TOTUL DESPRE LIPAN

Despre pesti
Share
img

DENUMIRI POPULARE: lipan,cimbrisor,aramiu.

DENUMIREA STINTIFICA: thimallus thimallus

FAMILIA:salmonide

DIMENSIUNI: lungimea obisnuita:30-35 cm,exceptionala 50 cm; greutatea obisnuita:300-400 g,exceptionala:1-2,5 kg.


CARACTERE DE RECUNOASTERE: lipanul se recunoaste dintre celelalte salmonide cu ,care este inrudit,prin corpul sau alungit,usor turtit lateral ,asemanator cu al lostritei,patat-mai ales in regiunea capului si pe mijloc- cu numeroase pete de culoare cafenie-negricioasa.

Are gura mica,asezata catre partea inferioara si maxilarul superior ceva mai lung de cat cel inferior.

Solzii sunt mari si bine fixati.

Cel mai important caracter de recunoastere este prima aripioara dorsala,care este foarte lunga si patata cu puncte negricioase - cafenii dispuse in dungi.Aripioara a doua (nodalca de grasime) este mica si asezata catre coada.Coloratia variaza dupa varsta,de obicei spatele este cenusiu -verzui-albastrui,laturile argintiu - metalic.Pe pantece si aripioare prezinta reflexe roz-pal-galbui.

HRANA SI FEL DE VIATA: lipanul se hraneste cu larve de insecte,latausi(gamaride),melci,cu insecte cazute pe luciul apei si chiar cu icrele altor pesti.Traieste mai ales in regiunea inferioara a apelor de munte,coborand pana in zona scobarului,cantoneaza pe funduri petroase sau nisipoase in plin curent,sta in apa nu prea adanca in bulboane si gropi. Cei mai batrani se pastreaza in adancimi mai mari. Carnea este foarte gustoasa si miroase a cimbrisor.

Pescuitul lipanului este oprit in timpul boistei si anume in intervalul 1 martie-31 mai al fiecarui an.

Lungimea minima legala: 25 cm.

TOTUL DESPRE LIPAN : 0 comentarii

Nu exista comentarii