Eliberarea pestilor cateva sfaturi

Pescuit sportiv
Share

un mare pescar scrie


"am pacatui daca n-am recunoaste ca,cel putin in ultimul sfert de secol,am invatat sa pescuim mai mult pentru distractie decat pentru a prinde peste pentru tigaie.numarul nostru cel al pescarilor a crescut foarte mult iar cel al pestilor, loviti de soarta(poluare,desecari,braconaj)a scazut foarte mult.de aceea este bine sa ne facem bucuriile cu mana noastra pentru ca pestii cresc incet si noi incercam sa bagam in juvelnic de la cel mai mic pana la cel mai mare."


Daca suntem pescari adevarati este bine sa eliberam o parte din pestii prinsi, pentru ca mergem pe balta si maine sau o sa mearga copii nostrii.


Cum avem grija de pestii pe care ii eliberam



Cateva mici detalii despre cativa pesti.


Eliberarea bibanului daca este mare,incercati sa-l scapati slabind de cateva ori brusc firul, daca nu reusiti atunci cu pensa sau mana, dar feritiva de minciog. Bibani mici sufera mai putin.


stiuca devine o problema cand trebuie desprinsa din carlig. De multe ori cascatorul, pensa, sunt de mare folos.


pastravul este mult prea sensibil ca sa nu sufere la scoaterea din apa. Este bine sa fie eliberat cat este in apa ,sa nu primeasca aer. 

Pestii mari desprindeti-i din carlig cu atentie si apoi tineti-i cu capul in curent,miscandu-i inainte si inapoi pana ce isi revin. 

Nu lasati niciodata un peste cu burta in sus pentru ca nu o sa-si mai revina si atunci era mai bine sa-l ducem acasa.


Pesti albi, lipanul, coregonul, cleanul, avatul ca sa-i scoti din apa sa-i prinzi in mana este condamnare la moarte sigura.pe mana ramane stratul protector de mucus de deasupra solzilor la atacul parazitilor.se elibereaza direct in apa sau infasurat pe mana cu o carpa umeda.


Sa eliberezi pesti nu e mare lucru dar daca se face in asa fel incat pestii sa traiasca dupa eliberare situatia se schimba.

Un peste eliberat o data sau a doua oara va deveni mai greu de pacalit de catre noi stie cand si ce sa manance si ajung adevarate trofee.


 

Eliberarea pestilor cateva sfaturi : 2 comentarii

  • as mai avea de adaugat si ca inca rominul nostru nu a inceput sa pretuiasca aceste ape si frumuseti pe care le avem lasate de la dumnezeu,si pe care alti ar vrea sa le aibe.sper ca rominul nostru se va destepta si va pretui aceste bogati naturale!!!!!

  • aveti perfecta dreptate in cea ce ati scris.dar mai sunt si alte probleme pe care autoritatile competente ar trebui sa le aplice.cum ar fi -prevenirea braconajului pe apele de munte,poluarea.aici as avea ceva de adaugat,fiind din zona de munte pe unde curge dimbovita problema cea mai mare este ca in comuna rucar autoritatile au dat aprobare sa functioneze doua spalatori auto care au scurgerile direct in albia dimbovitei.sper sa va inchipuiti cum arata o apa plina de spumanti si reziduri petroliere.ne intrebam cum ar mai putea supravietui acesti pesti nobili de apa de munte?la ora actuala pe dimbovita incepind de la rucar in aval 15km nu mai esista pastav asa cum era in urma cu 3-4 ani pina sa functioneze acele spalatori.s-au facut citeva sezizari dar nimeni nu a luat masuri,findca mafia este imensa.nu cred ca se va rezolva curind!!!!!