de par  care este deja realizata 70 % din acest nod iata ca inca o o data spun cat de eficient este acest nod.Montura este deja foarte populara pe net si majotitatea  dintre voi stiu cum se face dar pe scurt ca sa fac legatura dintre  nod si montura pentru ca cei incepatri sa-si dea seama .

Montura  HELICOPTER este folosita la pescuitul de crap, cteno,novac etc   cu boilles, boabe de porumb sau orice alta momeala care poate fi pusa pe fir de par.


       

      


Pentru a realiza  montura HELICOPER  avem nevoie de:

 •  -1carlig 
 •  -tub siliconic(reglabil)
 •  -vartej
 •  -ca nod folosim nodul fara nod iar pentru vartej swivel double
 •  -plumb  plin
 •  -stopper
 •  -1 bila de cauciuc
 •  -agrafa
 •  -2bilute de platic
 •  -opritor
 •  -tub antitangle

La unul dintre capetele tubului de plastic se vor monta vartejul intre cele 2 bilute de plastic care se fixeaza prin lipire aplicand super glue,intre bile se va lasa i distanta de cca 5 mm iar distanta de capatul tubului 1-2 cm.De celalalt capat al vartejului se leaga rigul cu rigul cu carligul.Se trece  firul prin tub avand grija sa avem carligul in partea lestului.Avand in vedere  ca aceasta montura este una eficienta multi pescari de crap prefera sa i aplice in partidele de pescuit. 

 **poza preluata de pe net...


Sper ca m-am facut inteles si ca poate pe unii dintre voi sa va ajute aceste informatii.

Articol scris exclusiv pentru www.pescuitmaina.ro

Pana data viitoare eu va salut si va urez 

Fir Intins!

Realizarea nodului fara nod si a monturii helicopter pe fir de par : 3 comentarii

 • se poate si asa, dar indicat este un carlig cu ochi. la montura "fir de par" este obligatorie folosirea unui carlig cu ochet la care se va folosi knotles knot adica pe romaneste nodul fara nod.
  daca vei vrea totusi sa folosesti un nod cu paleta normala,atunci vei lega mai intai carligul, vei insera varnisul dupa care vei face ochetul mic de la firul de par,cel prin care vei trage momeala care urmeaza a fi folosita. sper ca am fost destul de explicit.
  fir intins !

 • si daca nu are acul inel cum pui firul de par?

 • 10.bun articol