TOTUL DESPRE CLEAN

Despre pesti
Share

Seamana destul de mult cu crapul,ca forma a corpului,la prima privire. Se deosebeste dintr-o data,privind mai atent,prin solzii lui mai mici ,mai albi,tiviti pe margine cu o dunga formata din puncte pronuntate de culoare neagra -cafenie. Are capul mare si gura asezata in varful botului. Colturile gurii ii ajung dincolo de marginea ochiului.Ceea ce-l mai deosebeste de crap este aripioara dorsala mult mai mica decat a crapului si chiar mai mica decat anala. Ochiul este galben - argintiu.Coloratia corpului difera. Obisnuit,corpul este alb-argintiu metalic pe laturi,cu nuante verzui-maslinii pe spinare. Aripioarele pectorale,abdominale si anala de culoare portocalie-rosiatica.   

    DENUMIRI POPULARE: clean, clean vanat, clean alb, oachis, porcul apelor.
    DENUMIREA STIINTIFICA:leuciscus cephalus.
    FAMILIA: ciprinide.
    DIMENSIUNI: lungimea obisnuita 25-30 cm,exceptionala 50-80 cm;greutatea obisnuita 250-500g,exceptionala 2-4 kg.
    CARACTERE DE RECUNOASTERE:

 



    PESCUITUL CLEANULUI: iata un peste frumos,care poate fi pescuit cu naluci,in multe din apele noastre curgatoare,incepand din zona lipanului si pana jos in vale,in regiunile de ses. Desi carnea sa este departe de a se apropia  ca gust de cea a pastravului, totusi sfiala lui bine cunoscuta,darzenia cu care se apara cand e agatat si posibilitatea de a-l pescui in mai tot timpul anului,au facut din clean obiectul unui pescuit cautat,foarte atragator si care cere multa pricepere atat in pescuitul pipait,in cel cu musca artificiala,cat si in acel cu naluci.


    Il vom gasi,dupa cum am mai spus,in apele curgatoare,mai dens fiind in cele de la poalele muntilor si pana in regiunea colinelor,inclusiv.Il vom cauta in locuri cu adancime mijlocie de 0.50-1 m. Este mai temator decat pastravul si cu drept cuvant pescarii nostri spun ca are cate un ochi pe fiecare solz. Cel mai mic zgomot,o plescaiala mai pronuntata a lingurii,orice eveniment neobisnuit ce se petrece in jurul sau,il fac banuitor si-l pun pe fuga. Din acest fapt rezulta folosirea la acest pescuit a nalucilor foarte usoare.


    Pentru pescuitul lui nu avem nevoie de o echipare grea. Vom prefera o undita cu fir de 0,24mm.
    Naluca cea mai curenta este rotativa pe ax cu paleta mica ,cam de marimea unghiei degetului cel mic si cat mai putin plumbata. Cleanul este un peste care se hraneste mai mult la suprafata apei, in special in perioadele calduroase, culegand tot neamul de ganganii ce cad pe luciul apei: cosasi, greieri, carabusi etc.,ceea ce ne va determina sa-l pescuim si noi la suprafata,fie cu linguri usoare,cu linguri-musca,sau cu insecte naturale.

Tehnica,o vom adapta "caracterului"acestui peste mancacios, subtil, curios si foarte neincrezator. Asta inseamna:aruncari mai lungi,spre a iesi din unghiul sau de vedere,obtinerea caderilor discrete ale nalucii si preciziei in aprecierea locului unde trebuie sa lansam.


    De multe ori,vara,cand umbla in carduri,ii vedem muscarind sub o streasina de salcii.Aruncand naluca oricat de discret in mijlocul lor,ii alungam pe toti.Reactiile cleanului fata de naluci variaza  mult dupa sezon si regiuni.Asa de pilda,in apele calme sau domoale, cleanul urmareste lingura dar nu o ataca;in cele mai vioaie devine mai activ,mai cu seama vara cand se hraneste la suprafata; in apele cu curenti mai repezi atacul lui va fi mult mai frecvent.

Aruncarile pot fi facute in toate sensurile apei,cele inspre amonte fiind insa,in cazul nostru mai favorabile. Vom avea grija sa exploaram cu nalucatoate locurile stiute de noi,in special cele de langa maluri,sub umbra salciilor,pe langa obstacole,langa picioarele podurilor etc.Toamna cand apa este clara si mai scazuta decat in restul anului,vom folosii linguri de culoare inchisa;in restul sezonului cele alamii sunt de preferat cele argintii.
   

Cu insecte naturale putem face un pescuit foarte frumos vara.Este un pescuit de suprafata,pe care putini pescari il practica la noi.Sistemul este urmatorul:de o bila de dimensiunea cea mai mica,prinsa la capatul firului,atasam ,cam la 80-100 cm de ea,o struna(saltatoare)de 20 cm lungime,armata cu un carlig mijlociu nr.6, in care agatam dupa sezon, una din insectele preferate: carabus,mai tarziu greier,lacuste etc. Este de la sine inteles ca fragilitatea in carlig a acestor insecte ne va impune aruncari scurte si ne bruscate.
    Muscatura cleanului la naluca este foarte brutala,lasand impresia unui peste mare. Raspunsul pescarului va fi prompt dar fara bruscari,dat fiind gura slaba a cleanului.  Pescuind cu momeala naturala,inteparea nu e un act greu de realizat.
    Apararea sa este darza,mai cu seama cand pestele are o talie mai mare,dand pescarului satisfactia ca-si poate manifesta abilitatea unui drill de finete.Cleanul insa oboseste curand si atunci il vom aduce cat mai repede la mal.Minciocul ,daca avem ,ca pentru pastrav, este cu atat mai necesar in apele in care avem de a face cu cleni mari.

Fir intins! si visati la "MAREA CAPTURA".

 

TOTUL DESPRE CLEAN : 0 comentarii

Nu exista comentarii